Αρχική » Όλα ρευστά μια εβδομάδα πριν από τις Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές

Όλα ρευστά μια εβδομάδα πριν από τις Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές

από admin

Δημοσκόπηση «Offsite»

Αν και διανύουμε την τελευταία εβδομάδα των Προεδρικών, εντούτοις το εκλογικό τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ως προς τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης καθώς και ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής δευτέρου γύρου.

Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Σενάριο, το οποίο παραμένει αμφίρροπο και εν ολίγοις απρόβλεπτο αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της αποχής το οποίο, ακόμη και σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστο. Αυτό το οποίο παραμένει βέβαιο επί της ουσίας είναι η μεγάλη διαφορά του κ. Αναστασιάδη από τον δεύτερο υποψήφιο. Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών ενός γύρου δεν φαντάζει απομακρυσμένο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η «Pulse Market Research» για χάρη της «Offsite»,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν  τα δύο σενάρια κατά το Β γύρο των εκλογών.

Η πρόθεση ψήφου

Αναφορικά τώρα με την  πρόθεση ψήφου των πολιτών κατά τον πρώτο γύρω των εκλογών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης παραμένει πρώτος στη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος αφού φαίνεται να εξασφαλίζει το 39,8%. Ακολουθεί σε δεύτερη θέση με ελάχιστη διαφορά από τον τρίτο ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εξασφαλίζει κατά την πρώτη Κυριακή ποσοστό της τάξης του 20,0% σε σχέση με 19,5% του τρίτου Γιώργου Λιλλήκα. Αδιευκρίνιστο για την πρόθεση ψήφου παραμένει το 17,3% των ψηφοφόρων. Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα αυτά, η δεύτερη θέση θα κριθεί την Κυριακή.Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ παραμένει σταθερή στο 91%, ενώ οι εισροές από το ΔΗΚΟ φτάνουν στο 37,0%. Η επιρροή του κ. Αναστασιάδη στο ΔΗΚΟ δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το αντίστοιχο ποσοστό που κερδίζει ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος αντλεί ένα ποσοστό της τάξης του 44,0% από το ΔΗΚΟ. Από την άλλη, η εισροή ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ προς την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη ανέρχεται στο 5,0%. Σε ό,τι αφορά τώρα την εισροή ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ προς το Νίκο Αναστασιάδη, αυτή φτάνει το 9% ενώ από το ΕΥΡΩΚΟ το 26%.

Slide4

Από τα πιο πάνω φαίνεται η πολυσυλλεκτικότητα του κ. Αναστασιάδη, άλλοτε σε υψηλά και άλλοτε σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι το οποίο συντείνει στην εξασφάλιση της μεγάλης διαφοράς από τους συνυποψηφίους του. Το πρόβλημα ωστόσο για το επιτελείο Αναστασιάδη είναι ότι ακόμη δεν φαίνεται να δημιουργεί τις τάσεις εκείνες οι οποίες θα του δημιουργήσουν συνθήκες εκλογών ενός γύρου. Από την άλλη, όπως δείχνουν οι αριθμοί, ο Σταύρος Μαλάς  δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στη ανοδική του πορεία και έμεινε καθηλωμένος στο 20,0%, ενώ η συσπείρωση του ΑΚΕΛ παραμένει σταθερά χαμηλή στο 67%. Πέραν τούτου, χάνει ποσοστό 14% το οποίο αντλείται από τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ παράλληλα βραχνά στο κομματικό επιτελείο του κ. Μαλά παραμένει όπως φαίνεται το 10% των ψηφοφόρων οι οποίοι μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, ένα ποσοστό του 5% φαίνεται ότι απορροφάται από τον κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Λιλλήκας, παρότι τρίτος, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον κ. Μαλά και όπως δείχνουν οι αριθμοί, είναι ο υποψήφιος ο οποίος αντλεί ψήφους από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Λιλλήκας διεισδύει σταθερά στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (14%) καθώς και στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, από το οποίο έχει εισροές της τάξης του 44%. Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ έφτασε το 65%, ενώ κερδίζει 42% από το ΕΥΡΩΚΟ και 2% από τον ΔΗΣΥ.

Δεύτερη Κυριακή

Όπως προαναφέραμε, το μόνο βέβαιο επί της ουσίας είναι η μεγάλη διαφορά του κ. Αναστασιάδη από τον δεύτερο υποψήφιο. Συνεπώς, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών δυο γύρων, ο κ. Αναστασιάδης θα είναι παρών με τον ανθυποψήφιο του να αποτελεί για την ώρα γρίφο, παρά το ελαφρύ προβάδισμα που έχει ο κ. Μαλάς έναντι του κ. Λιλλήκα. Αναλύοντας λοιπόν τα δυο πιθανά σενάρια, έχουμε στο πρώτο σενάριο για τη δεύτερη Κυριακή, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά να τίθενται αντιμέτωποι. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της «Offsite»,  νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί, το πιθανότερο, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού εξασφαλίζει το 50,8% των ψήφων έναντι 29,9% που εξασφαλίζει ο κ. Μαλάς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί αυτό το αποτέλεσμα. Το μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, παρουσιάζεται στο δεύτερο σενάριο που θέτει αντιμέτωπους στη δεύτερη Κυριακή, τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα. Με βάση τη δημοσκόπηση, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 43,9% των ψήφων σε σχέση με τον ανθυποψήφιο του ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό της τάξης του 35,0%.

Slide5


Παρά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως φαίνεται, η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη στο δεύτερο σενάριο παραμένει ρευστή αν ληφθεί υπόψη και το φαινόμενο απόκρυψης ψήφου ειδικά εντός των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Με βάση τα δεδομένα, στο σενάριο αυτό, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα αφεθεί κατά κύριο λόγο στην πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ οι  οποίοι θα κληθούν, στην απουσία υποψηφίου του κόμματός τους, να πάρουν απόφαση. Σύμφωνα τον πίνακα, 9% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ γέρνει προς την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό αξίωμα. Παράλληλα, το 54% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ υποστηρίζει την εκλογή Γιώργου Λιλλήκα. Ωστόσο, την εκλογή θα κρίνει πιθανότατα το υπόλοιπο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ για το οποίο η πρόθεση ψήφου, τουλάχιστον για την ώρα, παραμένει αδιευκρίνιστη(37%). Σε ό,τι αφορά τώρα τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 93% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ενώ ο κ. Λιλλήκας μόλις το 4%. Το υπολειπόμενο 3% παραμένει αδιευκρίνιστο ως προς την πρόθεση ψήφου. Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, όπως δείχνει η δημοσκόπηση, η πλάστιγγα γέρνει σε βάρος του κ. Αναστασιάδη ο οποίος εξασφαλίζει το 40% των ψηφοφόρων του κόμματος σε σχέση με τον κ. Λιλλήκα, ο οποίος αντλεί το 52% των ψηφοφόρων. Και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, παραμένει αδιευκρίνιστη η πρόθεση ψήφου ενός ποσοστού της τάξης του 8%. Σε ό,τι αφορά τώρα την ΕΔΕΚ, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση, ο κ. Λιλλήκας αντλεί το 70% των ψηφοφόρων σε σχέση με 14% που εξασφαλίζει ο συνυποψήφιος του. Και στην  ΕΔΕΚ παραμένει ρευστή η ψήφος του 16% των ψηφοφόρων.

Slide3

Συμπεράσματα και αναπάντητα ερωτήματα

Μέσα από τη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα η «Offsite» , εξάγονται συμπεράσματα ενώ παράλληλα γεννιούνται και κάποια ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν την ερχόμενη Κυριακή. Το βέβαιο είναι πως είτε έχουμε εκλογές δυο γύρων είτε όχι, ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι παρών. Εάν όμως ο Πρόεδρος για την επόμενη πενταετία εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, τότε αυτός θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. 
Το πρώτο ερώτημα αφορά το ποιος θα εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση σε περίπτωση εκλογών δύο γύρων, με τη διαφορά μεταξύ του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα να είναι οριακή. Το δεύτερο που δεν ξεκαθαρίζεται ακόμη, είναι η προοπτική του ενός γύρου. Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το σενάριο κόντρας μεταξύ Αναστασιάδη και Λιλλήκα κατά την οποία παρά το προβάδισμα Αναστασιάδη όλα παραμένουν ρευστά και αποτελεί γρίφο η πρόθεση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Το τελευταίο ερώτημα, το οποίο εν μέρει έχει απαντηθεί, είναι το ποσοστό της αποχής. Με βάση το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, 82% των ερωτηθέντων έχουν την πρόθεση να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο, ενώ το 10% απάντησε ότι μάλλον θα ψηφίσει, ένα 4% απάντησε πως μάλλον θα ψηφίσει ενώ μόλις ένα 3% έδωσε αρνητική απάντηση.

Δημοσκόπηση

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Kanaris 11 Φεβρουαρίου 2013 - 15:14

Δυστυχώς η Κύπρος βαδίζει σαν παραζαλισμένο πρόβατο προς το θυσιαστήριο, στις κρισιμότερες για την επιβίωση της εκλογές μετά το μαύρο ’74. Η παλαϊκή δυναμική που δημιούργησε το συντριπτικό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, και το θεσμικό οπλοστάσιο του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου έχουν σιωπηλά αδρανοποιηθεί πλήρως από την καταστροφική διαχείριση του Χριστόφια. Το Μνημόνιο έρχεται να βάλει την ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες γεννούν οι γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα εισάγει από την πίσω πόρτα ένα νέο σχέδιο ΑΝΑΝ. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι κυρίαρχες αριθμητικά πολιτικές δυνάμεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σκέπτονται και πολιτεύονται ακόμα και σήμερα με τους όρους και τις αντιπαλότητες της δεκαετίας του ’60. Μόνο αν ξαναμπεί το εθνικό θέμα στα πλαίσια της εισβολής και κατοχής τμήματος ενός κυρίαρχου Κράτους μπορεί να υπάρξει ελπίδα για μια διαφορετική πορεία. Ο Λιλλήκας ίσως αποτελέσει την έκπληξη, ΑΝ ο Κυπριακός λαός τον εμπιστευθεί, κάνοντας την υπέρβαση του. Άλλωστε χρωστάει την εξιλέωση στον εαυτό του, μετά την ντροπιαστική του ετυμηγορία του 2008.

Τέλος σε όσους κόπτονται για μια ανάγνωση με «ρεαλισμό» της σημερινής κατάστασης και «αποδοχή» της «πραγματικότητας» απαντώ προκαταβολικά ότι τόσο τα υψώματα του Γκολάν όσο και οι περιοχές που το Ισραήλ έχει αρπάξει από τους Παλαιστινίους θα γίνουν κάποτε πραγματικά δικά του ΜΟΝΟ όταν το αποδεχθούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Και σε τελική ανάλυση καλύτερα δύο ξεχωριστά κράτη με την έκταση και τα χαρακτηριστικά που αναλογούν στους πραγματικούς γηγενείς πληθυσμούς τους, που θα εγγυόνται το πλήρες δικαίωμα Αυτοδιάθεσης και Αυτοπροσδιορισμού των υπηκόων τους, παρά άλλο ένα κράτος «Λίβανο» όπου ο ισχυρός γείτονας (στον Λίβανο η Συρία, στην Κύπρο η Τουρκία) θα τους διαφεντεύει όλους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ