Αρχική » Παρουσίαση του βιβλίου «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο. Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς και η αποδόμηση της Ιστορίας». (Αθήνα 23/1)

Παρουσίαση του βιβλίου «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο. Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς και η αποδόμηση της Ιστορίας». (Αθήνα 23/1)

από admin

Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Καραμπελιά «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο. from Άρδην – Ρήξη on Vimeo.

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσίασαν στις 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, Συνωστισμένες στο Ζάλογγο: Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς, και η αποδόμηση της ιστορίας. Στην μελέτη αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί να διερευνήσει τρία πα-ραδειγματικά γεγονότα –ίσως τα πιο γνωστά στο ευρύτερο κοινό– της ιστορίας του Σουλίου. Πρόκειται για το Κούγκι και την πυρπόλησή του, για το Ζάλογγο και τον περιβόητο χορό του, καθώς και για την ανατίναξη του πύργου του Δημουλά από τη Δέσπω Μπότση.

Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται, μελετώνται συνοπτικά τόσο η ι-στορία του Σουλίου, όσο και εκείνη του μεγάλου αντιπάλου των Σουλιωτών, του πασά των Ιωαννίνων.

Το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται αυτό το βιβλίο είναι η διερεύνηση των ιστορι-κών στρεβλώσεων που έχει πραγματοποιήσει το εθνοαποδομητικό ρεύμα. Ένα ρεύμα που κυριάρχησε για αρκετά χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο –κατ’ εξοχήν της ιστορίας και των «ε-πιστημών του ανθρώπου»–, για να φθάσει στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στα διδακτικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πράγματι, η αποδοµητική ιστορική σχολή, μετά τον συνωστισμό στη Σμύρνη, επιχειρεί να καταδείξει, αν χρειαστεί, και διά του βιασµού των ιστορικών στοιχείων, πως οι Σουλιώτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες φάρες, αλβανικής καταγωγής και γλώσσας, οι οποίες δεν διέθεταν κάποια εθνική, ή έστω πρωτοεθνική συνείδηση. Αν το επιτύχει, τότε θα έχει προσθέσει ένα ακόµα λιθαράκι στο βασικό ιδεολογικό της εγχείρημα: ότι δηλαδή η εθνική συνείδηση ήταν απούσα από τους Έλληνες πριν από την Επανάσταση, ενώ το ελληνικό έ-θνος διαµορφώνεται, κυρίως, µέσω του κράτους. Οι Σουλιώτες, σύμφωνα με αυτή την αντί-ληψη, «δεν είναι Έλληνες», αλλά «εξελληνίζονται» επιγενέστερα!

Γι’ αυτό και επιχειρούν να «απομυθοποιήσουν» και να διαστρεβλώσουν γεγονότα-σταθµούς στην ιστορία των Σουλιωτών, αλλά και στη νεώτερη ιστορική συνείδηση των Ελ-λήνων: Γι’ αυτούς, η αυτοπυρπόληση του Σαµουήλ στο Κούγκι δεν συνέβη ποτέ. είναι αµφίβολο εάν ανατινάχτηκε η Δέσπω, στου «Δηµουλά τον Πύργο». Προπαντός δε, ο χορός του Ζαλόγγου, όχι µόνο αποτελεί «εθνικιστικό µύθο», αλλά είναι πιθανό οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγµένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεµιστές! Συνωστισµένοι στη Σµύρνη, συνωστισµένες στο Ζάλογγο!

Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, στηριγμένο σε πληθώρα στοιχείων «απομυθοποιεί» τους «απομυθοιητές» και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια.

Το Βιβλίοπαρουσίασαν οι:

Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος

Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Πανεπιστημίου

Κώστας Χατζηαντωνίου, συγγραφέας

Και ο Γιώργος Καραμπελιάς

Η παρουσίαση έγινε στο βιβλιοπωλείο IANOS

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ