Του Γιάννη Σιδεράτου από την Ρήξη (τ. 174)
Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το μεταναστευτικό. Το 2020 έστειλε τα ΜΑΤ στα νησιά για να επιβάλουν τις υπερδομές και παρά το ό,τι οι πληγές που δημιουργήθηκαν από τότε είναι ορθάνοικτες, σήμερα το επιχειρεί και πάλι. Η νέα χρονιά βρήκε τους νησιώτες να φυλούν σκοπιές. Πριν λίγες μέρες, ανήμερα των Θεοφανείων, η κυβέρνηση θεώρησε ως «ευκαιρία» την ημέρα για να πιάσει στον ύπνο τους νησιώτες, για το ξεκίνημα των εργασιών στις υπερδομές. Με θεαματικό τρόπο αποτράπηκε η αποβίβαση των μηχανημάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από εκατοντάδες κατοίκους που κατέλαβαν την ζώνη λιμένων σε Χίο και Λέσβο. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι παλλαϊκές. Εναντίον της υπερδομής έχουν εκφραστεί πλήθος συλλόγων, φορέων (Επιμελητήριο, ΤΕΕ, Δικηγορικός σύλλογος κ.λπ.) και έχουν παρθεί θεσμικές αποφάσεις από τον δήμο και από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΝΔ προχώρησε σε διαγραφή δύο στελεχών της στη Χίο επειδή εκφράστηκαν δημοσίως κατά της υπερδομής, ενώ παράλληλα προσπαθεί να προβάλει στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι οι αντιδράσεις έχουν κομματικό πρόσημο.
Ας δούμε κάποια βασικά σημεία του μεταναστευτικού:
Κατασκευή υπερδομών
Οι νησιώτες και οι εβρίτες έχουν ξεσηκωθεί διότι κατασκευάζονται τεραστίων διαστάσεων μεταναστευτικά κέντρα ακριβώς πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια. Η υπερδομή της Σάμου έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων και αν αυτή φαίνεται ήδη υπερβολική, υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού της με τοποθέτηση διώροφων οικίσκων!! Στη Σάμο ξεκίνησε για 14.250 τ.μ. στεγασμένους χώρους και στο βίντεο της κατασκευάστριας εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ δηλώνεται ότι έχουν γίνει 18.000 τ.μ.! Της Χίου η υπερδομή είναι κατά 30% μεγαλύτερη, ενώ της Λέσβου είναι τριπλάσια, 42.000 τ.μ.!
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μηταράκης τον Δεκέμβριο του 2020 υπέγραψε 10ετές μεταναστευτικό μνημόνιο με την κ. Γιόχανσον για τη δημιουργία της υπερδομής στη Λέσβο στη θέση Βάστρια, δεσμεύοντας κυριολεκτικά το μέλλον των νησιών και της Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει καμία συλλογική ή θεσμική απόφαση πριν.
Το μνημόνιο υπογράφτηκε σχεδόν στα κρυφά και χωρίς να έχουν μεταφραστεί ποτέ οι 27 σελίδες του! Προβλέπονται εντός των υπερδομών χώροι εκπαίδευσης, μαθήματα και αίθουσες επαγγελματικής κατάρτισης, υποδηλώνοντας μακροχρόνια ή και μόνιμη παραμονή των μεταναστών στα νησιά. Κάποιες βορειοευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν πει δημόσια ότι έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό για τη βιομηχανία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερδομές των νησιών θα μετατραπούν σε ένα είδος φίλτρου γι’ αυτό και η αδρή χρηματοδότησή τους από την ΕΕ. Οι πιο ικανοί θα διοχετεύονται στις βορειοευρωπαϊκές χώρες που η οικονομία τους έχει ανάγκη, ενώ οι υπόλοιποι που θα κρίνονται ακατάλληλοι θα εγκλωβιστούν για πάντα στην Ελλάδα.
Σύνορα
Μετά από την υβριδική επίθεση στον Έβρο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε (!) να προβεί στην καλύτερη επιτήρηση – φύλαξη των συνόρων. Οι ροές μειώθηκαν αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εισήλθαν παράνομα περίπου 9.000 άτομα το 2021, εκ των οποίων οι μισές παράνομοι είσοδοι μεταναστών έγιναν από τον Έβρο. Αυτά όσον αφορά τις καταγεγραμμένες αφίξεις, πολλοί όμως εισερχόμενοι από τα χερσαία σύνορα δεν καταγράφονται. Το εκπληκτικό είναι ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ τείχος 1400 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράν για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, όταν την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, στον Έβρο υπάρχει φράχτης μόνο στα 30 από τα 220 χιλιόμετρα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων! Δηλαδή, δημιουργούνται υπερδομές αυξάνοντας τους χώρους φιλοξενίας, χωρίς πρώτα να έχουν διασφαλιστεί τα σύνορα!
Επιστροφές – απελάσεις – μετεγκαταστάσεις
Το αδύνατο σημείο όλης της μεταναστευτικής διαχείρισης. Προεκλογικά έθετε η κυβέρνηση ως στόχο τις 10.000 επιστροφές. Αντί αυτών στήνονται επικοινωνιακού τύπου φιέστες από τον κ. Μηταράκη για την επιστροφή με πτήση τσάρτερ μόλις 19 υπηκόων στο Μπαγκλαντές! Άλλωστε η υφυπουργός κ. Βούλτεψη δήλωσε πρόσφατα ότι επιστροφές δεν γίνονται και ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νεκρή.
Να πούμε ότι οι θετικές αποφάσεις ασύλου κυμαίνονται λίγο πάνω από 50%. Οι υπόλοιποι μισοί που έχουν απορριπτικές αποφάσεις, από τη στιγμή που δεν γίνονται επιστροφές, ουσιαστικά εγκλωβίζονται εντός Ελλάδας. Εδώ είναι και ο μεγάλος φόβος των νησιωτών, ότι οι τεράστιες αυτές υπερδομές θα μετατρέψουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε ένα τεράστιο πάρκινγκ μεταναστών. Οι μετεγκαταστάσεις προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά λίγες έως καθόλου. Οι περισσότερες που έγιναν ήταν με αφορμή το κάψιμο της Μόριας, όπου είχε ευαισθητοποιηθεί η κοινή ευρωπαϊκή γνώμη και ανάγκασαν μερικές χώρες να δεχτούν κυρίως οικογένειες και ασυνόδευτα.
Επιδοτούμενη μεταναστευτική πολιτική
Η Ελλάδα –παρά τα όσα δηλώνει ο κ. Μηταράκης– στην ουσία ασκεί επιδοτούμενη μεταναστευτική πολιτική. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα που σήμερα είναι σχεδόν όσο και ο βασικός μισθός στην Τουρκία λόγω της κατάρρευσης της λίρας! Αναμφισβήτητα το γεγονός, σε συνδυασμό με τη δωρεάν στέγη, αποτελεί κίνητρο για να προσπαθήσει κάποιος να μπει σε μία βάρκα ή να περάσει από τα χερσαία σύνορα και να έρθει στην Ελλάδα.
Υπερδομές και κόστος λειτουργίας
Για την κατασκευή σε Χίο, Λέσβο, Έβρο, τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των υπερδομών για μία τετραετία σε Χίο, Λέσβο, Σάμο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, όσο ένα ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου! Έτσι η οικονομία των νησιών θα μετασχηματιστεί σε οικονομία εξαρτώμενη αποκλειστικά από το μεταναστευτικό, τη στιγμή μάλιστα που το Βόρειο Αιγαίο είναι μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.
Άσυλο και νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο
Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση, άγνωστο το πότε και εάν θα ισχύσει, μεταφέρει όλες τις λειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Παρά το ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις κυρίως από τις μεσογειακές χώρες, διότι εγκλωβίζουν αγνώστου αριθμού μεταναστευτικό πληθυσμό στα σύνορα, η Ελλάδα είναι η πρώτη που σπεύδει να το εφαρμόσει, επιχειρηματολογώντας ότι οι υπερδομές στα σύνορα θα αποτρέψουν τις ροές! Στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Ουσιαστικά στήνεται ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός πάνω στην ευαίσθητη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων και «νομιμοποιείται» μία παράνομη πράξη, όπως είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα, με την εξέταση ασύλου, και τελικά η Ελλάδα αποδέχεται τετελεσμένα. Οι υπερδομές λειτουργούν υπό την εποπτεία υπερεθνικών οργανισμών και των ΜΚΟ.
Εθνική ανάγκη η αποτροπή των υπερδομών στα σύνορα
Η περίπτωση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία με τη βοήθεια της Τουρκίας, έδειξε ότι η Πολωνία το αντιμετώπισε αποκλειστικά με τη φύλαξη των συνόρων της και επ’ ουδενί δεν σκέφτηκε να φτιάξει υπερδομές στα σύνορά της. Η Πολωνία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας, όπως η Ελλάδα με την Τουρκία. Κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει κατασκευάσει τέτοιου είδους θηριώδεις δομές.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση, με τακτική στρουθοκαμήλου, προσπαθεί να κρύψει την εθνική διάσταση του προβλήματος, τυφλωμένη και εθισμένη από τον πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων. Ουσιαστικά μετατρέπεται η χώρα μας στο γραφείο κατάθεσης πρωτόκολλου για το ευρωπαϊκό άσυλο, δηλαδή σε περιοχή εξέτασης ασύλου και χώρο εγκλωβισμού μεταναστών. Για τις περιοχές δε των συνόρων είναι ξεκάθαρη η υποβάθμισή τους και η υπονόμευσή τους. Τη στιγμή που εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινές απειλές για αποστρατικοποίηση των νησιών και αμφισβητείται η κυριαρχία τους, την ίδια ώρα η κυβέρνηση έρχεται σε ολική αντιπαράθεση με τους νησιώτες και τους Εβρίτες.
Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το ταυτόχρονο γκριζάρισμα των νησιών, εκεί που θα δημιουργηθούν οι υπερδομές, μας αποδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι το όλο εγχείρημα.
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube