Αρχική » Στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν πού πήγε το Κέντρο

Στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν πού πήγε το Κέντρο

από Άρδην - Ρήξη

Από το βράδυ της Κυριακής τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΝΔ προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβη. Πώς από τα 2,4 εκατ. ψήφους του περασμένου Μαΐου έπεσαν την περασμένη Κυριακή 1,12 δηλαδή έχασαν σχεδόν 1,3 εκατ. ψήφους, κάτι παραπάνω από το μισό της δύναμής τους. Το «κατευναστικό» στρατόπεδο (Σκέρτσος[1], Γεραπετρίτης κ.ά.), που έχει και την κύρια ευθύνη για την ήττα, προσπαθεί να πείσει ότι δεν έγινε και τίποτα, έχουμε μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάσαμε το Κέντρο που μας θέλει ακόμα πιο προοδευτικούς και διάφορα ανάλογα.

Σχετικά με το Κέντρο οι «κατευναστές» κάνουν την εξής λαθροχειρία, προβάλλουν ένα μέρος της αλήθειας, ότι στους Κεντρώους ψηφοφόρους, σύμφωνα με το exit poll, το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο με 31,6% και η ΝΔ δεύτερη με 22,1%. Άρα, έχασαν το Κέντρο και όχι την Κεντροδεξιά (69,4%) ή την Δεξιά (73,8%) όπου κινήθηκαν υψηλά. Και συνεχίζουν το σκεπτικό τους, από Δεξιά-Κεντροδεξιά δεν έχουν πρόβλημα, αλλά πρέπει να κινηθούν πιο «προοδευτικά», να μην χάσουν το Κέντρο. Δεν λένε όμως ότι το 10,2% των Κεντρώων ψήφισε Βελόπουλο, το 6,2% ΝΙΚΗ και 2% Φωνή Λογικής, ότι δηλαδή τα 3 δεξιότερα της ΝΔ κόμματα έφτασαν να συγκεντρώνουν το 18,5% των Κεντρώων! Και μάλιστα ο Βελοπούλας και η Νίκη έχουν τα υψηλότερα ποσοστά τους στο Κέντρο, μεγαλύτερα από ότι στη Δεξιά!  Και επειδή δεν πιστεύουμε ό,τι όλοι αυτοί ξαφνικά εκτίμησαν το «μετριοπαθές» μήνυμα του Βελόπουλου ή του Νατσιού, αλλά μάλλον αυτοί ήταν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που ήθελαν να την τιμωρήσουν έτι περαιτέρω και όχι απλώς να απέχουν. Προτίμησαν να ψηφίσουν κόντρα στα πιστεύω τους, αρκεί να ενοχλήσουν περισσότερο την ΝΔ[2]. Από τα δύο εκατομμύρια που απείχαν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η ΝΔ απώλεσε το 1,3, αντί να αντιμετωπίσουν την περίσταση με σοβαρότητα συμπεριφέρονται με κουτοπόνηρο τρόπο.

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, από την δημοσίευση των exit poll, είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε πολύ χαμηλά, στο 64,3%. Αναμενόμενα το μεγαλύτερο μέρος, πήγε στην Νέα Αριστερά, 7,2%, αλλά το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 6,2%, κινήθηκε προς τον Βελόπουλο[3]! Μικρότερα ποσοστά έφυγαν προς ΚΚΕ (5,8%), ΜΕΡΑ25 (2,3%) και Κωνσταντοπούλου (2,3%). Ο Βελόπουλος μάζεψε όλους τους διαμαρτυρόμενους.  


[1] Ο Σκέρτσος πρόλαβε να πει στην ΕΡΤ, με τη δημοσίευση του πρώτου κύματος του exit poll, για μεγάλη νίκη της ΝΔ, η επαφή με την πραγματικότητα θυμίζει τους Συριζαίους του περασμένου Μαΐου που μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής των εκλογών έβλεπαν διαφορά από την ΝΔ 3-4 μονάδων.

[2] Και αν προσθέσουμε και το 3,4% του Λοβέρδου στους κεντρώους το ποσοστό ανεβαίνει στο 22%.  

[3] Φαινόμενο που είχε επαναληφθεί και τον Ιούνιο του 2023. Τότε από τις εκλογές του Μαΐου είχε σημαντικές διαρροές τόσο προς τον Βελόπουλο, όσο και προς τους Σπαρτιάτες.  

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ