Αρχική » Ρήξη φ. 93

Ρήξη φ. 93

από admin

Διαθέσιμα στην ιστοσελίδα:

[display-posts category="rixi93"]

Η ευημερία των αριθμών και η εξαθλίωση των ανθρώπων            

Όπως είχαμε υπογραμμίσει, ήδη από τα τέλη του 2012, έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης, και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται πανηγυρικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελλάδα δεν απειλείται πλέον από την άμεση έξοδο από την ευρωζώνη και παραπέρα δραματικό βάθεμα της δημοσιονομικής κρίσης. Η επιλογή των Γερμανών, των ευρωκρατών, του ΔΝΤ και των αγορών είναι πλέον σαφής: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο εσωτερικό του ευρωσυστήματος έχοντας πλέον μεταβληθεί σε αποικία χρέους.

Αυτό σημαίνει πως διανύουμε ήδη τη δεύτερη μεγάλη φάση της κρίσης, όπου το βάρος δεν πέφτει πια στη δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία έχουν ήδη ληφθεί δρακόντεια και τερατώδη μέτρα που οδήγησαν σε 25% μείωσης του ΑΕΠ, αλλά στις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις».

Έτσι επιταχύνεται η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, αρχίζοντας από τον ΟΠΑΠ και φθάνοντας στη ΔΕΗ, προωθούνται οι απολύσεις στο δημόσιο, επιβάλλεται η «τάξη» στη Χαλκιδική, επιστρατεύονται και τσακίζονται οι εκπαιδευτικοί. Το αποτέλεσμα καταγράφεται ήδη στις τιμές των μετοχών που ανεβαίνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από δύο οίκους αξιολόγησης, στην πτώση των σπρεντ, από τις 2.500 ένα χρόνο πριν στις 700 μονάδες βάσης σήμερα. Έτσι, ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας, το ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή επιτροπή, ο Σόιμπλε, δηλώνουν ευτυχείς που η Ελλάδα «τα καταφέρνει».

Δηλαδή, μετά το σοκ και δέος των τριών πρώτων χρόνων, αρχίζει πλέον να επιβάλλεται το νέο καθεστώς μιας Ελλάδας όπου το νερό, η ενέργεια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια ιδιωτικοποιούνται, όπου οι εργαζόμενοι παύουν να έχουν δικαιώματα, όπου το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται. Οι προϋποθέσεις της «προσαρμογής» έχουν γίνει. Η σκανδαλωδώς, για τους Γερμανούς, «πλούσια» Ελλάδα, επιστρέφει στα κιλά της, όπως επιτάσσει η κινεζοποίηση των αγορών της Ευρώπης και οι μειωμένες προσδοκίες μιας ελίτ καρπαζοεισπράκτορα της Ευρώπης.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, η ανεργία κορυφώνεται, δεκάδες χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα με κατεύθυνση την Γερμανία, η κατανάλωση συρρικνώνεται, το ΑΕΠ έπεσε ακόμα κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, η τερατώδης φοροεπιδρομή επεκτείνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων πτωχεύει.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη φαντάζει κανονική για τις κυρίαρχες τάξεις. Η ευημερία του χρηματιστηρίου, σ’ ένα δραματικά συρρικνωμένο εθνικό προϊόν, προϋποθέτει τη δυστυχία της πλειοψηφίας  των ανθρώπων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ