Αρχική » Οικονομική καθίζηση…

Οικονομική καθίζηση…

από Άρδην - Ρήξη

Πέρα από την διαπραγμάτευση υπάρχει και η ζωή

61625804-greece-economy

Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 115

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί ένα πεντάμηνο διαπραγματεύεται «σκληρά» με τους δανειστές μας για να φέρει μια «αντιυφεσιακή» συμφωνία, που αυτήν τη στιγμή αποτιμάται γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα για το 2015 (αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση πρόωρων συντάξεων κ.ά.). Οι δανειστές ζητούν ο λογαριασμός να είναι γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερος (ή τουλάχιστον τόσο παρουσιαζόταν την προηγούμενη εβδομάδα), λογικά θα κλειδώσει (αν υπάρξει συμφωνία) κάπου στη μέση. Η σκληρή διαπραγμάτευση μας έφερε στο σημείο να θεωρούμε τα μέτρα που ανέφερε το μέιλ Χαρδούβελη (κοντά στο 1 δισ. ευρώ) ανώδυνα!
Πέρα όμως από την ατέρμονη διαπραγμάτευση υπάρχει και η πραγματική ζωή και η πραγματική οικονομία, που έχει μπει και πάλι σε υφεσιακή πορεία. Οι περυσινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2015 ανέφεραν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Αντ’ αυτού, το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση -0,2%. Τώρα οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, ο ΟΟΣΑ μιλά για ανάπτυξη μόλις 0,1% και η ΕΕ για ανάπτυξη 0,5%. Γι’ αυτό και οι εταίροι δέχονται τόσο εύκολα τον περιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος για την τρέχουσα χρονιά και την επόμενη, καθώς η ελληνική οικονομία ή θα μπει πάλι σε ύφεση, ή θα έχει μια πολύ χαμηλή ανάπτυξη της τάξης του 0,5%.
Η ύφεση είναι απόρροια της καθίζησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τομείς της οικονομίας: Η εσωτερική κατανάλωση, που σε μεγάλο βαθμό στήριξε την αναιμική αύξηση του ΑΕΠ το 2014, περιορίζεται και πάλι, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το 2015 θα αυξηθεί κατά 0,9% από αύξηση 1,4% τον προηγούμενο χρόνο. Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ φαντάζει αισιόδοξη για όσους έχουν εικόνα της αγοράς, που κάθε μήνα στεγνώνει και περισσότερο.
Οι τράπεζες είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, το εξάμηνο Δεκεμβρίου-Μαΐου απώλεσαν περισσότερα από 35 δισ. σε καταθέσεις, το σύνολο των καταθέσεών τους είναι 128 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 χρόνων. Οι καταθέσεις που δεν οδηγούνται κάτω από στρώματα ή σε θυρίδες, γίνονται καταθέσεις σε ξένες τράπεζες (κυρίως γερμανικές), ή τοποθετήσεις σε ομόλογα. Όποιοι επιλέγουν τα δύο τελευταία δύσκολα, αν κάποια στιγμή μειωθεί η ανασφάλεια, να ξαναφέρουν τα λεφτά τους σε ελληνικές τράπεζες. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ- που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Ο συνδυασμός αυτών δύο (μείωση καταθέσεων – αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων) οδηγεί τις τράπεζες στο να κάνουν παύση δανεισμού, δηλαδή να μη χορηγούν νέα δάνεια. Από τις αρχές του χρόνου οι νέες δανειοδοτήσεις ήταν με το σταγονόμετρο, ενώ από τον Μάιο ουσιαστικά έχουν παγώσει. Ενδεικτικό του κλίματος της αγοράς είναι ότι και τα αιτήματα για νέα δάνεια είναι σε ιστορικό χαμηλό, πως ο άλλος να ζητήσει δάνειο, όταν γνωρίζει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να εγκριθεί.
Επιπλέον παράγοντας που οδηγεί σε ασφυξία την αγορά είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, που μετά από δύο χρόνια που μειώνονταν και πάλι αυξάνονται. Μέχρι τον Απρίλιο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είχαν ανέλθει στα 4,8 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο ήταν 4,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων που εκκρεμούν). Τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ και από τις αρχές του έτους η αύξηση είναι 1,1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση (αν συνυπολογίσουμε και τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων που μετέφερε στην Τράπεζα της Ελλάδος) κερδίζει χρόνο στη διαπραγμάτευση τρώγοντας από τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας.
Η κατάσταση στην αγορά και τον τραπεζικό τομέα έχει άμεσο αντίκτυπο και στα δημόσια οικονομικά. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά –1 δισ. ευρώ– οφείλονται στην «τρύπα» που δημιουργήθηκε μόνο τον Μάιο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 651 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι φέτος τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασαν πρωτογενές έλλειμμα (738 εκατ. ευρώ) έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι (438 εκατ. ευρώ).
Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στο να εξοφλεί μισθούς, συντάξεις και υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, αλλά και αυτά, σταδιακά, αδυνατεί να τα υλοποιήσει. Η δόση Μαΐου προς το ΔΝΤ βρέθηκε την τελευταία στιγμή και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο (δώσαμε την εγγύηση που έχει καταβάλει η χώρα για τη συμμετοχή της στη σύσταση του ΔΝΤ), η πρώτη δόση Ιουνίου προς το ΔΝΤ μεταφέρθηκε για τα τέλη του μήνα. Στα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουμε 1,56 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ (το άθροισμα των 4 δόσεων του Ιουνίου) και πρέπει να βρεθούν και σχεδόν άλλα τόσα για μισθούς και συντάξεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να διαπραγματευτεί.
Κάποιος ακραιφνής οπαδός της κυβέρνησης θα μπορούσε να πει πως διέξοδος ακόμα υπάρχει, να μη συμφωνήσουμε και ας αναλάβουν οι δανειστές τις ευθύνες τους. Αυτή η διέξοδος θα μπορούσε να είναι επιλογή τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης, που και πάλι θα ήταν πολύ επώδυνη, πριν επιστραφούν τα 11 δισ. ευρώ που είχαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (που κατόπιν εορτής η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος της), πριν σαρωθούν τα διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών από την κεντρική κυβέρνηση και χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και πριν στεγνώσει εντελώς η αγορά. Άρα, η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον αυτοί οι 3-4 που καθορίζουν την πορεία της, δεν είχαν ποτέ μια τέτοια διέξοδο στο μυαλό τους. Ας φέρουν, λοιπόν, τη συμφωνία που τόσον καιρό ετοιμάζουν, και μετά να υποστούν τις συνέπειες της καταστροφικής έως τώρα διακυβέρνησής τους, όπως τις έχουν υποστεί όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 16 Ιούνιος 2015 - 17:30

Σωστή η ανάλυση αλλά διαφωνώ με την τελευταία πρόταση και να με συμπαθάτε:
“Ας φέρουν, λοιπόν, τη συμφωνία που τόσον καιρό ετοιμάζουν, και μετά να υποστούν τις συνέπειες της καταστροφικής έως τώρα διακυβέρνησής τους, όπως τις έχουν υποστεί όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.”
Εσείς περιμένετε να υποστούν αυτοί τις συνέπειες όπως δηλ. τις υπέστησαν, οι δύο Κωστίκες, ο Γιωρίκας, ο Μπένυ κι ο Σάμυ πριν από αυτούς; ‘Η μήπως είναι ο Λαός και το Έθνος που θα υποστούν τις συνέπειες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 16 Ιούνιος 2015 - 17:55

Ο λαος και το έθνος θα υποστούν τις σημαντικότερες συνέπειες, αλλά έχεις και ευθύνες αυτός ο λαός, που τα τελευταία 2 χρόνια τα φόρτωσε όλα στην ανάθεση, που σταμάτησε να κατεβαίνει μαζικά στις πλατείες, που δέχτηκε για άλλη μια φορά μέσα σε 5 χρόνια στην απάτη του ΓΑΠ, ότι “λεφτά υπάρχουν”. Το 2009 εν μέσω παγκόσμιας κρίσης που είχε αρχίσει να γονατίζει και την παρασιτική ελληνική οικονομία ψηφισε σε ποσοστό 44% τον ΓΑΠ και του έδωσε το πράσινο φως να καταστρέψει την χώρα, γιατί ποιος νουνεχής άνθρωπος αμφέβαλλε ότι ο ΓΑΠ, με όσα είχε δείξει, δεν θα μας κατέστρεφε. Και μετά από πέντε χρόνια έκαναν το ίδιο λάθος πίστεψαν τον άλλο γιο του Ανδρεά, που υποσχέθηκε ότι θα κάνει παροχές 12 δισ. στον ελληνικό λαό με πόρους από τα χρήματα του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν πέρασε ούτε ένας μήνας που ηταν στην εξουσία ο “νόθος” γιο του Ανδρέα και τα 11 δισ τα επέστρεψε στην ΕΚΤ. Μιλάμε για τέτοιον απατεώνα. Και αυτούς τους τύπους τους πιστεύουν, φταίει λοιπόν και ο λαός, τουλάχιστον η ζημιά ας είναι η μικρότερη δυνατή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 16 Ιούνιος 2015 - 19:02

Σωστά όλα αυτά που λέτε δεν έχω να προσθέσω ή να διαφωνήσω σε κάτι. Παρόλα αυτά, δικαίως ή αδίκως, οι ολέθριες συνέπειες θα πέσουν στο κεφάλι του Λαού και του Έθνους. Αντίθετα οι υπαίτιοι δεν θα πάθουν τίποτα: Ο Βαρουφάκης θα πάει κατά την Αμερική να βρει το φιλαράκι του το ΓΑΠ και να παραδίδει μαθήματα σε κανά πανεπιστήμιο, οι δε Τσίπρας, Ζωούλα και σία θα συνεχίσουν να λυμαίνονται τη Βουλή και να φωνασκούν χωρίς ουσία και ζουμί. Το πολύ-πολύ σαν καλοί “επαγγελματίες” (όπως λέμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να πούμε) να κάνουν καμμία “μεταγραφή-έκπληξη” στο επόμενο κόμμα της “δημοκρατικής παράταξης” όπως πολύ σοφά έπραξε -για την παρτούλα του- η Ραχήλ….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 16 Ιούνιος 2015 - 19:12

Υπαρχει και μια αλλη οπτικη του χρεους εκτος απο αυτην που μας δειχνουν τα ΜΜΕ και τα κομματα. Θελω να πω οτι λαμβανοντας υποψιν την εκτεταμενη διαφθορα και ανικανοτητα των ποιλτικων ενα ειναι σιγουρο: το χρεος συμφερει την ελλαδα και μαλιστα οχι μονο την συμφερει αλλα οσο μεγαλυτερο ειναι, τοσο το καλυτερο! Αυτη τη στιγμη στις διαπραγματευσεις το προβλημα μας δεν ειναι οτι το ελληνικο χρεος ειναι μεγαλο, το προβλημα μας ειναι οτι το ελληνικο χρεος ισως να μην ειναι αρκετα μεγαλο ωστε να μπορεσουμε να εκβιασουμε.
Ας τα παρουμε με τη σειρα:
A) Τι θα γινει αν μεσα απο διαπραγματευσεις με τους ευρωπαιους καταφερει η κυβερνηση να μειωσει (ας πουμε κατα 50% το χρεος)?
Απαντηση:
θα αρχισουμε παλι να δανειζομαστε ετοιμα λεφτα.
– δεν θα μπει μπροστα η παραγωγικη ανασυγκροτηση της οικονομιας, αφου θα υπαρχει ευκολο και ετοιμο χρημα που θα μπορουμε να ξαναδανιζομαστε απο τις ξενες τραπεζες και παλι.
Το κρατος δεν προκειται να αναμορφωθει ποτε! Θα παραμεινουν μεσα τα παρασιτα και επιπλεον θα κανουν νεες προσληψεις τεμπελχαναδων στο δημοσιο οι οποιοι οχι μονο δεν θα προσφερουν τιποτα αλλα θα γελανε και παλι στα μουτρα μας.
Η παραγωγικοι τομεις θα συνεχισουν το κατηφορο που εχουν παρει απο το 1980
Θα γεμισουμε με ακομα περισσοτερους μεταναστες,αφου θα υπαρχει ευκολο χρημα για να πληρωθουν.
Ο Συριζα θα προχωρησει στη δημογραφικη και πολιτισμικη εκφυλιση της χωρας και θα εχει τη δυνατοτητα να το κανει αυτο βουλοντας στοματα με δανεικο χρημα
Αν σε καποια στιγμη οι ”συμμαχοι μας” αποφασισουν να μας διαλυσουν ως κρατος και ως εθνικη οντοτητα, αυτο θα τους κοστισει πολυ λιγοτερο. Αφου θα τους χρωσταμε πλεον πολυ λιγοτερα. (Αν μας διαλυσουν τωρα θα χασουν 300 δις. Αν ομως μας διαλυσουν αφου εχει γινει περικοπη του χρεους στο μισο…θα χασουν μονο 150 δις. Εχει διαφορα! ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΝΤ επιδιωκει διαγραφη μερους του χρεους!!!
Επιπλεον μεσα απο τις συνεχες διαγραφες χρεων κατασομαστε στους αφερεγγυους και ως κρατος και ως λαος! Και οπως ειναι γνωστο στο εμποριο η εμπιστοσυνη και η φερεγγυοτητα ειναι το Α και το Ω.

Β) Τι θα γινει ομως αν η ελλαδα αρνηθει οποιαδηποτε διαγραφη χρεους. Δηλωνοντας θα τα αποπληρωσει ολα κανονικα. Ομως απλως τωρα αδυνατει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ λογο εκτακτων καταστασεων??…Και πως θα αρχισει να ξεπληρωνει παλι τα δανεια μολις εξασφαλισει την επιβιωση και την ακαιρεοτητα του ελληνικου εθνους και κρατους
Αυτη η καθυστερηση θα ειναι κατι που ο καθε δανειστης θα μπορει ευκολοτερα να καταλαβει και να συμφωνησει.
Ισως να μπορουμε και να δανειστουμε ευκολοτερα απο τωρα καποια μικρα και απαραιτητα ποσα οταν ο αλλος ξερει οτι θα παρει σε καποια στιγμη πισω τα χρηματα του, εστω και αργοτερα.
Θα αυξηθει η πιεση προς τους δανειστες να δωσουν ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ βοηθεια στην ελλαδα. Αφου θα εχουν να κανουν πλεον με ενα κρατος που δεν ζηταει περικοπη του χρεους αλλα βοηθεια ωστε να μπορεσει να ξανασταθει στα ποδια του και να ξεπληρωσει στο ακεραιο τους δανειστες. Αν καταφερουμε να βαλουμε και ρητρα αναπτυξης αυτο θα μας δωσει μεγαλη ωθηση αφου πλεον οι πιστωτες θα ειναι υποχρεομενοι να μας βοηθανε για να παρουν πισω τα λεφτα τους.
Τα κρατος θα υποχρεωθει να μετεξελιχθει απο παρασιτικο σε παραγωγικο.
Επιπλεον αν καταστραφει η ελλαδα θα χασουν οι πιστωτες μας ολα τα λεφτα που τους χρωσταει. Εδω θα πρεπει να προσθεσουμε οτι το χρεος για να λειτουργει προς το συμφερον ενος κρατους θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον το διπλασιο της αξιας του συγκεκριμενου κρατους ουτος ωστε οι δανειστες να μην εχουν τιποτα να κερδισουν σε περιπτωση που θελησουν να προχωρησουν ”σε πλειστηριασμο της χωρας-ενεχυρου”

Με το ιδιο σκεπτικο θα πρεπει να προσθεσω οτι η εκμεταλευση των πετρελαιων στο Αιγαιο δεν συμφερει τον ελληνικο λαο. Γιατι αυτα τα χρηματα θα πανε σε διεφθαρμενες τσεπες. Η Ελλαδα θα πρεπει να μαθει να εκμεταλευεται και να βγαζει εσοδα απο τον επιστημονικο της πλουτο και οχι απο το εδαφος η’ απο τις θαλασσες της. Αρα η εκμεταλευση των πετρελαιων στο αιγαιο θα πρεπει να απογορευεται δια ροπαλου! (Στο τελευταιο μας βοηθαει προσωρινα αθελα της η τουρκια….)

ΥΓ.) Οσοι ακομα δεν εχουν καταλαβει ακομα το σκεπτικο μου ας δουν την περιπτωση Τσαουσεσκου. Ο οποιος ειχε μηδενισει το χρεος της χωρας του και επιπλεον ειχε μαζευψει και ενα τεραστιο ποσο με σκοπο να δανειζει η ρουμανια αλλες χωρες. Τι εγινε ομως?? Τον βοηθησε αυτο?? Οχι βεβαια! Τα διεθνη αρπακτικα του επιτεθηκαν προκαλοντας υβριδικο-πραξικοπημα. Τα διεθνη αρπακτικα δεν ειχαν τιποτα να χασουν αφου ο Τσαουσεσκου δεν χρωστουσε σε κανεναν. Επιπλεον ειχαν και ενα παραπανω λογο για να του επιτεθουν: το να αρπαξουν τις αποταμιευσεις του. Οι οποιες βεβαια δεν ποτε γνωστο στον απλο κοσμο τι απεγιναν…

ΥΓ2) Ισως και ολο το παραπανω σκεπτικο να ειναι λαθος. Ομως θα πρεπει να το εξετασουμε. Το οτι δηλαδη (λαμβανοντας υποψιν το σαπιο πολιτικο μας συστημα) το χρεος ισως να μην ειναι τελικα κατι κακο αλλα η τελευταια ελπιδα σωτηριας και απομακρυνσης μας απο τον παρασιτισμο.
Υπο αυτο το σκεπτικο η καθε προσπαθεια να φθασουμε σε συμφωνια με τους δανειστες για περικοπη του χρεους…ισως τελικα να ισοδυμαμει και με το να μαζευουμε πετρες για το κεφαλι μας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xen 17 Ιούνιος 2015 - 11:40

Η λογική σας φοβάμαι ότι είναι να μην του ξεσφίξουμε πολύ τη θηλειά γιατί θα πάρει αέρα και θα κάνει πάλι χαζομάρες. Σωστό αλλά αν συνεχίσει να σφιγγει η θηλειά θα πνιγεί το γαιδούρι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 17 Ιούνιος 2015 - 21:50

Δεν με αντιληφθηκατε! Δεν προτινω περαιτερω σφιξιμο του ζωναριου. Αυτο που προτινω ειναι αρνηση περαιτερω περικοπων των κρατικων εξοδων (για συνταξεις , αμυνα, κλπ..) με παραλληλη αρνηση περικοπης του ελληνικου χρεους! Θα μας πεταξουν εξω??… εγω το θεωρω λιγοτερο πιθανο. Απεναντιας αν συνεχισουμε οπως παμε τα τελευταια χρονια το μονο σιγουρο ειναι οτι ΚΑΙ το ”γαιδουρι” θα ψοφησει ΚΑΙ εξω θα μας πεταξουν!
Εγω αυτο που βλεπω ειναι οτι με αυτες τις διαπραγματευσεις καθε φορα που γινεται συμφωνια και ελαφρυνση του χρεους το ζωναρι σφγγεται ακομα περισσοτερο αντι για λιγοτερο…
Και πολυ φοβαμαι πως (μετα απο αλλεπαληλες διαπραγματευσεις) οταν θα φθασει το ελληνικο χρεος να μειωθει τοσο ωστε να καταστει μη απειλητικο για την δυτικη οικομικη ταξη τοτε θα μπορει να ψοφησει και το γαιδουρι αφου θα τους ειναι πλεον αχρηστο.
Αν χρωστας ενα ποσο ισως να μπορεις να το εξοφλησεις σφιγγοντας το ζωναρι. Αν ομως χρωστας ενα παρα πολυ μεγαλο ποσο τοτε αυτο δεν θα μπορεσεις ποτε να το εξοφλησεις σε καμια περιπτωση σφιγγοντας μονο το ζωναρι…Ο μονος τροπος θα ειναι να γινεις παραγωγικος και να παραξεις χρημα. Και το γαιδουρι θα πρεπει να τρωει καλα για να μπορει να ανταπεξελθει αν δεν θελεις να μεινεις με τα χρεοι και με το λουρι στο χερι…
Η λογικη μου λεει οτι το χρεος ειναι ενα οπλο το οποιο χρησιμοποιειται αυτη τη στιγμη εναντιον μας. Οπως καθε οπλο ομως αυτο το χρεος θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει και απο εμας προς το συμφερον μας και εναντιον τους. Βεβαια αυτα χρειαζονται μαεστρια και οπωσδηποτε ισχυρες αντιστασεις κυριως ως προς την αρνηση εκποιησης της κρατικης και ιδιωτικης περιουσιας.

ΥΓ. θεωρω οτι η εκτιμηση του ΑΡΔΗΝ οτι οι δυτικοι εχουν σκοπο η’ να μας υποταξουν (κανοντας μας αποικια) η’ να μας διαλυσουν ως εθνος-κρατος ειναι λαθος. Ως προς το οτι ισχυει το δευτερο αλλα οχι το πρωτο. Υποταγμενους και αποικια μας ειχανε, δεν χρειαζοτανε ολος αυτος ο πολεμος αν δεν ειχαν μοναδικο σκοπο το να μας διαλυσουν. Το χρεος αφου το χρησιμοποιησανε πρωτα για να μας γονατισουνε ειναι τωρα το μονο που τους κραταει και γι’αυτο προσπαθουνε να το μειωσουνε πριν απο το τελειωτικο χτυπημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 20 Ιούνιος 2015 - 14:42

¨Ανάλυση¨ του τύπου …..δεν σηκώθηκε ακόμη ο …..μαρμαρωμένος Βασιλιάς ούτε άνθισε το καμένο κλαρί άρα καλύτερα να περιμέναμε να γίνουν (ωρίμανση!!!συνθηκών!!!) και μετά ας ξεσηκωνόμασταν !!!Άραγε ο απολογισμός της Επανάστασης ποιος ήταν το 1827 ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ