Αρχική » Κυκλοφορεί η Ρήξη Σεπτεμβρίου (φ. 171)

Κυκλοφορεί η Ρήξη Σεπτεμβρίου (φ. 171)

από Άρδην - Ρήξη

Στη Ρήξη που κυκλοφορεί, από σήμερα σε ηλεκτρονική έκδοση και αύριο, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, στα περίπτερα της χώρας.

Στο εκδοτικό του σημείωμα, ο Γιώργος Καραμπελιάς, παρουσιάζει «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», ένα έργο που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1961 στο Παρίσι και που, κατά τα λεγόμενα του ιδίου: «ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο έργο μου, από κάθε άποψη: μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και προπαντός “ελληνική”, μια και ο Εμφύλιος βύθισε την Ελλάδα στα δάκρυα, στο αίμα και στη δίχως τέλος δοκιμασία». Το έργο αυτό του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί κατά τον εκδότη της Ρήξης την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια που έκανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, να μεταβάλει τον μεγάλο εκλιπόντα σε διχαστική φιγούρα.

Στο αφιέρωμα της Ρήξης, οι Κωνσταντίνος Χολέβας και Γιώργος Καραμπελιάς, απαντούν στην ιστοριογραφικά μετέωρη απόπειρα της Μαρίας Ευθυμίου, να διασύρει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και να υποβαθμίσει τη συμβολή του στην Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων, εξωραΐζοντας παράλληλα τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και την ανάμειξη της Αγγλίας στο 1821.

Ακόμη:

Ο Γιάννης Ξένος παρουσιάζει την φετινή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία όμως πιέζει τις υποδομές των νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών με κατάρρευση.

Ο Νίκος Ντάσιος σχολιάζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και με βάση αυτές αναλύει τις αντιφάσεις της ευρύτερης οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Ρακκάς γράφει για την «Μπογδανιάδα», καθώς και για τον ατελή μονοπολισμό που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει η ΝΔ.

Ο Παναγιώτης Χούπας εξηγεί πώς και γιατί: «Ολόκληρος ο πλανήτης επενδύει στα εμβόλια».

 Ο Αλέκος Μιχαηλίδης, από την Κύπρο, μας μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο, με τον «κυπριακό ελληνισμό σε πλήρη σύγχυση».

Ο Νικόλας Δημητριάδης αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις για τον πολύπαθο διαγωνισμό των Φρεγατών του ΠΝ.

Ο Μανώλης Εγγλέζος Δεληγιαννάκης, παρουσιάζει τη δράση των ΜΚΟ στον Πειραιά.

Ο Αναστάσης Μπαλτατζής γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των γερμανικών εκλογών.

Η Μ.Δ., ολοκληρώνει σ’ ένα δεύτερο μέρος την κριτική των πεπραγμένων της Νίκης Κεραμέως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στις σελίδες της Οικολογίας, ο Δημήτρης Μπούσμπουρας γράφει για τον λοφιοφόρο Τρίτωνα και τον κίνδυνο εξαφάνισής του από τον Όλυμπο, ενώ ο Παναγιώτης Κόρπας για το διαρκές οικολογικό έγκλημα των ΕΛΛΕΝΙΤ.

Παρουσιάζονται αποσπάσματα συνέντευξης που έδωσε ο Αμερικάνος πολιτικός φιλόσοφος Τζόσουα Μίτσελ στη γαλλική Φιγκαρό, για το ρήγμα που έχει ανοίξει η πολιτική των ταυτοτήτων στην αμερικανική κοινωνία.

Ο Γιώργος Κουτσαντώνης, αντίστοιχα, σχολιάζει την πνευματική καθίζηση που έχει επιφέρει στην Ευρώπη το αποδομητικό ρεύμα.

Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος, επανέρχεται στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα.

Ο Χρόνης Βάρσος γράφει για τη Μάχη της Πέτρας (12 Σεπτεμβρίου 1829), και τη διπλωματική της σημασία.

Παρουσιάζεται ένα κείμενο των Μπέννυ Μόρις και Ντρορ Ζε’εβί, όπου οι δύο ισραηλινοί ιστορικοί εξηγούν γιατί η γενοκτονία που διέπραξαν οι Νεότουρκοι δεν αφορά μόνο στους Αρμένιους αλλά σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Μάριος Νοβακόπουλος γράφει για την αντιστασιακή ελληνική συνείδηση μέσα από «τον καημό της Ρωμιοσύνης και το ορφανό Βασιλόπουλο».

Ο Σάββας Μαστραππάς μας ξεναγεί στην Κυψέλη του Κωνσταντίνου Κανάρη

Ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης γράφει για τη φιλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μανώλη Χιώτη.

Ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, από την καθιερωμένη στήλη του Cine-Ρήξη, παρουσιάζει τον «Άνθρωπο του Θεού» που σε πείσμα των εστέτ κριτικών σπάει τα ταμεία σε όλα τα θερινά σινεμά της χώρας.

Ο Σπύρος Κουτρούλης παρουσιάζει το βιβλίο της Κατερίνας Πάπαρη, Ελληνικότητα και αστική διανόηση στον μεσοπόλεμο.

Ο Μικίων ο Βοιωτός μας εξιστορεί την εν πολλοίς άγνωστη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το ποδόσφαιρο.

Γραφτείτε συνδρομητές στην Ρήξη

  • Με συνδρομή υποστήριξης 15 €/χρόνο (1,25€ ανά φύλλο) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που θα τους αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο πριν αυτή πάει στο τυπογραφείο.
  • Με το να γίνετε συνδρομητές στην Ρήξη, συμβάλετε ουσιαστικά στην οικονομική της βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε, ώστε να διαχυθεί ευρύτερα o λόγος της, υποστηρίζοντας όχι μόνο ένα εγχείρημα για την γνωσιακή και πνευματική αναβάθμιση του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου, αλλά και ένα βήμα υπεύθυνης ενημέρωσης.
  • Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ε​​ίτε ​α​ποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας στην διεύθυνση perardin@gmail.com, είτε αφήνοντας προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του Άρδην στο Facebook (https://www.facebook.com/ardin.gr).

Το τίμημα της συνδρομής μπορεί να καταβληθεί σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

– ΕΘνική Τράπεζα  116/768054-65 (IBAN: 12 0110 1160 0000 1167 6805 465)

– Γιούρομπανκ  0026 – 0205 – 73 – 0102015908 (IBAN: GR 300 260 20 50000 730 1020 15908)

– Τράπεζα Πειραιώς  5010 – 025102 – 791 (IBAN: GR17 0172 0100 0050 1002 5102 791)

– Άλφα Μπανκ  844 – 002101 – 018823 (IBAN GR89 0140 8440 8440 0210 1018 823)

Ρήξη, η εφημερίδα του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου

διαβάστε τηνδιαδώστε τηνενισχύστε την

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ