Αρχική » Ρήξη φ. 167 – Απρίλιος 2021

Ρήξη φ. 167 – Απρίλιος 2021

από Άρδην - Ρήξη

Κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Απριλίου, το τεύχος Απριλίου της Ρήξης (φ. 167)

Μπορείτε να την αποκτήσετε ηλεκτρονικά, ένα φύλλο (ηλεκτρονική έκδοση) ή ετήσια συνδρομή* [15€ η ηλεκτρονική συνδρομή και 30€ η έντυπη] με αποστολή μηνύματος στο perardin@gmail.com. Ή από τα σημεία πώλησης τύπου ανά την Ελλάδα.

Ελλάδα – Τουρκία 3-0

«Η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να απαντήσει σθεναρά της προκλήσεις του Τσαβούσογλου, θα θεωρούνταν αυτονόητη για μια χώρα που αντιμετωπίζει έναν ανενδοίαστο επεκτατιστή γείτονα. Της, και δικαίως, προκάλεσε κύματα χαράς και ενθουσιασμού στον ελληνικό λαό, διότι μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις μάς είχαν συνηθίσει να παίζουν τον σάκο του μποξ για της Τούρκους φασίστες. Αυτοί να επιτίθενται όλο και πιο απροκάλυπτα και οι δικοί της να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τόσο το μέγεθος των προκλήσεων, όσο και τα αποτελέσματα που παράγουν αυτές οι προκλήσεις: Κατοχή της Κύπρου, casus belli, ‘γαλάζια πατρίδα’. Άλλωστε, ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού κατεστημένου, εθισμένο στην καρπαζιά, τρόμαξε μπροστά στο ‘θράσος’ του Δένδια».

Γ. Καραμπελιάς

Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της εφημερίδας Ρήξη (φ. 167), με την ελπίδα ότι τα γεγονότα της Άγκυρας θα γυρίσουν συνολικά σελίδα στην ελληνική εξωτερική πολιτική, μακριά από τα φοβικά σύνδρομα της ηττοπάθειας και της ανημποριάς. Εξ άλλου, στον σημαντικό αντίκτυπο της ελληνικής διπλωματίας στην Λιβύη, είναι αφιερωμένο το κύριο κείμενο του Γ. Καραμπελιά.

Ακολουθούν κείμενα: Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (Γ. Ρακκάς), το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης (Ν. Ντάσιος), τα «self-test» και την προσχηματική αντιπολίτευση που γίνεται ενάντια στη χρήση τους (Γ. Σαΐνης), το κίνημα των «Ως Δαμέ», και το πως λειτουργεί υπέρ των τουρκικών μεθοδεύσεων (Λ. Καούλλας), το ΚΕΘΕΑ και την αλλαγή που του επιβάλλεται (Θ. Τζιούμπας), τις τύχες της ΠΥΡΚΑΛ έπειτα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες (Κ. Σαμάντης), την σχέση του ατομικισμού με την κρίση των ταυτοτήτων (Κ. Χατζηαντωνίου), το πλήγμα στους αγροτικούς παραγωγούς που επιφέρει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές (Π. Ρίτσος) και τα νέα βιβλία Ιστορίας (Τ. Χατζηαναστασίου),και για το σήριαλ της φρεγατιάδας που συνεχίζεται… (Ν. Δημητριάδης).

Στο αφιέρωμα της εφημερίδας, ο Γ. Ξένος γράφει για την πελατειακή πολιτική του Ν. Μηταράκη, που έχει στήσει το δικό του οικοσύστημα ημετέρων ΜΚΟ, ενώ η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα αναλύει το πως η πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης απειλή να μεταβάλει σε μόνιμη πύλη εισόδου την Ελλάδα.

Στα διεθνή, ο Γ. Λυκοκάπης αναλύει τις σχέσεις Μπάιντεν και Ιράν, ενώ ο Α. Μπαλτατζής γράφει για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού και την Τουρκία. 

Ο Β. Στοϊλόπουλος παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα προβληματική του νέου βιβλίου της Σάρα Βάγκενκεχτ για τον αριστερό δικαιωματισμό, ενώ η Κ. Γιαννακοπούλου,για τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ. Ο Θ. Κωτσάκης εξηγεί το πως ο Φαλμεράγιερ είναι εκείνος που εγκαινιάζει το εθνοαποδομητικό αφήγημα στην Ελλάδα, ενώ ο Β. Βαϊάννης βρίσκεται «προς αναζήτηση νέου προσανατολισμού για την πεζογραφία της Μεταπολίτευσης». Ο Χ. Βάρσος, στην μηνιαία αναφορά του στα γεγονότα του 1821, περιγράφει το πως η Επανάσταση του 1821 προκαλεί μια διαρκή κρίση στην Οθωμανική ηγεσία, ενώ ο Σπ. Κουτρούλης γράφει για τα βιβλία του Γ. Καλιόρη, και του Χ. Παπαχαραλάμπους. Ο Κ. Μαυρίδης γράφει στις “Λησμονημένες Ιστορίες” για το πως το Γ΄ Ράιχ έθεσε υπό διωγμόν το… Σουίγνκ. Ο Π. Κόρπας γράφει για την ιστορία της οικογένειας Δουρούτη, η βιομηχανία της οποίας έδωσε το όνομα της στο Μεταξουργείο, ενώ ο «Μικίων ο Βοιωτός» γράφει για τα πρώτα αθλητικά σωματεία στη Σμύρνη. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας στέκεται στην απίστευτη περίπτωση του ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου.

*Γραφτείτε συνδρομητές στην Ρήξη

► Με συνδρομή υποστήριξης 15 €/χρόνο (1,25€ ανά φύλλο) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που θα τους αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο πριν αυτή πάει στο τυπογραφείο.

► Με το να γίνετε συνδρομητές στην Ρήξη, συμβάλετε ουσιαστικά στην οικονομική της βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε, ώστε να διαχυθεί ευρύτερα o λόγος της, υποστηρίζοντας όχι μόνο ένα εγχείρημα για την γνωσιακή και πνευματική αναβάθμιση του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου, αλλά και ένα βήμα υπεύθυνης ενημέρωσης.

► Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ε​​ίτε ​α​ποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας στην διεύθυνση perardin@gmail.com, είτε αφήνοντας προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του Άρδην στο Facebook (https://www.facebook.com/ardin.gr).

Το τίμημα της συνδρομής μπορεί να καταβληθεί σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

– Εθνική Τράπεζα  116/768054-65 (IBAN: 12 0110 1160 0000 1167 6805 465)

– Γιούρομπανκ  0026 – 0205 – 73 – 0102015908 (IBAN: GR 300 260 20 50000 730 1020 15908)

– Τράπεζα Πειραιώς  5010 – 025102 – 791 (IBAN: GR17 0172 0100 0050 1002 5102 791)

– Άλφα Μπανκ  844 – 002101 – 018823 (IBAN GR89 0140 8440 8440 0210 1018 823)

Ρήξη, η εφημερίδα του δημοκρατικού πατριωτισμού χώρου.

Άρθρα Ρήξης φ. 167


Ελλάδα – Τουρκία τρία-μηδέν

από Γιώργος Καραμπελιάς

Η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να απαντήσει σθεναρά στις προκλήσεις του Τσαβούσογλου, θα θεωρούνταν αυτονόητη για μια χώρα που αντιμετωπίζει έναν ανενδοίαστο …

από Γιώργος Καραμπελιάς


ΚΕΘΕΑ: «Μην βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…»


από Θανάσης Τζιούμπας


Το σήριαλ της φρεγατιάδας συνεχίζεται…


από Νικόλας Δημητριάδης


Για το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές


από Παντελής Ρίτσος


Οι ΜΚΟ του Νότη Μηταράκη


από Γιάννης Ξένος


Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις Μπάιντεν και Ιράν


από Γιώργος Λυκοκάπης

Δείτε τα όλα

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Μαρίκα 19 Απριλίου 2021 - 12:03

Ο Μηταρακης δεν πιστεύω να κάνει κάτι που το αρνητε ο πρωθυπουργός. Φταιχτες και οι δύο. Μην ξεχνάμε ποίοι έχουν ΜΚΟ και εισπράττουν τα εκατομμύρια με δέκα χέρια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ