Αρχική » Der Spiegel: Οι αρχιερείς της λάσπης

Der Spiegel: Οι αρχιερείς της λάσπης

από Αντώνης Σπυρόπουλος

του Αντώνη Σπυρόπουλου

«Στη θέση αυτή υπήρχε δημοσίευμα σχετικά με την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ υπάρχουν αμφιβολίες για την μέχρι τώρα καταγραφή των τότε συμβάντων. Για αυτό και έχουμε αποσύρει προσωρινά αρκετά δημοσιεύματα για αυτό το θέμα από την ιστοσελίδα μας».

Με αυτή την επισήμανση στη θέση του κατάπτυστου ρεπορτάζ του ανταποκριτή του, Χρηστίδη, ο οποίος ξεκινούσε το κατασυκοφαντικό άρθρο -όπως αποδείχτηκε- για την Ελλάδα, προσπαθεί το der Spiegel να κουκουλώσει το φιάσκο του.

«Σύμφωνα με τους γονείς της, η Μαρία είχε δυνατό χαρακτήρα και ήταν γεμάτη όνειρα. Αγαπούσε τα κόμικς και ήθελε να γίνει τηλεοπτικός αστέρας. Τώρα η Μαρία είναι νεκρή. Πέθανε στις αρχές Αυγούστου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επειδή οι ελληνικές Αρχές της αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια. Είχε μόλις γίνει πέντε ετών».

Έτσι ξεκινούσε το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στο Spiegel κατά τα τέλη Αυγούστου, ο Γιώργος Χρηστίδης, και αναφερόταν στην υπόθεση των λεγόμενων «38 του Έβρου».

Το ρεπορτάζ έκανε τότε το γύρο του κόσμου. Σήμερα μετά το χείμαρρο αποκαλύψεων για τα ψεύδη του άρθρου, το Σπήγκελ απέσυρε από τη σελίδα 4 επίμαχα άρθρα.

Το περιοδικό αναφέρει πως δεν έχει διωχθεί νομικά για τα δημοσιεύματα. Του επέστησαν την προσοχή “εξωτερικές αναφορές” καθώς και επιστολή του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης. Μετά από αυτό, δραστηριοποιήθηκε η υπηρεσία διαμεσολάβησης του περιοδικού που είχε συσταθεί μετά την υπόθεση Ρελότιους (σκάνδαλο με δημοσιογράφο του περιοδικού για ψευδή δημοσιεύματα).

Τα ερωτήματα που παραμένουν είναι πως έφτασε στα χέρια του Χρηστίδη αυτή η ψευδής πληροφορία; Αποτελεί πρωτογενή έρευνα του ίδιου ή μεσολαβούν συγκεκριμένα πρόσωπα, ΜΚΟ που τη διοχέτευσαν; Ποιος είναι ο ρόλος των εν Ελλάδι ΜΚΟ σχετικά με το δημοσίευμα; Ποια πολιτικά κόμματα εργαλειοποίησαν την είδηση και τι θέση παίρνουν σήμερα μετά τις αποκαλύψεις του φιάσκο-προπαγάνδας του περιοδικού; Γιατί το περιοδικό και οι υπεύθυνοι δεν διώκονται νομικά σχετικά με τα δημοσιεύματα που έπληξαν το κύρος της Ελλάδας; Τι θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση επί του θέματος;

Ήδη ο γερμανικός τύπος κατακεραυνώνει το Spiegel με σχετικά άρθρα.

Μετά τη Bild και την Taggespiegel, τώρα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ασχολείται με την απόσυρση τεσσάρων άρθρων του Spiegel από την ιστοσελίδα του στις 8 Νοεμβρίου, που αφορούν στον φερόμενο θάνατο μιας πεντάχρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα στον Έβρο, το περασμένο καλοκαίρι.

«Το νεκρό κορίτσι μπορεί να μην υπήρχε», αναφέρει η FAZ σε ρεπορτάζ της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η FAZ απευθύνθηκε στο Spiegel για να πάρει τις δικές της απαντήσεις και σημειώνει:

«Τι λέει το Spiegel; Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας δηλώνουν ότι αποσύρθηκαν. Πρόκειται για “αρκετά άρθρα, συμπεριλαμβανομένων και ειδησεογραφικών που αφορούν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022”. Εν τω μεταξύ υπάρχουν “αμφιβολίες για την μέχρι τώρα παρουσίαση των γεγονότων τότε».

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ