Αρχική » Σκοταδισμός Ερντογάν, συλλήψεις δημοσιογράφων – φίμωση διανοουμένων

Σκοταδισμός Ερντογάν, συλλήψεις δημοσιογράφων – φίμωση διανοουμένων

από Άρδην - Ρήξη

Σκοταδισμός από Ερντογάν με συλλήψεις δημοσιογράφων

Από το Έθνος

Ο πόλεμος εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν με τον αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν, κλιμακώνεται, απογυμνώνοντας το αυταρχικό πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού και τις σκοταδιστικές μεθοδεύσεις του ενάντια σε κάθε μορφή αντίδρασης.

«Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε», δήλωσε τη στιγμή της προσαγωγής του ο διευθυντής της Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί

«Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε», δήλωσε τη στιγμή της προσαγωγής του ο διευθυντής της Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί

Σε μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε χθες εφόδους στα γραφεία Μέσων Ενημέρωσης που φέρονται να υποστηρίζουν τον Γκιουλέν και συνέλαβε 24 άτομα, μεταξύ των οποίων τον διευθυντή της εφημερίδας Zaman και πρώην διοικητές της αστυνομίας. Ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 31 άτομα με την κατηγορία της «σύστασης τρομοκρατικής ομάδας», πλαστογραφία και συκοφαντία.

Σε πλάνα που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο διευθυντής της Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, φαίνεται να χαμογελάει και να διαβάζει το ένταλμα της αστυνομίας προτού μεταφερθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας με το προσωπικό της να τον χειροκροτεί από τα μπαλκόνια. «Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε», δήλωσε τη στιγμή της προσαγωγής του, ενώ εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η Zaman κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν: «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «Η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα».

Εφοδοι πραγματοποιήθηκαν και στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού ομίλου Samanyolu, όπου συνελήφθη ο πρόεδρος, Χινταγέτ Καρατζά. «Είναι εικόνα ντροπής αυτή για την Τουρκία» σχολίασε ο Καρατζά, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά».

Οι χθεσινές συλλήψεις αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, δύο ανθρώπων που υπήρξαν στενοί σύμμαχοι για να πετύχουν την «αποκαθήλωση» του στρατού, αλλά στη συνέχε

Οι χθεσινές συλλήψεις αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, δύο ανθρώπων που υπήρξαν στενοί σύμμαχοι για να πετύχουν την «αποκαθήλωση» του στρατού, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και παραγωγοί και εργαζόμενοι σε δραματικές σειρές του τηλεοπτικού δικτύου, η μία με θέμα τη δράση μιας ομάδας αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και η άλλη πραγματεύεται τη ζωή σε μια περιοχή όπου έχουν επαναστατήσει οι Κούρδοι.

Αντιδράσεις
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και πρώην αστυνομικοί διοικητές: ένας από αυτούς είναι ο Τουφάν Εργκιουντέρ, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στην Κωνσταντινούπολη, και άλλοι τρεις αξιωματικοί. Υπουργοί της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εφόδους αλλά ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουετζίνογλου είπε ότι «όποιος κάνει κάτι κακό, πληρώνει το τίμημα», μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση από την άλλη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας».

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, δύο ανθρώπων που υπήρξαν στενοί σύμμαχοι για να πετύχουν την «αποκαθήλωση» του στρατού και στη συνέχεια βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα τα τελευταία δύο χρόνια περίπου με αποκορύφωμα την εμπλοκή στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν σε σκάνδαλα διαφθοράς και τις καταγγελίες για συμμετοχή σε αυτά ακόμη και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση και κατηγόρησε το δίκτυο των γκιουλενιστών για υποκίνηση πραξικοπήματος, προχωρώντας άμεσα σε εκκαθάριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος από τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις των δημοσιογράφων είχαν προαναγγελθεί την Τετάρτη από χρήστη του Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet. Μάλιστα, ο ίδιος χρήστης σε ανάρτησή του μια ημέρα αργότερα άφησε να εννοηθεί πως η δημοσιοποίηση του σχεδίου είχε οδηγήσει στην αναβολή του.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εκρηκτική αύξηση των θρησκευτικών σχολείων

Ο σπόρος της ισλαμοποίησης της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν έχει μπει στην εκπαίδευση και τα θρησκευτικά σχολεία βρίσκονται ακριβώς στην «καρδιά» του ζητήματος. Ο Ερντογάν, απόφοιτος και ο ίδιος ενός «χατίπ», όπως αποκαλούνται τα κρατικά θρησκευτικά σχολεία, έχει προωθήσει όσο κανένας άλλος την ανάπτυξή τους και με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν εκεί έχει αυξηθεί δραστικά κατά τη διάρκεια της θητείας του: από 63.000 το 2002/2003, οι μαθητές θρησκευτικών σχολείων σήμερα έχουν φτάσει τους 983.000.

Ο ίδιος ο πρόεδρος αποδίδει την άνθιση των «χατίπ» στην αμφισβήτηση της δυτικοκεντρικής εκπαίδευσης από τους μαθητές και τους γονείς τους, που αναζητούν τις ισλαμικές αξίες στη μόρφωσή τους. «Εχουμε στοχοποιηθεί επειδή κάνουμε ερωτήσεις που δεν επιτρεπόταν να υποβάλουμε επί 200 χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις αποτυχημένες, όπως είπε, προσπάθειες δυτικοποίησης της Τουρκίας πριν έλθει το AKP στην εξουσία. «Η συζήτηση για τη θρησκεία ήταν απαγορευμένη και το Ισλάμ και οι μουσουλμάνοι ήταν αναγκασμένοι να υπομένουν συστηματικά την περιφρόνηση», συμπλήρωσε. Η νεο-οθωμανική διακυβέρνηση του Ερντογάν, όμως, σκοπεύει προφανώς να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Το 1997 ο στρατός είχε καταργήσει τα θρησκευτικά σχολεία για τα παιδιά ηλικίας από 11 έως 15 ετών.

Ισλαμική ατζέντα
Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, τα επανέφερε πριν από δύο χρόνια, με στόχο να δημιουργήσει μια πολύ πιο «ευσεβή» νέα γενιά, που θα ταιριάζει με τα ισλαμοσυντηρητικά ήθη τα οποία προσπαθεί να επιβάλει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία. Οσο περνά ο καιρός, οι προθέσεις του Ερντογάν και της κυβέρνησής του να προωθήσει την ισλαμική, θρησκευτική εκπαίδευση, γίνονται πιο εμφανείς και οι προσπάθειές τους εντατικοποιούνται.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος ενέκρινε εισήγηση για τη δημιουργία θρησκευτικών σχολείων που θα δέχονται μαθητές ήδη από την ηλικία των έξι ετών, ενώ τα μαθήματα θα γίνονται στα «οθωμανικά», δηλαδή τη γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι ιμάμηδες πριν από την εισαγωγή της σύγχρονης τουρκικής γραφής.

Πέραν τούτου, ακόμη και στα «συμβατικά» σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών έχει «αναβαθμιστεί», με αποτέλεσμα τα παιδιά στο Δημοτικό να κάνουν συνολικά πάνω από 1.000 ώρες θρησκευτικά και λιγότερες από 800 μαθηματικά.

Ταυτόχρονα, τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως… θρησκεύματος. Πρόσφατα μάλιστα επιτράπηκε σε μαθήτριες δέκα ετών και άνω, αν φυσικά το επιθυμούν, να πηγαίνουν στο σχολείο φορώντας μαντίλα, με τον Μπουλέντ Αρίντς να ανακοινώνει το μέτρο λέγοντας πως «ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της μαθητικής κοινότητας, η οποία-αδημονούσε- για την άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης».

ΜΕΤΡΑ
Aυταρχισμός και ισλαμοποίηση στην Τουρκία του σουλτάνου

1 Εκπαίδευση: Η μαντίλα μπήκε στα σχολεία, πολλαπλασιάστηκαν τα θρησκευτικά γυμνάσια και λύκεια, ο Καρλ Μαρξ βγήκε από το μάθημα της Φιλοσοφίας και τα παιδιά θα μαθαίνουν πλέον ότι οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Αμερική.

2 Ιντερνετ: Ενέκρινε νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Ιντερνετ και επεκτείνει τις εξουσίες της αρχής τηλεπικοινωνιών. Επιχείρησε να εμποδίσει την πρόσβαση στο YouTube και το Facebook. Απελάθηκε ξένος δημοσιογράφος που ασκούσε κριτική στον Ερντογάν μέσω Twitter.

3 Απαγορεύσεις: Επεβλήθησαν δρακόντεια μέτρα για την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, απαγορεύθηκε το μακιγιάζ και τα σκουλαρίκια, ακόμα και τα φιλιά στο μετρό, ενώ ο Ερντογάν τάχθηκε κατά της ύπαρξης μεικτών φοιτητικών κοιτώνων.

4 Πάρκο Γκεζί: Οι διαδηλωτές γνώρισαν τι σημαίνει βίαιη καταστολή. Οι απώλειες ήταν βαριές: οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον τέσσερις ως αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας. Περίπου 8.000 τραυματίστηκαν.

5 Γυναίκες: Οδηγίες να μη γελούν δυνατά οι γυναίκες έδωσε ο αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Αρίντς, ενώ ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Νταβούτογλου είπε πως η πολλή… ισότητα προκαλεί αυτοκτονίες.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Μεσαίωνας κατά των διανοουμένων

Από το Έθνος

Με βήμα ταχύ προς τον σκοταδισμό βαδίζει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φιμώνει μαζικά εκπροσώπους του Τύπου και συκοφαντεί ως «πιόνια» της δυτικής προπαγάνδας εξέχοντες συγγραφείς και διανοουμένους.

Ο Ερντογάν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα» μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αγκυρα
Ο Ερντογάν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα» μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αγκυρα

Πρόκειται για τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και την Ελίφ Σαφάκ, μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς στη χώρα, που κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα στο σχετικό της άρθρο ισχυρίζεται πως αυτό το διεθνές λόμπι επιλέγει μερικούς συγγραφείς από κάθε χώρα και στη συνέχεια τους χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

«Μια κατηγορία ήταν ότι έχουμε στρατολογηθεί από δυτικές δυνάμεις προκειμένου να επικρίνουμε την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που λέμε κάτι επικριτικό για την κυβέρνηση ή για την ιστορία της Τουρκίας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω για ένα διεθνές λογοτεχνικό λόμπι», είπε η Ελίφ Σαφάκ.

Ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και η Ελίφ Σαφάκ, μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς στη χώρα, κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικ

Ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και η Ελίφ Σαφάκ, μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς στη χώρα, κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του

«Δυστυχώς, στην Τουρκία είναι πολύ διαδεδομένες οι θεωρίες συνωμοσίας, και οι άνθρωποι τις πιστεύουν. Αυτού του είδους η παράνοια συμβαίνει συνεχώς», πρόσθεσε η Σαφάκ. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γράφει κανείς με κριτική διάθεση», επισημαίνει επίσης η συγγραφέας που είχε κατηγορηθεί για «προσβολή της τουρκικότητας» εξαιτίας του βιβλίου της «Το Μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης».

«Κατηγορώ»
Ο Παμούκ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, είχε μόλις πριν από μερικές ημέρες καταγγείλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στην πατρίδα του και τις πιέσεις που ασκεί η ισλαμική κυβέρνηση στην ελευθερία του Τύπου. «Πλέον ακόμη και οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία διώκονται. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο πουθενά», τόνισε.

Ελίφ Σαφάκ

Ελίφ Σαφάκ

«Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει φόβος. Παρατηρώ ότι όλος ο κόσμος φοβάται, δεν είναι φυσιολογικό; Η ελευθερία της έκφρασης έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Παμούκ, στη συνέντευξή του την οποία και έδωσε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, με τον τίτλο: «Παραδοξότητα του μυαλού μου», που μιλάει για την καταπίεση των γυναικών στην Τουρκία.

Στο μεταξύ και μετά τις νέες συλλήψεις αντιπολιτευόμενων εκπροσώπων τουρκικών ΜΜΕ την Κυριακή σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», εντείνονται οι φόβοι για σφοδρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι από κοινού με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ, δια της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κάλεσαν τη «φίλη και σύμμαχο» Τουρκία να μη διαταράσσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Να «ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα» προέτρεψε με τη σειρά του ο Ερντογάν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι έφοδοι που έγιναν σε ΜΜΕ που θεωρούνται προσκείμενα στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, σφοδρό πολέμιό του, αποτέλεσαν την απαραίτητη αντίδραση των αρχών στις «βρώμικες επιχειρήσεις» που διεξάγει το θρησκευτικό του τάγμα.

Σήμερα, εξάλλου, ξεκινά στην Κων/πολη η δίκη των 35 οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, οι οποίοι φέρονται να συνέστησαν την αντικυβερνητική οργάνωση «Τσαρσί» και οι οποίοι κατηγορούνται για πραξικοπηματική δράση.

Η Τουρκία του Ερντογάν

• Η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

• 200 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με την Ενωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας χωρίς δίκαιη δίκη και κυρίως με κατηγορίες περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

• Ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα νέος νόμος που ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της Δικαιοσύνης.

• Τον Ιανουάριο αναμένεται να ψηφιστεί και νέος νόμος που θα δίνει στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες.

• Η εκπαίδευση πρέπει να προβάλλει τη συμβολή του ισλάμ στην επιστήμη και τις τέχνες, ενώ αποφασίστηκε να διδάσκονται στα τουρκικά δημόσια σχολεία τα οθωμανικά, το αραβικό οθωμανικό αλφάβητο που απαγορεύτηκε το 1926, από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

• Εχουν πολλαπλασιαστεί τα ισλαμικά σχολεία στην Τουρκία, ενώ τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως… θρησκεύματος.

• Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες, διακήρυξε πρόσφατα ο Ερντογάν για την ανισότητα των δύο φύλων.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΓΚυ 17 Δεκεμβρίου 2014 - 10:17

Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου μοιάζει με θηρίο που κοιτάζει πώς να φάει τους αντιπάλους της για να σωθεί. Το άρθρο αποφαίνεται και στο τι την τρώει από τα σωθικά της. Η ένταση προς εσωτερικό (συγκρούσεις με πρώην εταίρους, κίνημα αμφισβήτησης του ισλάμ, κούρδοι της ΝΑ Τουρκίας) και προς το εξωτερικό (Κύπρος, Αιγαίο, Συρία, ΙΚ, και …ολίγον Βαλκάνια) δείχνει ότι ο μόνος δρόμος είναι η αυτοκαταστροφή. Κι αυτό διότι αν κυλήσει προς τη μεριά των πρώην συμμάχων της Αμερικανών θα ξαναγίνει εξάρτημα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Τουρκία… Το ερώτημα είναι ότι αν επίκειται διάλυση του κράτους της. Το οποίο βεβαίως από μόνο του δεν σηματοδοτεί κάτι θετικό…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ