Αρχική » Επιστολή διαμαρτυρίας για μετεγκατάσταση υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

Επιστολή διαμαρτυρίας για μετεγκατάσταση υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

από Αναδημοσιεύσεις

Με την παρακάτω επιστολή κάτοικοι και επαγγελματίες του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, δηλαδή του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας, προειδοποιούν ότι με τον σχεδιασμό υπουργείων και υπηρεσιών στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ το κέντρο της Αθήνας θα γκετοποιήθει ακόμα περισσότερο. Α-Ρ.

Ανοιχτή επιστολή κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος

Με μεγάλη μας έκπληξη οι κάτοικοι της Αθήνας πληροφορηθήκαμε την μετεγκατάσταση εννιά υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού.

Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς της Αθήνας, χωρίς να έχει υπάρξει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης για το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να υπάρχει σαφές σχέδιο και προγραμματισμός για την χρήση των κενών κτιρίων που θα προκύψουν, αποφασίστηκε για μία ακόμη φορά η αποψίλωση της πόλης από τις υποδομές της, προκειμένου να ευνοηθούν άλλοι δήμοι.

Τα αποτελέσματα αυτών των αποψιλώσεων που έχουν σκοτώσει το κέντρο της πόλης τα βλέπουμε καθημερινά όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στο κέντρο. Η απομάκρυνση της Εθνικής Βιβλιοθήκης άφησε ένα πανέμορφο κτίριο κουφάρι. Ετοιμόρροπο κουφάρι παραμένει το ΙΚΑ στην Πειραιώς, ενώ η Στοά Αρσακείου που είχε εκκενωθεί για να αξιοποιηθεί στα πλαίσια τους Rethink Athens, εξακολουθεί να είναι έρημη. Άπειρα ακόμη τέτοια παραδείγματα. Μελέτη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τον Ιούνιο του 2018 για τα κενά κτίρια του κέντρου αναφέρει: «Άλλος λόγος της παρούσας κατάστασης στο κέντρο είναι η αποχώρηση διοικητικών υπηρεσιών. Η μετεγκατάσταση αυτή μείωσε την αγοραστική βάση, αφού έφυγαν εργαζόμενοι και κοινό. Στην ‘ερήµωση’ του κέντρου συνέτεινε η αποµάκρυνση του Εφετείου (οδό Σωκράτους) και του Ειρηνοδικείου (Οµόνοια), του Υπουργείου Γεωργίας και υπηρεσιών του ∆ηµαρχείου (πλατεία Βάθης και Χαλκοκονδύλη), του ΙΚΑ (Πειραιώς), του υπουργείου Παιδείας (οδό Μητροπόλεως), του ΟΤΕ (Εξάρχεια) και άλλων υπηρεσιών’ (Τουρνικιώτης, 2011).»

Αν προσθέσουμε στα κτίρια αυτών των υπηρεσιών που έφυγαν και τα άδεια γραφεία και τα κλειστά καταστήματα το σκηνικό στο κέντρο της πόλης είναι και ανησυχητικό και εφιαλτικό.

Τι έχουν απογίνει όλες αυτές οι περιοχές που είχαν υποδομές και τώρα δεν έχουν τίποτα; Γκέτο, στέκια ναρκομανών, χωματερές. Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Αθηναίων για την πρωτεύουσα;  Ή πιστεύουν ότι θα κοροϊδέψουν για μία ακόμη φορά τους Αθηναίους τάζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, ότι τάχα θα γίνουν ξενοδοχεία, ότι τάχα θα γίνουν πολιτιστικά κέντρα. Πολιτιστικά κέντρα για τι πράγμα και για ποιον; Τα έχουμε δει κατά καιρούς τα πολιτιστικά κέντρα. Όπως έχουμε δει δημόσια κτίρια να γίνονται κοινωνικές δομές για λαθρομετανάστες, για ναρκομανείς, για άστεγους. Έχετε καταστήσει το κέντρο ένα τεράστιο οικοδόμημα πρόνοιας για όλον τον πλανήτη μεταφέροντας και συγκεντρώνοντας όλη την εξαθλίωση και όλη την μιζέρια της υφηλίου και αφαιρώντας ό,τι αστικό υπήρχε, ό,τι πνευματικό και ό,τι λειτουργικό.

Υπουργεία που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα Εξάρχεια (Υπουργείο Πολιτισμού), στο γκέτο της Ομόνοιας (υπουργείο Υγείας) είναι οι τελευταίοι ζωντανοί οργανισμοί των περιοχών αυτών και των όμορων συνοικιών. Τα έχει τόσο πολύ ανάγκη ο Δήμος Δάφνης και όχι το διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας;

Μιλάτε για εξοικονόμηση χρημάτων. Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσο έχει στοιχίσει όλη αυτή η οικιστική και εμπορική καθίζηση της Αθήνας λόγω της αποψίλωσης της από υποδομές; Πολύ περισσότερα από το ένα δισ. που λέτε ότι θα εξοικονομήσετε.

Επειδή οι εξαγγελίες περί μετεγκατάστασης διοικητικών δομών από το κέντρο της πόλης μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, για όλους τους λόγους που αναφέραμε, αλλά και γιατί θα οδηγήσουν στην περαιτέρω εξαθλίωση της Αθήνας και στην περαιτέρω συρρίκνωση της αστικής της μορφής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να σταματήσει η μετεγκατάσταση και η οποιαδήποτε υποβάθμιση της πόλης.

Έχουμε ανεχτεί αρκετά.

Δεν θα ανεχτούμε την περαιτέρω ερημοποίηση της πόλης, των περιοχών μας, της ζωής μας, για μικροπολιτικά οφέλη.

Καλούμε τον δήμαρχο της Αθήνας και τους βουλευτές Α’ Αθήνας να εμποδίσουν αυτή την μετεγκατάσταση και να δράσουν για το καλό της πόλης και όχι για το καλό των εργολάβων ή άλλων δήμων.

Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ μπορεί να γίνει πάρκο, όπως επιθυμούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Σταματήστε να καταστρέφετε την Αθήνα.

Επιτροπές κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ