Αρχική » Γ. Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ.Ασία (βίντεο)

Γ. Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ.Ασία (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρθηκε στις αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ. Ασία

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στις αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ.Ασία.

Γιώργος Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ.Ασία

“Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να δείξει και στο βιβλίο κάνει τη σύνδεση με το σήμερα, εγώ δεν θέλησα να γράψω ένα βιβλίο το οποίο έτσι μένει ξερά στα ιστορικά γεγονότα αλλά προσπάθησα να κάνω τη σύνδεση με το σήμερα δηλαδή το πως το 1922 καθορίζει το σήμερα. Το βλέπουμε πολύ καθαρά, έρχεται ο ίδιος ο Ερντογάν να μας το θυμίσει έτσι παρότι δεν έγιναν όπως θα έπρεπε από το κράτος μας από την πολιτεία μεγάλες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια φοβούμενοι ίσως ότι θα υποδαυλίσουμε το κλίμα. Όμως από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν και οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν να το πυροδοτούν όλη αυτή την περίοδο αναφερόμενοι μάλιστα είναι πολύ χαρακτηριστικό στο 1922 οι ίδιοι. Λέγοντας ότι το 1922 σας ρίξαμε στη θάλασσα τώρα είναι καιρός να έρθουμε να σας πάρουμε και τη θάλασσα, τα νησιά του Αιγαίου..”

Το 1922 δυστυχώς επειδή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή του ελληνισμού στην ιστορία εγώ έτσι το θεωρώ διότι σε όλες τις άλλες κατορθώσαμε και είχαμε μια ανάκαμψη. Γνωρίσαμε κατοχές από τους Ρωμαίους αρχικά, κατορθώσαμε και φτιάξαμε το Βυζάντιο εμείς στη συνέχεια, είχαμε καταστροφές την άλωση της Κωνσταντινούπολης αλλά ο ελληνισμός από το 1700 ξεκινά πάλι μια επαναστατική πορεία μέχρι το 1922 αυτό εξάλλου θέλω να δείξω στο βιβλίο μου και όμως από τη στιγμή και πέρα που ο ελληνισμός έχασε τον ανατολικό του πνεύμονα διότι ο ελληνισμός πάντα είχε το Αιγαίο ως κέντρο. Από τη μια πλευρά βρισκόταν η Ιωνία, η Αιολία  έτσι όλη η μεγάλη παράδοση του ελληνισμού που γέννησαν τη φιλοσοφία μας, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και από την άλλη πλευρά είχαμε το τμήμα το δυτικό ας το πούμε αλλά και το βόρειο και σε αυτό το βόρειο βρισκόταν η διαχρονική πρωτεύουσά μας..”

*************************

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον εκδότη Νίκο Καρατζά, τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη και την ιστορικό & Γενική Γραμματέα του ΙΔΙΣΜΕ, Ειρήνη Σαρίογλου, με θέμα: «1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα», με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσηςhttps://bit.ly/3s3cI4G

Link βιβλίοhttps://bit.ly/3VsW1gx

Θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ:

Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ