Του Μανώλη Εγγλέζου-Δεληγιαννάκη
Ήταν θέμα χρόνου η κλιμάκωση των τουρκικών απαιτήσεων με την έγερση αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών μας στο Αιγαίο. Κι εδώ δεν πρόκειται για μιαν αόριστη αμφισβήτηση, όπως ήδη γινόταν. Τίθεται συγκεκριμένο ζήτημα (παρ)ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση το οποίο τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένα, οπότε ο όποιος εξοπλισμός τους αυτόματα αναιρεί την ελληνική κυριαρχία.
Δεν θα αναλωθούμε εδώ στην ανασκευή ενός αβάσιμου ισχυρισμού. Ούτε θα εφησυχάσομε θεωρώντας ότι η προφανής αβασιμότητά του δικαιολογεί την απραξία μας. Ακόμα πληρώνομε την επίκληση σε «αήττητα νομικά όπλα» εκείνου που παρέδωσε τα Ίμια. Κι αν κάποιοι λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη τον τουρκικό επεκτατισμό, θα πρέπει επιτέλους να το κάμει αυτό και το κράτος. Το κράτος, όχι απλώς η εκάστοτε κυβέρνηση.
Γιατί, αυτό που μονίμως γίνεται είναι να αλλάζομε την πολιτική μας αναλόγως της τουρκικής τακτικής, ενώ η στρατηγική της είναι η ίδια, αναθεωρητική, επιθετική και γενοκτόνα. Αλλά αυτή συνειδητά την αγνοούμε, κι ας είναι μπροστά στα μάτια μας. Ο στρουθοκαμηλισμός μας είναι η εγγύηση της καταστροφής.
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο αμυντικό δόγμα, που θα λειτουργεί με βάση την πραγματικότητα. Θα πρέπει να αναγνωρίσει την τουρκική απειλή και να διαμορφώσει πολιτική μόνιμης αποτροπής και εξουδετέρωσης του εξ ανατολών κινδύνου. Κι αυτό δεν γίνεται με ζεϊμπέκικα, με αναγνώριση τουρκικών ζωτικών χώρων και αναγκών, με επιτροπές ελληνοτουρκικής φιλίας. Γίνεται μόνο με κατανόηση του τουρκικού σχεδιασμού ανεξαρτήτως πρόσκαιρων υφέσεων, με αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και πίστη στα δίκαιά μας.
Εδώ έχει πολλά να μας διδάξει η γείτων. Γιατί όραμα έχει, γενοκτονικό βέβαια, αλλά όραμα. Και σχεδιασμό μακροπρόθεσμο έχει, που δεν αλλάζει ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Και έχει πίστη στα κατ’ αυτήν δίκαιά της του αφανισμού του αντίπαλου και της ολοκληρωτικής κυριαρχίας της. Η τουρκική κοινωνία σύμπασα μετέχει των ανωτέρω.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε απ’ αυτά. Δεν υπάρχει όραμα, αν και σήμερα θα έπρεπε να στοχεύομε στην επιβίωση του Ελληνισμού και την εξαφάνιση των τουρκικών απειλών. Δεν υπάρχει σχέδιο, όχι εφαρμογής ενός οράματος που δεν υπάρχει, αλλά ούτε αποτροπής του κινδύνου. Ούτε ο κίνδυνος αποτιμάται σε όλη του την έκταση, ούτε με ενιαίο τρόπο από το πολιτικό φάσμα. Δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής στην κοινωνία μας, ενώ στην Τουρκία υπάρχει. Οπότε, η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας πρέπει να γίνει ΧΤΕΣ, γιατί η καταστροφή έρχεται την ώρα που εμείς ψαχνόμαστε. Πρέπει να αλλάξει το αμυντικό δόγμα, με ομοφωνία του πολιτικού κόσμου, και να εφαρμόζεται από όποια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία.
Τα πρόσφατα δείγματα κινητικότητας στην εξωτερική πολιτική, αν και προτιμότερα από την προηγούμενη περίοδο της υποταγής, εξακολουθούν να είναι αποσπασματικά, ανολοκλήρωτα, και να παλινωδούν. Δεν μπορεί από τη μια να αποτρέπεται η εισβολή των λαθρομεταναστών στον Έβρο κι από την άλλη να χτίζονται υπερδομές στη Χίο· δεν μπορεί να παραγγέλνονται αεροπλάνα και φρεγάτες και να μη συμμετέχει η παραγωγική δομή της χώρας στην κατασκευή τους.
Το νέο αμυντικό δόγμα οφείλει να εκφράζει ένα συνολικό όραμα για την κοινωνία και τον λαό μας, που οφείλει να το επιβάλει στους μηχανισμούς του κράτους, του πολιτικού συστήματος και των ελίτ. Και ή θα το εφαρμόσουμε, ή θα εξαφανιστούμε σαν λαός…
1 ΣΧΟΛΙΟ
Αφου οι τουρκοι κατεσφαξαν τον ελληνισμο μικρας ασιας και βορειας κυπρου και οι ελληνες δεν ορκιστηκαν εκδικηση, ουτε να παρουν τα εδαφη αυτα πισω και αφου ειπαν οι ελληνες: Τι δουλεια εχουμε εμεις να πολεμαμε στην μικρα ασια και στην κυπρο?… Και δεν απαιτουμε τιποτα απο την τουρκια(!)… Τοτε αποκτουν το δικαιωμα οι τουρκοι να λενε οτι και “τα δικα τους” παραλια εχουν δικαιωματα που φτανουν ως το την κρητη και το μισο τουλαχιστον αιγαιο. Και αφου παρουν και αυτα μετα θα λενε οτι εχουν δικαιωματα και στην Αθηνα…
Γι’αυτο ειπαν καποιοι οτι η τουρκια ειναι η τιμωρια για τις αμαρτιες μας (που αφησαμε τον ελληνισμο της μικρας ασιας και της κυπρου και τοσους αλλους ερμαιους σαν τα ζωντανα) στη σφαγη και τον εξευτελισμο).
ΥΓ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ