Αρχική » “Αποστρατιωτικοποίηση”, BMP-1, Ζ΄ ΜΑΚ κι άλλες ανοησίες

“Αποστρατιωτικοποίηση”, BMP-1, Ζ΄ ΜΑΚ κι άλλες ανοησίες

από Αναδημοσιεύσεις

του Σάββα Δ. Βλάσση από την ιστοσελίδα Δούρειος Ίππος

Προ ημερών, δημοσίευμα σε εφημερίδα, “αποκάλυπτε” ότι η κυβέρνηση, σε μία ακόμη δήθεν ενέργεια “αποστρατιωτικοποιήσεως” των ελληνικών νήσων στο Αιγαίο, απέσυρε διμοιρία της Ζ΄ ΜΑΚ που υποτίθεται φυλάει συγκεκριμένες βραχονησίδες. Το δημοσίευμα δεν είχε βεβαίως καμμία απολύτως βάση, εξυπηρετώντας προφανώς τυφλή αντιπολιτευτική σκοπιμότητα. Ανυπόγραφο, εξέθετε συναδέλφους του αμυντικού ρεπορτάζ, που ως γνώστες, δεν υπάρχει περίπτωση να έγραφαν τέτοια ανεύθυνα πράγματα.

Ο συντάκτης του ανυπόγραφου δημοσιεύματος, δεν γνώριζε ή απέκρυπτε από τους αναγνώστες, ότι η έδρα της Ζ΄ ΜΑΚ βρίσκεται στην Νέα Πέραμο, αποστολή της δεν είναι η φύλαξη βραχονησίδων, ούτε φυσικά πρώτος διοικητής της ήταν ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος αλλά ο Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Λάζαρης. Φυσικά, για οποιαδήποτε διάθεση προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων σε δύναμη του ΝΑΤΟ, απαιτείται απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία δεν αποκρύπτεται.

Το ΓΕΕΘΑ υποχρεώθηκε να ενημερώσει ότι το δημοσίευμα για «Αποστολή ομάδας της Ζ΄ ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατέστησε γνωστό επισήμως ότι: «Δύο στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ θα μεταβούν στην Πολωνία το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεκπαίδευση με τμήμα των πολωνικών Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε αντικείμενα χειρισμού Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones). Η εν λόγω δράση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ανταπόδοσης αντίστοιχης συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας (από 15 έως 25 Απριλίου 2024) με τις πολωνικές Ειδικές Δυνάμεις».

Το δημοσίευμα, ήλθε σε μία περίοδο που τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως, επεδίωξαν να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη για άλλη μία φορά, τους “ψιθύρους” για δήθεν “αποστρατιωτικοποίηση” νήσων στο Αιγαίο ή “αφοπλισμό” της χώρας, εκμεταλλευόμενα μία γενική αναφορά του πρωθυπουργού σε “κενά” που δημιουργεί στην Ευρώπη, η προσπάθεια στρατιωτικής υποστηρίξεως της μαχομένης Ουκρανίας. Φυσικά, τέτοιες δημόσιες τοποθετήσεις, αποβλέπουν στην προώθηση της γενικής ιδέας που έχει θέσει ο πρωθυπουργός τελευταία με τον Πολωνό συνάδελφό του, για χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από την ΕΕ.

Το πολιτικό παιχνίδι, πολύ συχνά διεξάγεται άνευ ορίων, αδιαφορώντας για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού ή κι αν ακόμη προκαλεί βλάβη στην δημόσια εικόνα της χώρας. Πολλές φορές, ο αντίκτυπος από σκόπιμη παραπληροφόρηση, είναι πολύ μεγαλύτερος και έχει αυξημένη απήχηση. Είναι ενδεικτικό, ότι αυτή την φορά δεν εμφανίσθηκε το πρόσωπο που είχε ρίξει προ διετίας το σύνθημα περί “αφοπλισμού” των νήσων, εξ αφορμής της κυβερνητικής αποφάσεως για ανταλλαγή τεθωρακισμένων BMP-1 του Ελληνικού Στρατού, με γερμανικά Marder 1A3. O Επίτιμος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Καμπάς, είχε πρωτοστατήσει στην σύγκριση του παλαιού και ξεπερασμένου ρωσικού τεθωρακισμένου, με ένα καθόλα αξιόλογο και δυτικής προελεύσεως ΤΟΜΑ, υποστηρίζοντας την εξωφρενική θέση ότι από την συμφωνία αυτή μεταξύ πρωθυπουργού και Γερμανού καγκελαρίου, “χαμένος” ήταν ο Ελληνικός Στρατός… Τότε, ως εκκολαπτόμενος υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, έπραττε όπως εξυπηρετούσε η αντιπολιτευτική διάθεση. Σήμερα, δεν εμφανίζεται με ανάλογες θέσεις, καθώς πλέον κατέχει θέση συμβούλου του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια.

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο βλαπτική είναι η τυφλή και ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση κομματικής προελεύσεως. Το κοινό, πρέπει να είναι άκρως επιφυλακτικό όταν εκτοξεύονται τέτοιου τύπου τερατώδεις ισχυρισμοί, τόσο από διάφορα μέσα που ακολουθούν κάποια πολιτική γραμμή αλλά ιδίως από τον πολιτικό κόσμο και τους συν αυτώ.

Το δυστύχημα είναι ότι ενώ ένα οποιοδήποτε μέσο, μπορεί να “πληρώσει” τέτοια στάση, πέφτοντας σε ανυποληψία από το αναγνωστικό κοινό του, στην περίπτωση του πολιτικού κόσμου, πραγματικά χαμένη είναι η κοινή γνώμη και η εθνική ενότητα. Διότι ακόμη και το ίδιο το κομματικό κοινό, τείνει να εστιάζει την προσοχή του σε τέτοιες χονδροειδείς περιπτώσεις και να εμφανίζει ελαττωμένο ενδιαφέρον όταν θίγεται ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα, που έχει πραγματική βάση.

Τα τελευταία έτη, το ψευτοαφήγημα του “αφοπλισμού” της χώρας έχει προταχθεί, προφανώς επειδή ταράζει ευαίσθητες χορδές που σχετίζονται αφενός με την απειλή της χώρας, αφετέρου με φιλορωσικά ανακλαστικά μεγάλης μερίδος του κόσμου, τα οποία θίγονται από την ελληνική πολιτική στο θέμα της εισβολής στην Ουκρανία. Πολύ μεγαλύτερη βάση και ουσία, δείχνουν να έχουν οι επικρίσεις που γίνονται στην κυβέρνηση, ως προς τους χειρισμούς της σε θέματα εξοπλισμών και αμυντικής βιομηχανίας. Ιδίως στην περίπτωση των ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί στην Βουλή, ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από την κρατική ΕΑΣ, η κυβερνητική αμηχανία είναι εμφανής από την ανυπαρξία σοβαρών απαντήσεων και την καταφυγή σε τακτικές πραγματικής κοροϊδίας από τους συναρμοδίους υπουργούς.

Οι κατηγορίες για αδιαφάνεια χειρισμών αλλά και συγκεκριμένων πολύ άσχημων ισχυρισμών για εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος της κρατικής εταιρείας και κατ’ επέκταση του δημοσίου συμφέροντος, σε έναν τομέα μάλιστα συναφή με την εθνική αμυντική ικανότητα, δεν τυγχάνουν καμμίας πειστικής απαντήσεως. Δεν έχει ζητηθεί όμως ειδική ενημέρωση επί τούτου, στην Βουλή, ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση τολμάει να θέσει θέμα ελέγχου των κυβερνητικών αποφάσεων, εάν αναλάβει την εξουσία.

Προφανώς και όταν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον έλεγχο σε κάτι που την ενοχλεί, διευκολύνεται από αβάσιμα δημοσιεύματα για ανόητα πράγματα και ακόμη περισσότερο από κουταμάρες που πλασσάρονται ως ηχηρό αφήγημα από την αντιπολίτευση και “πουλούν” περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ