Κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα (όπου θα παραμείνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) το νέο τεύχος του Άρδην (τεύχος 130-131 / Ιούνιος – Αύγουστος 2024) με τριπλό αφιέρωμα και 90 σελίδες ύλη. Για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.
Στο πρώτο αφιέρωμα ασχολούμαστε με την σύγχρονη τάση νέων δημιουργών να Επ-ανακαλύπτουν το Βυζάντιο. Παρουσιάζουμε δημιουργούς που έχουν συμβάλει με το έργο τους να κάνουν πτυχές του Βυζαντίου προσιτές στο ευρύ κοινό, προσφέροντας το κάτι παραπάνω από την –πάντα ελλιπή– σχολική γνώση. Ο βυζαντινολόγος Παναγιώτης Αγαπητός θα εισαγάγει το Βυζάντιο στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, επιλέγοντας την ιστορική αυτή περίοδο για να αφηγηθεί στα βιβλία του τις περιπέτειες του πρωτοσπαθάριου Λέοντα. Ο «Φίκος», αν και σπούδασε αγιογραφία, είναι σήμερα γνωστός για τα τεράστια γκράφιτι που σχεδιάζει, τόσο στην Αθήνα όσο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η Χρύσα Σακελλαροπούλου έχει εισαγάγει τη βυζαντινή ιστορία στον ιδιαίτερο χώρο των κόμικ. Και οι τρεις μάς κατέθεσαν την εμπειρία τους για τη σημερινή τάση επανακάλυψης του Βυζαντίου. Επίσης, ο Μάριος Νοβακόπουλος, μέλος της διαδικτυακής ομάδας «Cognosco», μας παρουσιάζει συνοπτικά το… ονοματολογικό ζήτημα του Βυζαντίου, σε μία προσπάθεια να υπερβούμε, επιτέλους, τον νομιναλισμό που επικρατεί σήμερα στον δημόσιο διάλογο, ενώ, τέλος, ο Γιώργος Καραμπελιάς μας υπενθυμίζει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της βυζαντινής λογοτεχνίας, που μας αποκαλύπτουν πόσο λανθασμένη είναι η μονοδιάστατη αντίληψη που έχουμε συχνά για το Βυζάντιο, όταν το αντιλαμβανόμαστε ως ένα απέραντο… θρησκόληπτο ησυχαστήριο.
Στο δεύτερο αφιέρωμα μας καταπιανόμαστε με την συμπλήρωση τον Ιούλιο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αντιγράφουμε από το εισαγωγικό κείμενο του αφιερώματος:
Είναι εντυπωσιακό πως αποσιωπάται ή υποτιμάται διαχρονικά –ειδικότερα εφέτος με την 50χρονη επέτειο– το γεγονός πως η μεταπολίτευση συνέβη επειδή χάσαμε τη μισή Κύπρο. Επειδή, μες την αφροσύνη τους, οι Χουντικοί άνοιξαν την πόρτα στους Τούρκους και τους είπαν «κοπιάστε». Αυτό το εθνικό βάρος, αυτή την εθνική απώλεια, δεν μπόρεσε να σηκώσει η Δικτατορία και γι’ αυτό έπεσε.
Η επισήμανση αυτή, πως δηλαδή η μεταπολίτευση δεν συνέβη μόνη της, ούτε το τιμημένο πολυτεχνείο την προκάλεσε, ούτε οι τιμημένοι αντιστασιακοί, αλλά η προδοσία της Κύπρου, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια τοποθέτηση κλαψιάρικη, φορτισμένη συναισθηματικά.
Πενήντα χρόνια, γλείφουμε σιωπηλοί την πληγή μας ενόσω στο προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού τσουγκράνε ποτήρια με σαμπάνιες κάθε 24η Ιουλίου. Πενήντα χρόνια ξεροκαταπίνουμε σε κάθε διαδήλωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όταν ακούγεται το σύνθημα για τη Χούντα που «τελείωσε το ’73»…
Τα κείμενα των Βάσου Πτωχόπουλλου, Άριστου Μιχαηλίδη, Λάζαρου Μαύρου, Πέτρου Παπαπολυβίου, Τάσου Χατζηαναστασίου, Μανώλη Καλατζή, Γιώργου Γκόντζου, Χρίστου Πέτρου, Αλέκου Μιχαηλίδη, Χρίστου Λοΐζου καλύπτουν την περίοδο προεργασίας της εισβολής, τα δραματικά γεγονότα της εισβολής, τις ευθύνες Ελλάδας και Κύπρου για την συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια Κατοχής, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, όπως το μεταναστευτικό κ.λπ.
Στο τρίτο αφιέρωμα θα διαβάσετε κείμενα για τις πρόσφατες ευρωεκλογές και πώς επηρέασαν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, όπου για παράδειγμα προκάλεσαν έναν πολιτικό σεισμό στη Γαλλία. Στα κείμενα των Γιώργου Καραμπελιά, Γιώργου Ρακκά, Θεόδωρου Ντρίνια, Γιάννη Ξένου, Νίκου Ντάσιου αναλύεται το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα, ενώ οι συνεντεύξεις των Κρ. Γκιλλουί και Ντ. Ρενιέ μας βοηθούν να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Γαλλία.
Τέλος, πλούσια ύλη για την κίνηση ιδεών, τον πολιτισμό, την ιστορία, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτική κινηματογράφου, λησμονημένες ιστορίες, αθλητικά, και πολλά ακόμα.
Αναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους
Διπλό τεύχος 130-131, Ιούνιος – Αύγουστος 2024
Γιώργος Καραμπελιάς, Από το μονοπολικό σύστημα στην αστάθεια
Θεόδωρος Ντρίνιας, Αριθμολογίες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ευρωεκλογές
Γιώργος Ρακκάς, Μητσοτάκης – Μακρόν, βίοι παράλληλοι
Γιάννης Ξένος, Ευρωεκλογές: Γενικευμένη καθίζηση
Θεόδωρος Ντρίνιας, Ο μονόδρομος της Ενωμένης Κεντροαριστεράς
Γιώργος Ρακκάς, Ευρωεκλογές: προανάκρουσμα μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη
Νίκος Ντάσιος, Κρίση αντιπροσώπευσης
Συνέντευξη Κρ. Γκιλλουί: Για την άνοδο της Λεπέν και την πολιτική κρίση στη Γαλλία
Συνέντευξη Ντ. Ρενιέ: «Οι Ευρωπαίοι έχουν διολισθήσει στον κρατοσκεπτικισμό»
Συνέντευξη Γ. Στσερμπάκ: «Χρέος στους νεκρούς να μιλήσω για τα δεινά της πατρίδας μου»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Επ-ανακαλύπτoντας το Βυζάντιο
Νικόλας Δημητριάδης, Επ-ανακαλύπτoντας το Βυζάντιο
Συνέντευξη Χρύσα Σακελλαροπούλου: Το Βυζάντιο στον χώρο των κόμικς
Συνέντευξη Παναγιώτη Αγαπητού: Από τη βυζαντινολογία στο αστυνομικό μυθιστόρημα
Γιώργος Καραμπελιάς, «Δικαίωμα στον έρωτα» και τη σάτιρα
Συνέντευξη Φίκου: Από την αγιογραφία, στη «Σύγχρονη
Βυζαντινή Ζωγραφική»
Μάριος Νοβακόπουλος, Το Βυζάντιο πέρα από τα ονόματα
Πολιτισμός – Ιδέες
Κ. Χιουζ: «Ζούμε σε έναν νέο ρατσισμό όπου οτιδήποτε λευκό θεωρείται κακό»
Βασίλης Καραποστόλης, Ένας τόπος γεμάτος πνεύματα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Κύπρος: 50 χρόνια μετά την εισβολή
Χρίστος Πέτρου, Η γιορτή για τη μισή «μεταπολίτευση» και τη μισή Κύπρο
Πέτρος Παπαπολυβίου, 50 χρόνια εισβολής και κατοχής
Αλέκος Μιχαηλίδης, Οι τουρκικοί σχεδιασμοί έρχονται από μακρυά
Τάσος Χατζηαναστασίου, Το Χρονικό της εισβολής
Χρίστου Πέτρου, Μισός αιώνας κατοχής…
Γιάννης Ξένος, Στοιχεία για την κυπριακή οικονομία
Έρευνα της εφ. Φιλελεύθερος για το Μεταναστευτικό
Άριστος Μιχαηλίδης, Ένας μετανάστης, ένας αστυνομικός, το ΕΛΑΜ και οι άλλοι
Μανώλης Καλατζής, Πώς «κόβει» η Λευκωσία τους δεσμούς με τη Μόσχα
Χρίστος Λοΐζου, Προεκτεινόμενη Αποτροπή Ελλάδας-Κύπρου
Λάζαρος Μαύρος, Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ & πέντε μωρές παρθένες
Βάσος Ν. Πτωχόπουλλος, 50 χρόνια ντροπής & ηλιθιότητας
Γιώργος Γκόντζος, Ακροβασίες, Για την Κύπρο…
Ιστορία – Βιβλίο – Μόνιμες στήλες
Σπύρος Κουτρούλης, Νίκος Κακαδιάρης: Πανσέληνος και Τζιότο
Θεοδώρα Ιωαννίδου-Καρακουσόγλου, Το φαινόμενο του κρυπτοχριστιανισμού στην Τουρκία
Κωνσταντίνος Μπλάθρας, cineρήξη
Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Doctor Money
Τα αθλητικά του… Άρδην, Η εισβολή «μάτωσε» και τον κυπριακό αθλητισμό!
Ιωάννης Κ. Τσέγκος, Η Δασκάλα
Γιώργος Μυλωνάς, «Μνημοσύνη» της Πωλίνας Κασιμάτη
Ελένη Λογαρά, Ισότητα, διαφορετικότητα, ανεκτικότητα στη μετανεωτερική σκέψη & πράξη
Το Άρδην κάνει μια νέα αρχή και στο εξής θα κυκλοφορεί και πάλι κάθε δεύτερο μήνα. Για να τα καταφέρει χρειάζεται την στήριξή σας. Αγοράστε ένα τεύχος για εσάς ή για έναν φίλο/η σας από τα περίπτερα ή τα βιβλιοπωλεία ή, ακόμα καλύτερα, γραφτείτε συνδρομητές για να γλιτώσετε το άγχος της εύρεσης του. Με 35 ευρώ εξασφαλίζετε έντυπη συνδρομή για 5 τεύχη, ή, αν προτιμάτε, με 20 ευρώ ηλεκτρονική (λαμβάνετε το περιοδικό στο μέιλ σας σε μορφή pdf) συνδρομή 5 τευχών.
Μπορείτε να κάνετε την κατάθεση σας στους παρακάτω λογαριασμούς:
Εθνική Τράπεζα: 116/768054-65 (IBAN: GR 12 0110 1160 0000 1167 6805 465)
Γιούρομπανκ: 0026-0205-73-0102015908 (IBAN: GR 300 260 20 50000 730 1020 15908)
Τράπεζα Πειραιώς: 5010-025102-791 (IBAN: GR17 0172 0100 0050 1002 5102 791)
Άλφα Μπανκ: 844-002101-018823 (IBAN GR89 0140 8440 8440 0210 1018 823)
Στη συνέχεια μας ενημερώνετε για τη διεύθυνση που θέλετε να σας το στέλνουμε: perardin@gmail.com ή στο τηλ. επικοινωνίας 2103826319.
Ακόμα καλύτερα όσοι/ες διαθέτουν επιχείρηση θα μπορούσαν να την διαφημίσουν στο Άρδην με χαμηλές τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2103826319 ή στο 6973183842 για περισσότερες πληροφορίες.
2 ΣΧΟΛΙΑ
Η κουλτούρα της λογοκρισίας και της υποκρισίας δεν θα περάσει. Να χτυπηθεί το κίνημα woke στη ρίζα του. Δεν θα μας μανιπουλαρει κανείς, ο κόσμος στην Ελλάδα δεν είναι πρόβατα.
[…] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο διπλό τεύχος 130-131 του περιοδικού Άρδην. […]