Αρχική » Ή με τη Ρωσία ή με το διεθνές δίκαιο

Ή με τη Ρωσία ή με το διεθνές δίκαιο

από Αλέκος Μιχαηλίδης

του Αλέκου Μιχαηλίδη

Για «μεταμορφώσεις» των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας, παρά το γεγονός της παραδοσιακής φιλίας της Ρωσίας με τις χώρες μας, έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας προχτές σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η ερώτηση ήταν σαν πάσα μα αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο: Τι θα έλεγε, τον ρώτησαν, σε όσους πιστεύουν πως η Ρωσία φέρεται όπως άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επιδιώκουν κατοχή εδαφών και αλλαγή συνόρων. Φυσικά, δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο ο Λαβρόφ, τις ώρες που η Ρωσία δολοφονεί αμάχους στην Ουκρανία.

Τις κατέγραψε, είπε, τις «μεταμορφώσεις» των Ελλήνων και των Κυπρίων, αναφερόμενος κιόλας σε παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους. Δήλωσε κιόλας πως κάποιοι εξαπάτησαν τη Ρωσία υπογράφοντας τη συμφωνία στο Μινσκ και τώρα εξοπλίζουν την Ουκρανία. Όπως υπογράμμισε, Ελλάδα και Κύπρος υποτάχθηκαν στην αμερικανική επιβολή. Άλλη ερώτηση δεν έγινε από το ΚΥΠΕ, τουλάχιστον έτσι μεταδόθηκε το ρεπορτάζ. 

Προσπάθησε να απαντήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που φαίνεται να δυσκολεύεται να πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον μιας χώρας που εισβάλλει στην Ουκρανία και δημιουργεί συνθήκες εθνοκάθαρσης εναντίον του λαού της. «Η φιλική κατά τα άλλα Ρωσία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μας υποχρέωσε να ακολουθήσουμε τις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ, δεν μπορεί να ανέμενε ότι θα είμαστε το στίγμα της Ευρώπης, με τα μέτρα, που καθολικά αποφασίζονται». Προσθέτοντας βέβαια, πως θέλει να διατηρήσει τη «φιλική σχέση που είχαμε από Ρωσίας και να ζητήσω την κατανόηση από πλευράς Ρωσίας για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιλογές, όταν επηρεάζεται το Διεθνές Δίκαιο».

Σαν να προσπαθούσε να απολογηθεί ο Πρόεδρος, επειδή η Κύπρος στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας μέσω φυσικά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ελαφρώς χειρότερος ήταν ο πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, που χαρακτήρισε λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη για τις σχέσεις Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σίγμα». Και δίχως να σκεφτεί ότι αυτή η χώρα βομβαρδίζει ασταμάτητα την Ουκρανία, σχολεία, νοσοκομεία, πολυκατοικίες, βιβλιοθήκες, θέατρα, δρόμους, διατύπωσε τα ρητορικά για αυτόν ερωτήματα: «Γιατί η Ρωσία αποφάσισε να επιτεθεί στην Ουκρανία; Μήπως δεν αφέθηκαν περιθώρια από τους χειρισμούς που έκανε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ;». 

Τέλος πάντων, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση για αυτό που διεξάγεται παγκόσμια. Η Κυπριακή Δημοκρατία είτε θα πάρει τη θέση της Ρωσίας είτε του διεθνούς δικαίου. Είτε θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στην Ουκρανία που αντιστέκεται είτε θα θέλει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, τον Λαβρόφ και την κουστωδία των τρομοκρατών που διοικούν τη Ρωσία. Αλλιώς, θα μας καταπιεί ο λάκκος των ίσων αποστάσεων και στο δικό μας μέτωπο, αυτό της τουρκικής κατοχής. Κι ας λέει ο Λαβρόφ για «μεταμορφώσεις» και κουραφέξαλα, την ώρα που ο Πούτιν κτίζει πυρηνικό σταθμό με τον κολλητό του Ταγίπ Ερντογάν πάνω απ’ την κατεχόμενη Κερύνεια. Ή με την Ουκρανία ή με τη Ρωσία. Ή με την Κύπρο ή με την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ