Αρχική » Το αδιέξοδο της Αυγής, αντικατοπτρίζει αυτό του Σύριζα

Το αδιέξοδο της Αυγής, αντικατοπτρίζει αυτό του Σύριζα

από Γιάννης Ξένος

του Γιάννη Ξένου, από τη Ρήξη που κυκλοφορεί

Το σήριαλ με το κλείσιμο της Αυγής καλά κρατεί. Την Πέμπτη, μετά από 7ωρη συνεδρίαση, το Πολιτικό Συμβούλιο του Σύριζα (ο Τσίπρας θα είχε να συμμετάσχει σε τόσο κοπιαστική εργασία από τη 17ωρη διαπραγμάτευση του 2015) αποφάσισε ότι η Αυγή δεν θα κλείσει. Για να πιάσουμε από την αρχή το νήμα, εδώ και μήνες είχε προταθεί από τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, δηλαδή το κόμμα, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Από τους περίπου 77 εργαζομένους μόλις 14 δέχθηκαν να λάβουν τους 28 μισθούς και την εξόφληση των χρωστούμενων που πρότεινε η διοίκηση.

Η διοίκηση δηλώνει ότι κάθε χρόνο δαπανά 2 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση της Αυγής. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι απαντούν ότι η διοίκηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει φορτώσει τον προϋπολογισμό της εφημερίδας με αχρείαστες δαπάνες και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλές απολαβές. Στη μέση ο παραιτηθείς διευθυντής της, Άγγελος Τσέκερης, που ήλπιζε ότι τη λύση θα έδιναν τα μέλη του κόμματος, αν εγγράφονταν μαζικά ως συνδρομητές. Σύμφωνα με το πλάνο του, θα αρκούσαν 5.000 συνδρομές από τα περίπου 60.000 μέλη για να είναι βιώσιμη η εφημερίδα, αλλά όπως απάντησε στον λογαριασμό του στο facebook οι συνδρομές δεν ξεπερνούν το 10% του στόχου, δηλαδή είναι λιγότερες και από 500.

Το κόμμα εξουσιοδότησε το ΔΣ της εφημερίδας να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρηθεί εν ζωή η εφημερίδα, ακόμα και απολύσεις, ξεκινώντας από τις «αργομισθίες», και από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι απειλούν με κινητοποιήσεις. Μύλος η κατάσταση!

Το κόμμα, πιεσμένο από τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός ότι, κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να διατηρήσει στη ζωή ένα κομματικό έντυπο, επέλεξε τη λύση να διατηρήσει την εφημερίδα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Όχι ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς τη βιωσιμότητά της. Η Αυγή πουλά γύρω στα 700 φύλλα τις καθημερινές και περίπου 2.500 φύλλα το κυριακάτικο. Με αυτές τις πωλήσεις ούτε τα εκτυπωτικά της έξοδα δεν καλύπτει, όχι να πληρώσει και τις αμοιβές σχεδόν 80 εργαζομένων.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας θα προτιμούσε για την Αυγή και το Κόκκινο, ό,τι και για τον Συνασπισμό του 3% που τον ανέδειξε, να τους βάλει λουκέτο, αλλά δεν μπορεί να το κάνει. Ελπίζει ότι μετά το συνέδριο και τις εθνικές εκλογές θα του λυθούν τα χέρια να κόψει τα βαρίδια που (σύμφωνα με αυτόν και την αυλή του) δεν του επιτρέπουν να γίνει πάλι πρωθυπουργός. Αν ο Τσίπρας θα ξεφορτωθεί το κόμμα του, ή το κόμμα του θα τον ξεφορτωθεί και θα τον στείλει για μερικά χρόνια στην ευρωβουλή (ακούγεται ότι, αν χάσει για τρίτη φορά με διαφορά άνω των 10 μονάδων από τον Κ. Μητσοτάκη, θα επιλέξει να «μεταναστεύσει» στις Βρυξέλλες), θα το δούμε εντός του 2022, άντε στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ