Αρχική » Κι όμως κάτι κινείται…

Κι όμως κάτι κινείται…

από admin

του Κωνσταντή Σεβρή από τη Ρήξη που κυκλοφορεί

Είναι αλήθεια πως, μια σύντομη βόλτα στις σελίδες του διαδικτύου αρκεί για να αντιληφθείς τα αδιέξοδα που γεννά οι σταδιακή πορεία προς τη συντεταγμένη ή ασύντακτη χρεοκοπία. Και αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν αναπτύξει μια τελολογική προσέγγιση για τα ζητήματα που αφορούν τις προοπτικές του τόπου μας, χωρίς, σε μεγάλο βαθμό, να έχουν άδικο.
Αν κάτι όμως έχει να μας επιδείξει η πλούσια ιστορική μας παράδοση είναι πως, σε στιγμές εθνικής κρίσης ή καταστροφής, ο ελληνικός λαός βγάζει στην επιφάνεια εξαιρετικές πνευματικές και παραγωγικές δυνάμεις.
Μια αντίστοιχη κίνηση συντελείται στις μέρες μας, δυστυχώς σε εμβρυακά ακόμη επίπεδα, που συνάγεται από ορισμένες στατιστικές εκτιμήσεις ή παραδείγματα.
Ρεκόρ δεκαετίας σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2011, καθώς, χωρίς καν να συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, έσπασαν το φράγμα των 20 δισ. ευρώ. Αιτία για την έκρηξη των εξαγωγών είναι η στροφή πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές, ως αντιστάθμισμα της μειωμένης ζήτησης στη χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ύψος των ελληνικών εξαγωγών κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 σημείωσε άνοδο 39,51% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2010.
Παράλληλα, ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών: «Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στα αποτελέσματα είναι ότι, για πρώτη φορά, η ανεξαρτησία κινητοποιεί μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματικών αρχικών σταδίων με κίνητρο την ευκαιρία (20,2%), ενώ η αύξηση του εισοδήματος, που αποτελούσε παραδοσιακά τον κινητήριο μοχλό αυτών των επιχειρηματιών στην Ελλάδα, αφορά στο 18,6% έναντι 26,8% το 2009. Δεδομένης της υφιστάμενης κρίσης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως η αυτονομία αποτελεί ενδεχομένως την απάντηση αυτών των ατόμων στην αβεβαιότητα και τις δυσχέρειες που επικρατούν στην αγορά εργασίας».
Την ίδια στιγμή που αλλάζει η κατεύθυνση των μικρών επιχειρηματικών προσπαθειών, προς ένα δρόμο αυτονομίας και εξαγωγικής δραστηριότητας, στην ύπαιθρο συντελείται μια νέα δημογραφική και οικονομική ανάπτυξη.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του  προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως: «Οι μετακομίσεις από την Αθήνα προς την επαρχία έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 80% σε σχέση με πέρυσι». Ενώ ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στη Θεσσαλονίκη,  επισημαίνει ότι: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι αιτήσεις για μαθήματα όπως τυροκομία και οινοποιία». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο το 2010 οι αγρότες αυξήθηκαν κατά 8%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 60.000. Ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η ενοικίαση σε νέους ανέργους 1.100 αγροτεμαχίων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, με την ελπίδα πως, μέσα στο 2012, θα έχει ενοικιασθεί αγροτική γη συνολικού εμβαδού ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων. Ήδη οι αιτήσεις έχουν αγγίξει τις 2.300 και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέρα τη μέρα.
Κι αν οι στατιστικές είναι απρόσωπες και απόμακρες, μέσα στον ασφυκτικό καθημερινό βομβαρδισμό της οικονομικής διάλυσης, αξίζει να σημειώσουμε την πρωτοβουλία του δήμου Λάρισας, που υιοθέτησε πρακτικές υποστήριξης των ανέργων τις οποίες μέχρι πρότινος συναντούσαμε μόνο στην Κούβα!
Οι δημοτικές λοιπόν αρχές της Λάρισας, διέθεσαν σε κατοίκους της περιοχής έκταση συνολικά 20.000 τ.μ. μέσα στον ιστό της πόλης, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν αγροτεμάχια 50 τ.μ., τα οποία παραχώρησαν προς καλλιέργεια κυρίως σε νέους άνεργους, σε ηλικιωμένους, αλλά και σε ειδικές ομάδες, όπως μαθητών και προσκόπων. Ήδη έχουν δοθεί σε κατοίκους τα πρώτα 100 αγροτεμάχια ενώ καθημερινά δέχονται 10-15 αιτήσεις. Ο δήμος ανέλαβε έως και το αρδευτικό σύστημα, καθώς η παροχή νερού είναι δωρεάν, ενώ οι νέοι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δωρεάν σπόρους και μπορούν παράλληλα, όσοι δεν διαθέτουν, να χρησιμοποιήσουν τα αγροτικά εργαλεία του δήμου. Μόνη υποχρέωση των καλλιεργητών είναι να μη χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο.
Προφανώς όλα αυτά δεν τα σημειώνουμε για να χρυσώσουμε το χάπι της χρεοκοπίας μας, αλλά για να δείξουμε πως η Ελλάδα της αντίστασης και της επιβίωσης, που καταπώς φαίνεται θα μας συντροφεύσει για αρκετές δεκαετίες, ήδη έχει ξεκινήσει να εξοντώνει τα παρασιτικά γνωρίσματα της προηγούμενης περιόδου και να θέτει τις βάσεις ενός νέου μοντέλου δραστηριοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ