Αρχική » Κυκλοφορεί η Ρήξη Ιανουαρίου 2022 (φ. 174)

Κυκλοφορεί η Ρήξη Ιανουαρίου 2022 (φ. 174)

από Άρδην - Ρήξη

Ρήξη Ιανουαρίου 2022 | Φύλλο 174

Το 1922 και η Μεγάλη Ιδέα – Τουρκική Στοχοθεσία και εσωτερική Υπονόμευση 
Οι Υπερδομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Ο Στάθης Καλύβας και το 1821

Στη Ρήξη που κυκλοφορεί:

Ο Γιώργος Καραμπελιάς καταπιάνεται με την επέτειο μνήμης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή γράφοντας στο εισαγωγικό του σημείωμα Το 1922 και η Μεγάλη Ιδέα: «Το αντιθετικό δίπολο τουρκικός επεκτατισμός-ελληνική αντίσταση που διαμορφώνεται από τη Μάχη του Ματζικέρτ το 1071 δεν θα εξαλειφθεί παρά μόνον εάν σιγήσει κάποτε ο τουρκικός επεκτατισμός, από την αντίστασή μας και με την απελευθέρωση των υπόδουλων λαών, των Κούρδων κατ’ εξοχήν, ή εάν σβήσει κάθε Αντίσταση και εξαφανιστούμε».

Στο κεντρικό αφιέρωμα της εφημερίδας, ο Τάσος Χατζηαναστασίου ανασκευάζει τις θέσεις που παρουσιάζει ο Στάθης Καλύβας στην εθνοαποδομητική σειρά του ΣΚΑΙ «Καταστροφές και θρίαμβοι». 

Στο κύριο άρθρο, ο Γιάννης Ξένος παρουσιάζει τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών και την αντεπίθεση του «κατευναστικού μπλοκ» στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης πρόσφατα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις Κυπριακές Εκλογές, και μιλάει στην Ρήξη για την ανάγκη του κυπριακού ελληνισμού να υπερβεί την παγίδα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς που συνταράσσει το κυπριακό πολιτικό σκηνικό κ.ά.

Η «Επιτροπή Αγώνα Λέσβου» και ο Γιάννης Σιδεράτος της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, παρουσιάζουν τον αγώνα και τα επιχειρήματα των κατοίκων ενάντια στην δημιουργία υπερδομών στα νησιά τους.  

O Γιώργος Ρακκάς γράφει για την απόπειρα ενός κύκλου διανοουμένων να προωθήσει μια εθνομηδενιστική στρατηγική στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Παναγιώτης Χούπας γράφει για την πορεία της πανδημίας, έπειτα από την «μετάλλαξη Όμικρον».

Ο Νίκος Ντάσιος για τις εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από το αμερικανικό non paper για τον EastMed.

Οι Νικόλας Δημητριάδης και ο Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης σχολιάζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας.

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου, παρουσιάζει το ζήτημα που τέθηκε με την πανδημία και την λειτουργία των σχολείων.

Στις διεθνείς εξελίξεις:

Φιλοξενείται κείμενο της Amberin Zaman, για τα γεγονότα στο Καζακστάν και το πώς οι εξελίξεις συνιστούν ήττα για την τουρκική πολιτική.

Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος γράφει για τις πρώτες ημέρες της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην Γερμανία.

Ο Αντώνης Σπυρόπουλος παρουσιάζει το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», και του «υβριδικού εργαζόμενου» που μεταβάλει το εργασιακό μοντέλο σα συνέπεια της πανδημίας.

Ο Αναστάσης Μπαλτατζής παρουσιάζει την γαλλογερμανική κόντρα σε επίπεδο ΕΕ για τις κατευθύνσεις που καλείται να πάρει η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Στις σελίδες των ιδεών, της ιστορίας και του πολιτισμού

Ο Σωτήρης Κύρμπας, παρουσιάζει την υπόθεση Τζόκοβιτς και κυρίως την αθέατη των μεγάλων συμφερόντων που συγκρούονται γύρω από το αυστραλιανό Open.

O Στράτος Μεϊντανόπουλος ανασκευάζει την εντύπωση που έχουμε ότι οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η γη είναι… επίπεδη.

Ο Χρήστος Κλειώσης γράφει για την συμβολή της τοπικής ιστορίας στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης.

Ο Απόστόλος Κόντας, για την δημογραφική αποψίλωση της ελληνικής περιφέρειας.

Ο Γιάννης Κιουλέκας, για τον προσφυγικό ελληνισμό 100 χρόνια μετά το 1922, και τον αγώνα του για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Ο Σπύρος Κουτρούλης, επιστρέφει στα Κρυμμένα Ημερολόγια του Ίωνα Δραγούμη.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης γράφει για την Νίνα Ασίμοβα, μια από τις κύριες μπαλαρίνες των μπαλέτων Κίροβ που κατέληξε στα Γκούλαγκ.

Ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, στο cine Ρήξη, παρουσιάζει τις ταινίες Πίτσα Γλυκόριζα του Πόλ Τόμας Άντερσον και Τι Βλέπουμε όταν Κοιτάμε τον ουρανό.

Ο Δημήτρης Γιαννάτος γράφει στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας για το βιβλίο του Ματιέ Μποκ Κοτέ, Φυλετιστική Επανάσταση.

Γραφτείτε συνδρομητές στην Ρήξη

  • Με συνδρομή υποστήριξης 15 €/χρόνο (1,25€ ανά φύλλο) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που θα τους αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο πριν αυτή πάει στο τυπογραφείο.
  • Με το να γίνετε συνδρομητές στην Ρήξη, συμβάλετε ουσιαστικά στην οικονομική της βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε, ώστε να διαχυθεί ευρύτερα o λόγος της, υποστηρίζοντας όχι μόνο ένα εγχείρημα για την γνωσιακή και πνευματική αναβάθμιση του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου, αλλά και ένα βήμα υπεύθυνης ενημέρωσης.
  • Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ε​​ίτε ​α​ποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας στην διεύθυνση perardin@gmail.com, είτε αφήνοντας προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του Άρδην στο Facebook (https://www.facebook.com/ardin.gr).

Το τίμημα της συνδρομής μπορεί να καταβληθεί σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

– ΕΘνική Τράπεζα  116/768054-65 (IBAN: 12 0110 1160 0000 1167 6805 465)

– Γιούρομπανκ  0026 – 0205 – 73 – 0102015908 (IBAN: GR 300 260 20 50000 730 1020 15908)

– Τράπεζα Πειραιώς  5010 – 025102 – 791 (IBAN: GR17 0172 0100 0050 1002 5102 791)

– Άλφα Μπανκ  844 – 002101 – 018823 (IBAN GR89 0140 8440 8440 0210 1018 823)

Ρήξη, η εφημερίδα του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου

διαβάστε τηνδιαδώστε τηνενισχύστε την

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ