Αρχική » Κακούργημα και ποινικές ευθύνες

Κακούργημα και ποινικές ευθύνες

από admin

του Λάζαρου Μαύρου

Α Λ Λ Α ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, τα στοιχεία του οποίου κατέγραψαν χθες στην 1η τους σελίδα όλες οι εφημερίδες – πλην ΜΟΝΟ της κυβερνώσας προεδρικής «Χαραυγής» του ΑΚΕΛ – με τους 12 θυσιασθέντες νεκρούς, στην ανατιναχθείσα Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», κατατάσσεται ποινικά στον βαθμό του κακουργήματος. Εκ του αποτελέσματός του, δεν ήταν απλό έγκλημα. Αλλά κακούργημα. Ανήκει, καθ’ ύλην, στη δικαιοδοσία των Κακουργιοδικείων:

Κ Α Κ Ο Υ Ρ Γ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Υ
επιπέδου αμέλειες. Κακουργηματικού βαθμού παράλειψη εκτέλεσης καθήκοντος. Κακουργηματική άρνηση λήψης όλων των επιβαλλόμενων μέτρων, για την αποτροπή πιθανότατου θανατηφόρου συμβάντος, το οποίο ήδη εξερράγη και προκάλεσε πολλαπλές ανθρωποκτονίες. Και ασύλληπτων διαστάσεων άλλες καταστροφές.

Τ Ο ΠΟΙΝΙΚΟ Δίκαιο ξεχωρίζει και διακρίνει σαφώς τις διαβαθμίσεις, από το πλημμέλημα, στο έγκλημα, μέχρι το κακούργημα: Από την απλή συγγνωστή αμέλεια, μέχρι την υπαίτια κακουργηματική αμέλεια, «με ενδεχόμενο δόλο». Όπου ως δόλος νοείται η πεισματική επιμονή στην «αμέλεια», όταν οι έχοντες την υπηρεσιακή ευθύνη και οι προϊστάμενοί τους, οι έχοντες την πολιτική εξουσία, εκείνοι δηλαδή που ως η ανώτατη εξουσία, Υπουργοί, Υπουργικό Συμβούλιο και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΠΑΡΑ ΤΙΣ

ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ προειδοποιήσεις και οχλήσεις, αρνήθηκαν, αμέλησαν, ολιγώρησαν και παρέλειψαν να λάβουν τα επιβαλλόμενα από το αξίωμά τους επαρκή μέτρα, για την αποτροπή της πιθανής θανατηφόρας καταστροφής.

Τ Η Σ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Χριστόφια η πολιτική ανεπάρκεια είναι ήδη γνωστή. Τριάμισι χρόνια την υφίσταται ο λαός, που βιώνει μέχρι και υπαρξιακό το ερώτημα πόσο επικίνδυνα καταστροφική μπορεί να αποβεί αυτή η ανεπάρκεια. Τώρα, όμως, από τα ξημερώματα της Δευτέρας 11ης Ιουλίου 2011, τα διαπραχθέντα δεν δύνανται να περιορίζονται σε απλή πολιτική ανεπάρκεια. Δεν υπάγονται μόνο και δεν εξαντλούνται στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης, με μόνη κύρωση την παραίτηση. Υπάγονται στο Ποινικό Δίκαιο. Στις ποινικές ευθύνες. Στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία του Κακουργιοδικείου.

Δ Ε Ν ΑΡΚΕΙ
η παραίτηση του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΦ. Δεν αρκεί ούτε η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν είχε ακόμα τη γενναιότητα της ευθιξίας (48 ώρες μετά τον όλεθρο) να την υποβάλει. Επιβάλλεται η ποινική δίωξη. Η άμεση έναρξη της ποινικής διαδικασίας, για την οποία ανώτατος και αποκλειστικός στην Κυπριακή Δημοκρατία άρχων αρμόδιος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Εκείνο το ταπεινό μπλε σκούρο τζόκεϊ με το γαλανόλευκο εθνόσημο κι από κάτω κίτρινη την επιγραφή «ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Ε. ΦΛΩΡΑΚΗΣ», που μας χάρισες, και για τον αγαπημένο μας Αρχηγό Φλωράκη το φορούσαμε κάθε καλοκαίρι στο Αιγαίο, πώς να το ξανακρατήσουμε στα χέρια μας, αδικοχαμένε Αμμοχωστιανέ μας αδελφέ πλοίαρχε Ανδρέα Ιωαννίδη;

εφ. Σημερινή 13/07/2011
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/401224

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ