Αρχική » Ιστορίες του διαδικτύου

Ιστορίες του διαδικτύου

από Γιάννης Ξένος


Από πορεία συμπαράστασης στον Πούτιν που πραγματοποιήθηκε στην ημικατεχόμενη Λευκωσία

Πώς σερβίρεται η ρωσική προπαγάνδα, αναλόγως µε τα γούστα του «πελάτη»

Του Γιάννη Ξένου

Τις πρώτες μέρες του πολέμου, η ρωσική προπαγάνδα είχε προνομιακή πρόσβαση στα πανελλαδικά ΜΜΕ, μέσω διαφόρων καθηγητών, αναλυτών, απόστρατων αξιωματικών και άλλων. Με κομπορρημοσύνη, πολλοί εξ αυτών δήλωναν ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες, με θρίαμβο του Πούτιν. Άλλοι δήλωναν σε τηλεοπτικές εκπομπές: «πάνω από το 50% της Ουκρανίας παραδόθηκε μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι, και ο ουκρανικός πληθυσμός έχει φιλικά αισθήματα για τη Ρωσία» (Ι. Μάζης). Η ουκρανική αντίσταση, αν δεν τους ανάγκασε να σιγήσουν, τουλάχιστον τους έκανε πιο προσεκτικούς τόσο τους ίδιους όσο τους αρχισυντάκτες των εκπομπών, που πλέον, δεν τους καλούν τόσο συχνά, για να μην προκαλούν την οργή των τηλεθεατών. Η έντεχνη αυτοθυματοποίηση που επιχειρούν με τη φιλολογία περί νεομακαρθισμού αποδεικνύει ότι είναι μετρ της οργουελιανής μεταγλώσσας: Τα θύματα δεν είναι οι χιλιάδες νεκροί Ουκρανοί, πολλοί εκ των οποίων και συμπατριώτες μας από τη Μαριούπολη, ή τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, αλλά αυτοί, που δεν τους επιτρέπεται ν’ αναπαράγουν ανενόχλητοι τη ρωσική προπαγάνδα.

Με τον περιορισμό της ρωσικής, μεροληπτικής μετάδοσης πληροφοριών στις τηλεοπτικές οθόνες, το πεδίο μαζικής προπαγάνδας μετατοπίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κανάλια youtube, σε διαδικτυακές εκπομπές που είχε έτσι και αλλιώς προβάδισμα, τα τελευταία χρόνια. Mε αυτά έστησε το δίκτυο της επιρροής της, από «τα κάτω», από τη βάση της κοινωνίας, η οποία είναι ευεπίφορη στον προπαγανδιστικό λόγο, παραζαλισμένη απ’ όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα από το 2009 και μετά.

Ανάλογα φαινόμενα είδαμε στο δημοψήφισμα του 2015, όταν ξεφύτρωναν σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή «οικονομολόγοι» «αναλυτές», ομάδες και ομαδούλες που υποστήριζαν την αυτοκτονική άποψη περί εξόδου της χώρας από το ευρώ· θυμόμαστε και με πόση χυδαιότητα αντιμετώπιζαν όσους δεν συμφωνούσαν μαζί τους. Το ίδιο φαινόμενο συναντήσαμε πριν δύο χρόνια, με την πανδημία, τον «κοροϊδοϊό», όπως τον αποκαλούν, ή με τη στήριξη που παρείχαν στον Τραμπ. Βασικά γνωρίσματά τους είναι η χυδαιότητα, η προσπάθεια να διχάσουν την κοινή γνώμη, να προσεταιρισθούν ένα κομμάτι της, να το υποβάλουν σε πλύση εγκεφάλου, να το φανατίσουν και -εν τέλει- να το προετοιμάσουν για τις επόμενες μάχες.

Λίγο πολύ, όσοι με πάθος υποστήριζαν την «έξοδο από το ευρώ» ή αργότερα μιλούσαν περί «πανδημίας-απάτης», ή διέδιδαν ότι ο Τραμπ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές και του άρπαξαν με δόλιο τρόπο την εξουσία οι δημοκρατικοί, συνενώθηκαν τώρα στην υπεράσπιση της ρωσικής εισβολής. Υποτίθεται ήταν άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι πολιτικά -από την κομμουνιστική αριστερά, μέχρι την ακροδεξιά-, αλλά βρίσκουν κοινό σημείο στην υποστήριξη του Πούτιν.

Από τα χιλιάδες «μαργαριτάρια» που μπορεί κάποιος ν’ αλιεύσει καθημερινά στο φέισμπουκ, θ’ αναδείξουμε δύο, τα οποία δείχνουν πού μπορεί να οδηγήσει η άκρατη «πουτινοφιλία». Το ένα προέρχεται από την κομμουνιστική αριστερά και το δεύτερο από την ακροδεξιά, αλλά και τα δύο έχουν κοινή πηγή, τη ρωσική προπαγάνδα.

Μεταφέρουμε αυτούσιο το πρώτο:

«Τι είναι το θερμοβαρικό βλήμα; είναι αυτό που διασκορπίζοντας σε πρώτη εκτόξευση ένα νέφος, με δεύτερη εκτόξευση δημιουργεί μεγάλη θερμοκρασία σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Που πέφτουν τέτοια βλήματα; Υποθέτω σε κενές εκτάσεις της Ουκρανίας όπου η θερμοκρασία είναι -20 βαθμοί, δηλ. θερμοκρασία χειμώνα. Γιατί; Γιατί υπάρχει μια διάταξη Ρωσικών τανκ σε 60 χλμ μήκος, σταματημένα, που είναι κανονικά ψυγεία αν σβήσει ο κινητήρας. Συμφέρει να είναι σε συνεχή λειτουργία ο κινητήρας; όχι. Πως θα δημιουργηθεί ένα πιο ζεστό τοπικό κλίμα; Με θερμοβαρικά βλήματα. Υπάρχουν μήπως και ψυχροβαρικά βλήματα; βέβαια. Γενικώς παιδιά, υπάρχουν κλιματικά όπλα. Το σύστημα HARP στην Αλάσκα είναι το κέντρο των Δυτικών. Δεν ξέρω που είναι το αντίστοιχο Ανατολικό. :Αν όμως μόλις ξυπνήσεις αντί να κάτσεις να διαβάσεις, εσύ πατάς το κουμπί, όχι το σωστό αλλά το άλλο της λοβοτομής και ακούς ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν θερμοβαρικά βλήματα -βγαίνεις στο φβ και αναφωνείς: «τα κτήνη χρησιμοποίησαν θερμοβαρικά όπλα» -αυτό θέλουν και αυτοί που σου έδωσαν την «είδηση». Γιατί αν αυτό χρησιμοποιηθεί σε περιοχή που έχει το οτιδήποτε, κτίριο, ανθρώπους, δάση κλπ θα σου δείξουν τα καμμένα. Αλλά προς το παρόν σου δείχνουν μόνο το όπλο. Δεν θέλω να σε αναστατώσω άλλο».

Αυτό έγραψε η κυρία Φλώρα Νικολιδάκη στο προφίλ της στο φέισμπουκ. Οι θερμοβαρικές βόμβες δεν είναι οι πιο ισχυρές και δολοφονικές βόμβες πριν τις ατομικές, αλλά είναι κάτι σαν τις σόμπες «μανιτάρια» που βάζουμε στους εξωτερικούς χώρους για να ζεσταθούν οι πελάτες στις ταβέρνες. Η Νικολιδάκη δεν είναι κάποιο απλό μέλος της κομμουνιστικής αριστεράς. Στο παρελθόν συμμετείχε στ’ ανώτερα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ, ως μέλος της ΚΕ του, αργότερα μεταπήδησε στον Σύριζα, όπου είχε εκλεγεί περιφερειακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου, εν συνεχεία πέρασε από τη ΛΑΕ και το 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής.

Το δεύτερο είναι το παρακάτω:

«ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ.

ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ!

Ο Ρωσικός στρατός βρέθηκε μπροστά σε απίστευτες εικόνες και καταστάσεις όταν κατέβηκαν τέσσερα επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του Τσερνομπίλ.

Η έκρηξη στο Τσερνομπίλ ποτέ δεν συνέβη. Ήταν ένα στημένο σκηνικό απλά και μόνο για να σπείρουν τον φόβο της ραδιενέργειας στον κόσμο και να μην θέλει κανείς να πλησιάσει. Έτσι η καμπάλ είχε την ευχέρεια να κάνει τις δουλείες τις χωρίς προβλήματα, διακίνηση κάθε είδους αλλά κυρίως παιδιών, λειτουργίας εργαστηρίων… κ.λπ.

Ο Ρώσος διοικητής αναφέρει «αυτά που είδαμε κάνει το αίμα του ανθρώπου να παγώνει μέσα στις φλέβες, παιδιά ακρωτηριασμένα, παιδιά ξεκοιλιασμένα, ζωντανά παιδιά τα οποία έχουμε απελευθερώσει. Έχουμε εκτελέσει σαράντα εγκληματίες όπως διατάζει ο νόμος.

Όταν τελειώσουμε με το Τσερνομπίλ θα πρέπει να εισβάλουμε στην Γερμανία για να εξολοθρεύσουμε όλους τους εγκληματίες. Τότε οι Γερμανοί θα απελευθερωθούν».

Πηγή: Ρώσικος στρατός

Τα παραπάνω προέρχονται από τη σελίδα της κυρίας Ηλιάνας Ελευθερίου στο φέισμπουκ, που την ακολουθούν περισσότεροι από 13.500 άτομα. Για τον αναγνώστη που δεν είναι μυημένος, σύμφωνα με το ακροδεξιό τραμπικό κίνημα Qanon, η «Καμπάλα» είναι οργάνωση παιδόφιλων που εξουσιάζει τον πλανήτη. Απάγει παιδιά, τα μεταφέρει σε κρυφά υπόγεια στρατόπεδα, τα μετατρέπει σε πειραματόζωα και κάποια εξ αυτών τα θυσιάζει. Ο Τραμπ δημιούργησε έναν μυστικό στρατό για να εξοντώσει τους εγκεφάλους της «Καμπάλα» και ν’ απελευθερώσει τα παιδιά.

Πλέον, την αρχηγία στην εξόντωση των εξουσιαστών έχει αναλάβει ο Πούτιν και αυτό κάνει στην Ουκρανία. Στο Τσερνόμπιλ και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας υπάρχουν τέτοια στρατόπεδα και οι γενναίοι Ρώσοι στρατιώτες, σε συνεργασία με τους Τσετσένους του Καντίροφ, όπως μας πληροφορεί σε άλλη ανάρτηση, είναι εκεί για ν’ απελευθερώσουν τα παιδιά και όχι φυσικά για να βομβαρδίσουν μαιευτικές κλινικές, όπως μεταδίδουν τα ελεγχόμενα από την «Καμπάλα» δυτικά ΜΜΕ.

Το κατάστημα προσφέρει προπαγάνδα για κάθε γούστο: είτε είσαι νοσταλγός του Ιωσήφ Στάλιν, είτε σε έλκει ο αποκρυφισμός των ναζιστών, θα σου σερβίρουν την «αλήθεια» που σ’ αρέσει.

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ