Αρχική » Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του αγροτικού τομέα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του αγροτικού τομέα

από Αντώνης Σπυρόπουλος

Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα μικροκαλλιεργητών αλλά και της κλιματικής χρήσης τότε είναι χρήσιμη.

Του Αντώνη Σπυρόπουλου

Η χρήση της ΤΝ για πραγματικές ανάγκες που αφορούν την παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα, την ιατρική, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δώσει λύσεις.

Άλλωστε είναι ο άνθρωπος υπεύθυνος να θέσει τα όρια, τους ηθικούς κανόνες και τους σκοπούς που θα υπηρετεί η ΤΝ.

Η κουβέντα λοιπόν θα πρέπει να γίνει στον περιορισμό της ασυδοσίας των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών και των υπευθύνων τους στο τομέα της ΤΝ, παράλληλα με μια συζήτηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που θα απαιτεί την αναδιανομή του πλούτου, την άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων και των ολιγοπωλίων, που παράγει ακριβώς αυτή η ασύδοτη δράση των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και στις κοινωνικές, ηθικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί.

Είναι λάθος να ξεκινούμε τη συζήτηση από τις επιδράσεις της ΤΝ όταν δεν αγγίζουμε την ουσία των παραγόμενων ανισοτήτων στις κοινωνίες μας. Οι κοινωνίες μας οφείλουν να γίνουν περισσότερο συμμετοχικές και πολιτικές. Να ασκήσουν πίεση και να βρουν τρόπους να προσανατολίσουν την τεχνολογία και την επιστήμη σε τομείς όπου θα δίνουν λύσεις και δεν παράγουν κρίσεις και προβλήματα.

Το Agrofelis, ως αντιπαράδειγμα της υφιστάμενης κατάστασης, είναι ένα τέτοιο ρομπότ που συνδυάζει την ΤΝ και με την προσθήκη πολλών αισθητήρων μπορεί να αποβεί αρκετά χρήσιμο σε αγρότες με μικρό αγροτικό κλήρο μειώνοντας δραστικά τα κόστη τους.

Να σημειώσουμε πως οι κατασκευαστές του ρομπότ προσφέρουν δωρεάν τα μηχαναλογικά σχέδια κατασκευής του ρομπότ αλλά και τον κώδικα στην πηγή ανοικτού κώδικα Github:

https://github.com/meltoner/agrofelis

Βλέπετε δίπλα στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς αναπτύσσεται μια παράλληλη επιστημονική κοινότητα που παρουσιάζει και προωθεί επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, δωρεάν ή στο ελάχιστο κόστος.

Ένα από αυτά είναι το ρομπότ Agrofelis.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

H μείωση των δημογραφικών στοιχείων, η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων, του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Δύση και το διαφαινόμενο φάσμα της κλιματικής αλλαγής έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη συρροή θεμάτων που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γεωργία και τη δημόσια ασφάλεια.

Στον αγροτικό τομέα, οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δυσκολία να βρουν εποχικούς εργάτες σε αγροκτήματα, ενώ πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν το κλιμακούμενο κόστος της καλλιέργειας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οριακά κέρδη, μη συγκομιδή καλλιέργειών, ακόμη και εγκαταλελειμμένες φάρμες.

Για να καταπολεμηθούν αυτά τα εμπόδια, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια προσιτή και αποτελεσματική πλατφόρμα που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των παραδοσιακών τρακτέρ και των φορητών εργαλείων και πολλαπλασιάζει την παραγωγικότητα ενός ανειδίκευτου εργάτη στο αγρόκτημα. Αυτή η επιτακτική λύση είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες μικρής κλίμακας προκειμένου να διασφαλίσουν το υπάρχον αγροτικό τους κεφάλαιο.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξήσει την πιθανότητα πυρκαγιών. Καθώς οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν συχνότερες πυρκαγιές, η ανάγκη για ένα προσιτό όχημα που μπορεί να λειτουργήσει με έναν ολοκληρωμένο ρόλο με πυροσβεστικές μονάδες σε αγροτικές περιοχές για τη μείωση του φόρτου εργασίας και την παροχή ασφάλειας από την έκθεση στη θερμότητα είναι κρίσιμη. Μια γραμμή παραγωγής για ρομπότ πυρόσβεσης θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πραγματική επιχειρηματική πρόκληση λόγω της χαμηλής χρήσης των οχημάτων (συνήθως κάτω από 100 ώρες/έτος).

Τα υπάρχοντα οχήματα στην αγορά που μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσαρμόσιμες πλατφόρμες για διάφορες εργασίες είναι είτε απαγορευτικά ακριβά είτε απλώς δεν είναι διαθέσιμα. Επομένως, είναι απαραίτητο να προσφέρουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός οχήματος βάσης χαμηλού κόστους σε τοπικά μηχανουργεία, σε μεμονωμένες μονάδες ή σε μικρούς όγκους, που έχει μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, είναι ευέλικτο και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τοπικές προκλήσεις στη γεωργία και τομείς δημόσιας ασφάλειας. Το προτεινόμενο, πρωτότυπο και ανοιχτού κώδικα σύστημα ρομποτικών οχημάτων επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες μέσω της ποικιλίας εφαρμογών σε αυτούς τους τομείς με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να κατασκευαστεί από μεμονωμένους αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, πυροσβεστικές υπηρεσίες, δήμους και όχι μόνο.

Το Agrofelis Robot είναι ένα γεωργικό ρομπότ πολλαπλών χρήσεων, χαμηλού κόστους, ενεργειακής πυκνότητας, προγραμματιζόμενο, AI-Ready και υψηλής ακρίβειας. Η συντριπτική πλειονότητα των γεωργικών καλλιεργειών αποτελείται από μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης μικρότερης των 2 εκταρίων. Τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ εργαλείων χειρός και τρακτέρ, είναι τα πλέον κατάλληλα για τέτοιες φάρμες. Το όχημα βάσης Agrofelis μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας διαφόρων εργαλείων όπως χλοοκοπτικό, ψεκαστήρας, ψεκαστήρας ομίχλης, λιπασματοδιανομέας και άλλα εργαλεία.

Το ρομπότ Agrofelis, θα μπορούσε να προσφέρει μια μηχανοποιημένη λύση που ενσωματώνει μια σειρά από αισθητήρες, όπως LIDAR, αισθητήρες Hall, γυροσκόπια, ανάδραση κίνησης και κάμερα. Η κατασκευή του ρομπότ, χρησιμοποιεί απλά υλικά και εξαρτήματα που διατίθενται στο εμπόριο. Το Robot μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε μεμονωμένες μονάδες ή μικρές παρτίδες.

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ