Αρχική » Νίκος Χόρμπος – αφιέρωμα στη μνήμη του

Νίκος Χόρμπος – αφιέρωμα στη μνήμη του

από Γιάννης Κιουλέκας

του Γιάννη Κιούλεκα

Κλείνουν 6 χρόνια από τις 7 Μαΐου 2018 που μας άφησε για να πάει στην γειτονιά των αγγέλων ο Φωκιανός συμπατριώτης μας Νίκος Χόρμπος. Έγραψε το σημαντικό ιστορικό βιβλίο που επανεκδώσαμε το 2022 σε μία νέα συμπληρωμένη με πάρα πολλά νέα στοιχεία και ντοκουμέντα 400 σελ. για την Παλαιά & Νέα Φώκαια Μ. Ασίας:

«Η Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας»

Εδώ η ανακοίνωση για την είδηση του θανάτου του σπουδαίου συμπατριώτη μας: Η Μικρασιατική οικογένεια θρηνεί την απώλεια του γιατρού, συγγραφέα και σπουδαίου Μικρασιάτη Νίκου Χόρμπου.

Ο Μικρασιάτης πατριώτης άφησε ένα αρχείο μοναδικό σε πανελλήνιο επίπεδο. Ανέδειξε το θέμα της σφαγής της Φώκαιας το 1914, ταυτοποιώντας τις φωτογραφίες του αρχείου του Φελίξ Σαρτιώ, ενώ το βιβλίο του Π. Φώκαια Μικράς Ασίας υπήρξε ανεκτίμητη πηγή έρευνας για τις νέες γενιές. Δημιουργός της Βιβλιοθήκης της Ιωνικής Εστίας Θεσσαλονίκης με πάνω από 1000 βιβλία με θέμα την αγαπημένη του Μικρασία. Στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής στις 12 Ιουνίου 2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναγνωρίζοντας την προσφορά του έδωσε το όνομα του στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τον τίμησε με ειδική πλακέτα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας της τον Ιανουάριο 2018 στην Θεσσαλονίκη.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Φωκαέων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με βαθύτατη θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι δεν είναι πιά μαζί μας ένας Έλληνας Μικρασιάτης που του οφείλουμε όλοι οι απόγονοι Μικρασιατών ένα κομμάτι της ιστορικής μας Μνήμης. Ιδιαίτερα εμείς οι Φωκιανοί του οφείλουμε τα πάντα. Οτιδήποτε γνωρίζουμε για την Παλαιά Φώκαια προέρχεται από το συγγραφικό, ερευνητικό του έργο. Χθες βράδυ μας άφησε για την γειτονιά των αγγέλων & πήγε να συναντήσει τους προγόνους μας. Ο Νίκος Χόρμπος, γιατρός στο επάγγελμα, υπήρξε ένας Μικρασιάτης και φλογερός Φωκιανός πατριώτης. Επί δεκαετίες έψαχνε και αναδείκνυε μέσα από τα βιβλία του, οτιδήποτε αφορούσε την Μικρά Ασία και πολύ περισσότερο την λατρευτή του Φώκαια Μικράς Ασίας.

Υπήρξε επίσης συλλέκτης σπάνιων φωτογραφιών για την Θεσσαλονίκη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Άνθρωποι σαν τον γιατρό δεν πεθαίνουν ποτέ. Ζουν μέσα από το έργο τους. Και ο κος Νίκος μας άφησε πολύ σημαντικό έργο…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ