Αρχική » Κι όμως νικήσαμε…

Κι όμως νικήσαμε…

από admin

Στο δυσκολότερο πεδίο, μάλιστα, το ιδεολογικό!

του Σωτήρη Δημόπουλου από τη Ρήξη φ. 89 που κυκλοφορεί
Η γενικότερη σύγχυση που έχει επικρατήσει τα δυόμισι αυτά χρόνια που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση και συμπαρέσυρε τα πάντα στο διάβα της, ίσως μας εμποδίζει να δούμε ξεκάθαρα τις επαναστατικές ανατροπές που επιτελούνται στα διάφορα επίπεδα. Λησμονούμε ότι οι αλλαγές, όταν έρχονται, δεν έχουν τη μορφή με την οποία εμείς τις προσδοκούσαμε και επιδιώκαμε.
Κ άτι που ίσως δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, αλλά έχει καθοριστική σημασία στην ορθή διαπίστωση της πολιτικής συγκυρίας, είναι ότι, όσοι βρεθήκαμε στο στρατόπεδο της υπεράσπισης της εθνικής ταυτότητας, με το πικρό αίσθημα του ηττημένου, που επιμένει από ιστορικό καθήκον στο στόχο του, έχουμε ήδη νικήσει στο πεδίο της σύγκρουσης των ιδεών!
Νικήσαμε, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει πλέον «μετά βδελυγμίας» τις εθνομηδενιστικές ιδέες, αναγνωρίζοντας ότι στρέφονται εναντίον της. Απόρριψη που δεν γίνεται στο περιθώριο της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά εμπεριέχεται σε μια ολοκληρωμένη στάση απέναντι στην έννοια πατρίδα και τους καθιστά έτοιμους ακόμη και για πολιτική δράση.
Νικήσαμε, καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει και τους φορείς των εθνομηδενιστικών ιδεών, απ’ όπου και αν προέρχονται. Το κατεστημένο σύστημα πληροφόρησης και γνώσης, με όλα του τα παρακλάδια, έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είναι φανερό ότι πλέον βρίσκεται σε απελπισμένη άμυνα, και αγωνιά για την επιβίωσή του. Στηρίζεται στον ξεκάθαρο εκβιασμό και στην απειλή του χάους για να διατηρήσει την ισχύ του.
Νικήσαμε, καθώς στη πολιτική σκηνή ακόμη και πολλοί από αυτούς που έως πρόσφατα χαρακτήριζαν «εθνικιστές» όσους μιλούσαν για Ελλάδα και πατριωτισμό, δανείζονται τώρα την ορολογία αυτή, για να κερδίζουν πολιτική επιρροή.
Νικήσαμε, καθώς ακόμη και στην αγορά, όπου το συμφέρον προηγείται της ιδέας, οι διαφημίσεις των εταιρειών μιλούν για πατρίδα, για εθνική παραγωγή, για εθνική συλλογική προσπάθεια.
Νικήσαμε, κυρίως, καθώς, για πρώτη φορά, απλώνεται στη νεολαία, και ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, ένας πρωτοφανής πατριωτικός οίστρος, τέτοιος που δεν έχει σημειωθεί για δεκαετίες. Και είναι αυτά τα πρώτα παιδιά της παγκοσμιοποίησης (!), αυτά που γεννήθηκαν μέσα στα χρόνια του θριάμβου της, στην αποθέωση των οραμάτων των ανοιχτών συνόρων, του «τέλους της ιστορίας», του θανάτου των εθνών. Και εκεί, στα δεκαπεντάχρονα, η ιστορία εκδικείται τους αλαζονικούς επίδοξους στραγγαλιστές της. Στο συλλογικό φαντασιακό των παιδιών του διαδικτύου βρίσκουν πάλι θέση οι «μπανάλ» μορφές της Επανάστασης του 1821, προκαλώντας ανατριχίλα σε ένα σύστημα που είχε την ψευδαίσθηση ότι είχε κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν.
Εύλογος ο αντίλογος στα παραπάνω. Κυρίως, ότι από τις εξελίξεις αυτές, ενδυναμώνεται επικίνδυνα η Χρυσή Αυγή, και ότι δεν έχει διαμορφωθεί σοβαρή πατριωτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης.
Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της αντίληψης, που εσκεμμένα και επίμονα επαναλαμβάνουν τα χαλκεία του πληγωμένου συστήματος, ότι οι πατριωτικές απόψεις εξαπλώνονται χάριν της Χρυσής Αυγής. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το ακροδεξιό γκρουπούσκουλο καρπώνεται χωρίς κόπο την έτοιμη από καιρό τάση, χάρη και στον μοναχικό αγώνα των λίγων «σαλών», που είχε διαμορφωθεί στη βάση της κοινωνίας. Μια τάση, που η έκτασή της, αλλά και η δυνατότητα να μετατραπεί σε πολιτικό κίνημα, δεν είχε γίνει αντιληπτή εγκαίρως. Και, χωρίς αμφιβολία, η ενίσχυση της εξτρεμιστικής δεξιάς, με τα χαμηλού πολιτικού επιπέδου στελέχη της, ενέχει τον κίνδυνο να εκτροχιάσει την πατριωτική έκρηξη και μερικώς να την εκφυλίσει σε απάνθρωπο ρατσισμό και εκδήλωση ωμής βίας.
Όμως, το ποτάμι δεν έχει επιστροφή. Η πολιτική και ιδεολογική μάχη που θα δοθεί τα επόμενα χρόνια θα είναι για την καθοδήγηση αυτού του μεγάλου πατριωτικού ρεύματος. Ας μην αυταπατώμεθα από τους συσχετισμούς της στιγμής. Τίποτε δεν έχει λήξει. Εν πάση περιπτώσει, η ογκούμενη διάθεση αντίστασης στη διάλυση του ελληνικού έθνους-κράτους, η επιθυμία σύνδεσης με το ιστορικό μας παρελθόν, η προθυμία για συλλογική δράση και, κυρίως, η γοργή ανάδυση μιας γενιάς που δίνει δείγματα ενεργητικής αμφισβήτησης των δυνάμεων της αδράνειας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ιστορία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

9 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 10 Νοεμβρίου 2012 - 10:32

Καλά τώρα, η υπερβολή είναι πάντα λάθος! ΄΄Νενικήκαμεν΄΄, είπε ο Φειδιπίδης μετά την μάχη του Μαραθώνα! Εμείς;
Νικήσαμε! Σκέψου, να χάναμε δηλαδή! Σαν τον….. Χατζηαβάτη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α. Κατσιούλης 11 Νοεμβρίου 2012 - 22:23

Φίλε μου, είχα τήν προνοητικότητα να ακούσω ολόκληρη τήν ομιλία του Μιχαλολιάκου -για τον προυπολογισμό- στη Βουλή.
Ομολογώ ό,τι ήταν μια πολύ μετρημένη και σωστά ζυγισμένη ομιλία, που στόχευε -κυρίως- αριστερά μυαλά.
Ακόμα καί μια σωστή γνώμη του Νόαμ Τσόμσκυ διάβασε για να τεκμηριώσει τις απόψεις του.
Καί, από ό,τι έχω πληροφορηθεί, λειτουργούν -στόν κόσμο- με έναν υποδειγματικό τρόπο. Δέν είναι τυχαίο ό, τι εισπράττουν εύνοια. Θά ήταν ευχής έργο άν η Αριστερά αποφάσιζε κάποια στιγμή να ξαναμελετήσει, τίς τοποθετήσεις κομμουνιστών πρίν και μετά τον Β’ Πόλεμο, να δεί τήν οργάνωσή τους στήν κατοχή και τον τρόπο που οργάνωναν και αντιμετώπιζαν το λαό.
Αυτά να τα εφαρμόσει στήν πράξη και να δούμε μετά άν θα έχουν απήχηση ή όχι στο λαό.
Παρατείστε τα περί νίκης και αυτολιβανίσματα, γιατί γκαβώνουν και παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα!!
Φιλικά Απόστολος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Νοεμβρίου 2012 - 20:25

Θα το ξαναπώ αγαπητέ φίλε! Ο Μιχαλολιάκος είναι ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, που εμφανώς γνωρίζει Ιστορία (το κεφαλαίο Ι δεν είναι τυχαίο!) και βρίσκεται έτη φωτός, μπροστά από τα …..ρετάλια που παριστάνουν την ελληνική ελίτ σε θέματα προπαγάνδας, επικοινωνίας και ψυχολογίας! Δεν είναι ένας απλός αντιγραφέας του Χίτλερ, αλλά ένας πολύ καλός και δημιουργικός μαθητής! Βλέποντας επίσης την διαφορά κλάσης, ανάμεσα σε αυτόν και το μεγαλύτερο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανήκω εδώ και λίγους μήνες με πιάνει κατάθλιψη!
Εξαιρώ τους Τσίπρα, Παπαδημούλη από την γενική εικόνα, διότι είναι εύστροφοι και έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν αλλά ο γόρδιος δεσμός των ισορροπιών τους καθυστερεί! Ελπίζω όχι μοιραία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευγενία Σάλας 12 Νοεμβρίου 2012 - 13:06

“Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το ακροδεξιό γκρουπούσκουλο καρπώνεται χωρίς κόπο την έτοιμη από καιρό τάση, χάρη και στον μοναχικό αγώνα των λίγων «σαλών», που είχε διαμορφωθεί στη βάση της κοινωνίας. Μια τάση, που η έκτασή της, αλλά και η δυνατότητα να μετατραπεί σε πολιτικό κίνημα, δεν είχε γίνει αντιληπτή εγκαίρως.”

Φοβερή τάση αυτή, ζηλεύετε το εκλογικό σώμα της Χ.Α. που “παραστράτησε” και την ψήφισε, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να έχει στραφεί σε άλλο πραγματικά πατριωτικό πολιτικό φορέα αν υπήρχε.
Αυτή η τάση-πολιτικό κίνημα, τα απομεινάρια δηλαδή της ξανά ενεργοποιημένης εθνικής παράταξης, των χουντικών που επέζησαν της μεταπολίτευσης και κατά καιρούς απορροφήθηκαν απο άλλα κόμματα, μαζί με τους σύγχρονους ρατσιστές, τις “επιτροπές κατοίκων” και διάφορους βλαμένους που ποζάρουν με περικεφαλαίες, αυτό είναι το πολιτικό σας υποκείμενο;
ΟΥΣΤ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σκαντζόχοιρος 12 Νοεμβρίου 2012 - 13:15

@Ευγενία Σάλας

Πας καλά; Βλέπεις σε τι ιστοσελίδα έκανες το σχόλιο; Βλέπεις τι εκδηλώσεις κάνουμε; Τι αφιερώματα; Και αναρωτιέσαι αν η Χ.Α. είναι ‘το πολιτικό μας υποκείμενο’ (sic!);

Έλεος όχι άλλη βλακεία…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Νοεμβρίου 2012 - 13:06

ΠΡΟΣ Ευγενία Σάλας

Αγαπητή Ευγενία, δεν καταλαβαίνω το ρήμα ΄΄ ζηλεύετε΄΄! Υπάρχει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, που περιγράφω λεπτομερειακά στο ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΄΄ στην ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ (να μην τα ξαναγράφω!), που για σωρεία λόγων που απαριθμώ ψήφισε την Χ. Α. . Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν συμφωνούν με την άποψή σου περί ΄΄χουντικών και ξαναενεργοποιημένης εθνικής παράταξης ΄΄ καθώς το 95% των ψηφοφόρων της Χ.Α. έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας! Το΄΄ ρατσιστές ΄΄ επίσης είναι μια πολύ εύκολη λέξη και αναμφίβολα υπάρχουν και εκ πεποιθήσεως τέτοιοι στις τάξεις τους. Όμως η εγκληματική απρονοησία του καθημαγμένου από την κλεπτοκρατία ελληνικού κράτους έχει μετατρέψει τους περισσότερους σε ρατσιστές! Δεν είμαι βέβαιος ότι το μεταναστευτικό θα απασχολούσε τόσο αρνητικά τους Έλληνες αν δεν επηρέαζε καθοριστικά την ασφάλεια και σε κάποιες ομάδες πχ μικροπωλητές/ ανειδίκευτοι εργάτες και το εισόδημα! Χθες μιλούσα με φίλη καθηγήτρια, η οποία μου έλεγε ότι στην περιοχή Δελφών στην Θεσσαλονίκη το 70% των μαθητών είναι αλλοδαποί! Το τίμημα του Έλληνα μαθητή είναι ότι μένει τραγικά πίσω στην μόρφωσή του λόγω του ότι οι αλλοδαποί, απόλυτα φυσιολογικά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον φυσιολογικό ρυθμό παράδοσης των μαθημάτων (φυσικά το φαιδρό ελλαδικό κράτος που άνοιξε μια νύχτα τις πύλες του επί Σαμαρά (!!!), ποτέ δεν σκέφτηκε ότι για να παρακολουθήσει ένα παιδί αλλοδαπών μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, χρειάζεται προπαρασκευαστικό στάδιο!)! Είμαι ελεύθερος, δεν έχω παιδιά, δεν με είχε ως τώρα απασχολήσει το ζήτημα! Αν όμως ήμουν πατέρας και δεν είχα χρήματα για να στείλω το παιδί μου σε ιδιωτικό σχολείο, φυσικά και θα με προβλημάτιζε αυτή η άθλια κατάσταση!
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, στην μεγάλη τους πλειονότητα αξίζουν τον σεβασμό και την κατανόησή μας. Επίσης καλώς ή κακώς πολιτικός φορέας που να τους έλκει αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει! Ταυτόχρονα η Μέρκελ, οΤόμσεν και η κλεπτοκρατία λεηλατούν την χώρα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης, είναι η κατάκτηση της πρωτιάς στις εκλογές, που όμως παρεμποδίζεται στον μέγιστο βαθμό από την Χ. Α. όπως περιέγραψα στο προαναφερθέν άρθρο! Έχεις εσύ να μας προτείνεις κάποια άλλη στρατηγική (ρεαλιστική) κατά της νεοαποικιοκρατίας; Φαντασιώνεσαι πχ ότι με την Χ. Α. στο 15% και μάλιστα με ψηφοφόρους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, υπάρχουν περιθώρια να κάνει η Αριστερά την ανατροπή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευγενία Σάλας 13 Νοεμβρίου 2012 - 13:10

Όχι η ίδια η συμμορία της Χ.Α. αλλά ο κόσμος που την ψήφισε και δεν φταίω εγώ γι αυτό το “πολιτικό υποκείμενο”, αλλά οι απόψεις του κειμένου περί…τάσης στην κοινωνία την οποία καρπώθηκε η Χ.Α. αφού δεν υπάρχουν αριστερής προέλευσης πατριωτικοί πολιτικοί σχηματισμοί.
Αν η τάση της κοινωνίας εκφράζεται απο τα;πλήθη τύπου Αγ.Παντελεήμονας το βραχυκύκλωμα είναι δεδομένο, στον βωμό της νίκης και της δικαίωσης φυσικά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 14 Νοεμβρίου 2012 - 10:56

ΠΡΟΣ Ευγενία Σάλας
Μα είναι προφανές ότι πρόκειται για τάση (αν και διαμαρτυρίας!) και μάλιστα αυξητική (7% στις εκλογές και 9-12% στις μετέπειτα δημοσκοπήσεις!)! Αυτά είναι πολύ μεγάλα ποσοστά! Η Αριστερά πχ ακόμη και ενωμένη…..ίδρωνε να τα προσεγγίσει! Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στον Α. Παντελεήμονα, είναι πανελλαδικό. Αλλά μην υποτιμάς τους ανθρώπους του Α. Παντελεήμονα, κάτι έγινε και ξαφνικά παρουσιάζουν αυτή την συμπεριφορά! Δεν τους δάγκωσε βρυκόλακας και μετατράπηκαν ξαφνικά σε βαμπίρ που διψούν για αίμα! Όσο κλείνουμε τα μάτια μας στα αίτια, τόσο παίζουμε το παιγνίδι της Χ.Α. !
Μην περιφρονείς την νίκη και την εξουσία! Κανείς δεν υπεράσπισε την χώρα του, ούτε πέτυχε την κοινωνική αλλαγή απλά συζητώντας! Η εξουσία είναι το απόλυτο ζητούμενο για να διώξεις το Μνημόνιο (δεν θα φύγει μόνο του όσο και αν το αντιπαθείς!) και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια δικαιότερη κοινωνία! Αλλιώς θα είσαι κάτι σαν ……ΚΚΕ! Θα λες μεγάλα λόγια και στην πράξη θα ……στερείς ψήφους από αυτόν που μπορεί να τα κάνει πράξη!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιαννης Δ 14 Νοεμβρίου 2012 - 14:00
  • Με τους κανιβαλους της χρυσης Αυγής στο επτά τα εκατό.Με τους εθνομηδενιστές του Συριζα στο 27! Με τρικομματικη κυβέρνηση δωσιλόγων που εκλέχτηκε για να μας αποτελειώσει.Με τον πατριωτικό χώρο διαλυμένο να κατεβάζει ένα ψηφοδέλτιο με επικεφαλή έναν εξυπνάκια εθνομηδενιστή οικονομολόγο…
    Δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε .. αν χάναμε!
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ