Αρχική » Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό βήμα για την κοινωνία

Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό βήμα για την κοινωνία

από admin

του Κωνσταντή Σεβρή

Το απόγευμα της Τρίτης ο κύριος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, την απόλυση των εργαζομένων της και τη δημιουργία νέου εθνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Νέο διαγωνισμό για προσλήψεις, με νέα, αυτή τη φορά μνημονιακά και κατοχικά κριτήρια… Το βράδυ της ίδιας μέρας, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, μαυρίζοντας τις οθόνες!

Για να αιτιολογήσει την απόφαση του, μίλησε για προνόμια, αδιαφανείς προσλήψεις και κακοδιαχείριση κονδυλίων και τμημάτων του προϋπολογισμού. Πίσω από όλα αυτά ποιος βρίσκεται; Δε βρίσκεται το σύνολο των πολιτικών ελίτ που στην προσπάθειά τους να κομματικοποιήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, προσλάμβαναν, αιτιολογούσαν αργομισθίες και πέταγαν λεφτά σε παραγωγές «σκουπίδια»; Κάθε μια από τις τηλεοπτικές περσόνες που ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός, δεν προσλήφθηκε για να «καθαρίζει» τα απόνερα της αντιπολιτευτικής κριτικής; Πίσω από τους διαγωνισμούς «φάντασμα» δεν κρυβόταν το μακρύ χέρι του Πασοκικού ή του Νεοδημοκρατικού παρακράτους;

Έταξε ο κύριος Κεδίκογλου στους πολίτες πως δε θα πληρώσουν το «χαράτσι» της ΕΡΤ για όσο αυτή εκπέμπει μια «μαύρη» εικόνα. Όλα αυτά τα χρόνια, που διακόπτονταν το πρόγραμμα της ΕΡΤ για διαφημίσεις δε μπορούσε να εξασφαλιστεί το ισοζύγιο εσόδων –εξόδων, όπως προσπαθεί ένας μικρός επαρχιακός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός; Όλα αυτά τα χρόνια, υπουργεία, οργανισμοί και άλλοι φορείς έδιναν χρήματα στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ουδείς από τους προϊστάμενους του αρμόδιου υπουργείου δεν συντόνιζε και αξιοποιούσε τα χρήματα αυτά για να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Το έγκλημα έγινε, οι εγκληματίες έχουν όνομα, κόμμα και διεύθυνση.

Συνάμα όμως, ουδείς μπορεί να αιτιολογήσει την απόφαση. Μέσα σε ένα απόγευμα χιλιάδες εργαζομένων, όχι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί τεχνικοί, σε πανεθνικό επίπεδο χάνουν τη δουλειά τους. Χάνουν το εισόδημα με το οποίο συντηρούσαν τις οικογένειές τους. Προστίθενται στο μακροσκελέστατο κατάλογο των ανέργων, σε εκείνη τη λίστα που αποδεικνύει την αποτυχία της μειοδοτικής κυβέρνησης Σαμαρά και το λαοκτόνο χαρακτήρα της γερμανικής επικυριαρχίας. 

Η πολιτική ευθύνη βαραίνει κατάφορα τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, για τις παρελθούσες και τις σημερινές τους αποφάσεις. Για το ξεχαρβάλωμα και τη διάλυση ενός ακόμα δημοσίου οργανισμού και την οριστική του παράδοση στην «τουρκολάγνα» ιδιωτική τηλεόραση. Κι αν η ΔΗΜΑΡ για ακόμα μια φορά σωπάσει, θα ταυτιστεί στις συνειδήσεις των πολιτών με την πιο τυχοδιωκτική πολιτική οντότητα που πέρασε από το πολιτικό βίο του τόπου.

Η κοινωνική ευθύνη όμως, της σωτηρίας και της ανασύνταξης της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, βαραίνει τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Ήδη ξεκίνησαν οι διακηρύξεις των συνδικαλιστών για τις μαύρες οθόνες, τις «άφαντες» εφημερίδες και τα κλειστά ραδιόφωνα. Δελτία των 8 δεν προβλήθηκαν. Σε αυτό ακριβώς επενδύει η τρικομματική κυβέρνηση. Στη σιωπή!

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή θα υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό, ή θα δουν την πλάτη του. Οι «προβαλλόμενοι» δημοσιογράφοι όλα αυτά τα χρόνια που η ελληνική κοινωνία μαστίζονταν από την παρακμή, τον παρασιτισμό και την εξαθλίωση, έκλεισαν το στόμα τους. Σιώπησαν. Πρόδωσαν την κοινωνία, με τη στάση τους. Τα χρόνια που πέρασαν, έφτασαν στα χέρια τους ειδήσεις που δεν έπαιξαν, που δε προβλήθηκαν ποτέ. Πληροφορίες που αν έρχονταν στο προσκήνιο, θα μπορούσαν να περισώσουν κάτι από τον πλούτο που σκόρπισαν τα κοράκια της μεταπολίτευσης στα τζάκια, στους επαγγελματίες χειροκροτητές και στους κάθε λογής βασικούς μετόχους. Για το αυτό το λόγο αποκαλείται δημόσια και εθνική, κομμάτι και περιουσία του ελληνικού λαού, ώστε να υπερβαίνει τη σκόπελο της σφαίρας του ιδιωτικού και κρατικού. Να παρουσιάζει θέματα που «κόβονται» από τον Δ. Ο. Λ., τον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο, τον Κοντομηνά, τον Βαρδινογιάννη και τις πολιτικές μαριονέτες τους. Ας τα καταθέσουν όλα στην κοινωνία, για να «καθαρίσουν» από την «αλητεία» και το «ρουφιανιλίκι», όρους που εύλογα τους απέδωσε η κοινωνία για τη στάση τους. Να δώσουν στο φως της δημοσιότητας, όλα εκείνα που άκουσαν ως «εντολές», που είδαν στα ταξίδια τους με τις ηγεσίες. Να μιλήσουν για όλα όσα είδαν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Τα ξέρουν, τα κατέγραψαν, τα έκρυψαν…

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα θελήσουν την στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου τους. Πώς κάτι τέτοιο θα γίνει όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, απολάμβαναν προνόμια που εξασφάλιζαν με την απευθείας τους συνδιαλλαγή με το πολιτικό κατεστημένο; Μόνο εάν εκπονήσουν οι ίδιοι ένα νέο ρεαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης του οργανισμού, που θα θέτει φραγμούς στο κομματισμό, την παρασιτική οικονομική διαχείριση και την αδιαφάνεια που μαστίζει τον οργανισμό, όμοια με την ευρύτερη σφαίρα του δημοσίου. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να συναντήσουν τις αγωνίες των συναδέλφων τους και να κτίσουν εκ νέου, σχέσεις συναδελφικής αλληλεγγύης μαζί τους.

Βέβαια να είμαστε ειλικρινείς. Ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, βλέποντας δεκαετίες το πάρτι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα χρήματά του να ξοδεύονται στα φορέματα της κάθε «τραγουδιάρας» για τη Eurovision ή στα πολυτελή στούντιο που πλάσαραν φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες, είχε αγανακτήσει. Και ακούστηκαν εύηχες σε αυτούς οι διακηρύξεις του κυρίου Μόσιαλου. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να καπηλευτεί η Χρυσή Αυγή, που λεκτικά «συγκυβερνά» με την οπτική της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ. Ας στοχαστούν όλοι αυτοί, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εθνικού οργανισμού που λειτουργεί εντός και εκτός ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Και κυρίως, τη συνεισφορά του οργανισμού, στη διατήρηση επαφών του εκτός Ελλάδας ελληνισμού, με τον τόπο του. Ας σκεφτούν τη συνεισφορά του οργανισμού στον πολιτισμό, στη σφαίρα των γραμμάτων και των τεχνών. Ας στοχαστούν τη συνεισφορά του στη διατήρηση και την ενίσχυση της ορθόδοξης παράδοσης.

Ανοιχτοί πομποί σε όλα τα εθνικής και τοπικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά στούντιο. Βήμα σε όλους τους αποκλεισμένους των προηγούμενων δεκαετιών. Ανοιχτό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό βήμα για την κοινωνία. Ανοιχτοί σταθμοί, εφημερίδες και ραδιόφωνα. Σύγκρουση ουσίας με τα υπολείμματα της Μεταπολίτευσης. Δώστε στην Κοινωνία τα άπλυτα τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 12 Ιουνίου 2013 - 11:47

Το κλείσιμο ή κάποια προσπάθεια εξυγίανσης της ΕΡΤ ( που βέβαια ποιος θα εμπιστευόταν σε άτομα τύπου Κεδίκογλου !) θα ήταν συζητήσιμα αν ταυτόχρονα :
α) η κυβέρνηση δεν συνέχιζε να κατασπαταλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δια της μη είσπραξης του τιμήματος για την χρήση των συχνοτήτων από τα ιδιωτικά κανάλια επί δεκαετίες (άρα ουδόλως ενδιαφέρεται για τα λεφτά του ελληνικού λαού ο Σαμαράς !) !
β) αν δεν παραχωρούσε θαλασσοδάνεια στα καταχρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια όπως πχ η γνωστή περίπτωση του MEGA, κρατώντας τα τεχνητά στην ζωή με ευνόητα ανταλλάγματα (άρα δεν την ενδιαφέρουν η κακοδιαχείρηση και η βιωσιμότητα!) !
γ) αν δεν πωλούσε και αειθαλώς κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως πχ ο ΟΠΑΠ (με διαγωνισμό με …..μία προσφορά, εντελώς συμπτωματικά αυτή των …..Μελισσανίδη/Κρανιδιώτη !) πράγμα που δείχνει ότι ούτε οι σπατάλες της ΕΡΤ τους ενδιαφέρουν ! Και κερδοφόρα να ήταν, πάλι θα την πουλούσαν !
Διότι σε αυτό πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν ! ΌΛα στο μεγάλο κεφάλαιο, τίποτα στο κράτος και τον λαό ! Πολύ κακώς λοιπόν κάποιοι ασχολούνται με τα κακώς κείμενα (υπαρκτά !) της ΕΡΤ, διότι εδώ διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικότερο !
Να υπογραμμίσω επίσης ότι οι πιο ποιοτικές και άξιες τηλεοπτικές εκπομπές σήμερα είναι από την κρατική τηλεόραση πχ Ανιχνεύσεις, Λαβύρινθος, Εκατογραφίες, Cinemania, Στην υγειά μας κλπ ! Φαίνεται όμως ότι το …..δοβλέτι προβλέπει για εμάς μόνο …..Πρετεντέρηδες, Καψήδες, Τρέμηδες, Πορτοσαλτέους και βέβαια τον…..έγκυρο Μπάμπη Παπαδημητρίου ! Για τον …..τέλειο ύπνο στον καναπέ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 13 Ιουνίου 2013 - 13:39

Η ΕΡΤ ζωντανά μέσω διαδικτύου εδώ:
http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΛΜ 13 Ιουνίου 2013 - 16:32

Ε ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ & ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ!
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ” ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΜΗ ΠΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ.
ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΕΤ1 ΚΑΙ ΝΕΤ TV ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΤΑΝ Η ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ” ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Ιουνίου 2013 - 19:47

Αυτή η φαιά προπαγάνδα με την δήθεν αριστερή κυριαρχία σε μια τηλεόραση που δεκαετίες τώρα υμνολογεί
τον νεοφιλελευθερισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις και την πλήρη
απορρύθμιση της κοινωνίας, πέρα από εκτός τόπου και χρόνου είναι και κουραστική πλέον ! Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων Ταλιμπάν στην τηλεόραση, ιδίως την ιδιωτική αλλά και την δημόσια είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ! Και μιλάμε για τόσο λοβοτομημένους τύπους που κόντρα σε όλα τα στοιχεία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές που ακόμη και οι εμπνευστές των τις αποκηρύσσουν πλέον !!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ