Αρχική » Γ. Καραμπελιάς – Ευρώπη: Η επιστροφή της εθνικής ταυτότητας αλλάζει το πολιτικό τοπίο (ηχητικό)

Γ. Καραμπελιάς – Ευρώπη: Η επιστροφή της εθνικής ταυτότητας αλλάζει το πολιτικό τοπίο (ηχητικό)

από Άρδην - Ρήξη

Στην συζήτησή του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (“Εμείς οι Έλληνες”, Παραπολιτικά FM) σχολιάζεται η ιδεολογική μάχη και μετατόπιση που διεξάγεται συνολικά στην Δύση, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με άξονα την αντιπαράθεση της κουλτούρας της αποδόμησης με την προσπάθεια των κοινωνιών να ανακτήσουν την ταυτότητα και την κανονικότητά τους.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσαν αυτό που πολλοί προέβλεπαν: Η Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε ως σημαντική πολιτική δύναμη. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλά ένα μεμονωμένο γεγονός Αντίθετα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ιδεολογικής μετατόπισης που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιδεολογική πυξίδα μετατοπίζεται δεξιά, καθώς οι τρέχουσες προκλήσεις επιβάλλουν μια ατζέντα στην οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς ούτε η Αριστερά ούτε οι Σοσιαλιστές, αλλά ούτε καν η παραδοσιακή Κεντροδεξιά.

Η αποτυχία της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι, για πολλά χρόνια, εστίασαν υπέρμετρα στο κεντρώο στοιχείο τους, αγνοώντας τη δεξιά πτέρυγά τους, η οποία σταδιακά αδρανοποιήθηκε. Ωστόσο, το εκλογικό σώμα έχει την τάση να απαιτεί λύσεις στα προβλήματά του και απαντήσεις στις ανησυχίες του. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι άρχισαν να στρέφονται προς πολιτικούς χώρους και σχηματισμούς που φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. Αυτές οι ανάγκες δεν είναι απλά οικονομικές ή κοινωνικές, αλλά έχουν αποκτήσει υπαρξιακή διάσταση.

Ζητήματα όπως η εθνική ασφάλεια, η μετανάστευση, η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής και εθνικής ταυτότητας, η ακρίβεια, και η “πράσινη υπερβολή” προκαλούν πιέσεις στα εκλογικά σώματα. Επίσης, η ατζέντα του δικαιωματισμού και η αντίδραση απέναντι στον ολοκληρωτισμό της “woke” κουλτούρας προσθέτουν επιπλέον στρώματα στις ανησυχίες των πολιτών. Το γεγονός ότι παραδοσιακά πολιτικά σχήματα, ιδιαίτερα αυτά που επικεντρώνονται στο κέντρο, αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούν οι ψηφοφόροι διεξόδους αλλού.

Αυτή η διαδικασία αναδιαμόρφωσης της πολιτικής σκηνής δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε να ανακοπεί με απλές πολιτικές κινήσεις ή διλήμματα. Τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι αμείλικτα , ομοίως, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν υιοθετήσει μια αμείλικτη στάση απέναντι στους πολιτικούς που αποτυγχάνουν να προσφέρουν απαντήσεις. Αυτό το νέο πολιτικό τοπίο, με τη μετατόπιση προς τα δεξιά, δεν αφορά μόνο στνη Γαλλία, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου σε όλη την Ευρώπη, που την ωθεί σε μια νέα ιδεολογική πραγματικότητα.\

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ