Αρχική » Θύελλα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο στον ένα χρόνο της προεδρίας Μόρσι

Θύελλα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο στον ένα χρόνο της προεδρίας Μόρσι

από admin

Η κοινωνία χωρισμένη στα δύο

Από το in.gr

Κάιρο, Αίγυπτος
Υψώνοντας τις αιγυπτιακές σημαίες εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, έδρα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο κατηγορούν ότι βάζει την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπεράνω των συμφερόντων της χώρας.

Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ορκίζονται πίστη στον Αιγύπτιο πρόεδρο, σε μαζική αντι-διαδήλωση στο προάστιο Νασρ Σίτι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ορισμένοι κρατούν πλακάτ που αναγράφουν ότι είναι έτοιμοι να γίνουν μάρτυρες για την παραμονή του προέδρου στην εξουσία.
«Irhal, Irhal!» (‘Φύγε, Φύγε’) και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» φωνάζουν εν χορώ οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ -αυτή τη φορά όμως στο στόχαστρο δεν βρίσκεται ένας δικτάτορας, αλλά ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της Αιγύπτου, που ανέλαβε τα ηνία μόλις πριν ένα έτος.

Ένας ηγέτης τον οποίο σήμερα οι Αιγύπτιοι κατηγορούν ότι τους «έκλεψε» την επανάσταση, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες και προωθώντας τον ισλαμικό νόμο χωρίς να πράξει τίποτε για τη βελτίωση της οικονομίας και της ασφάλειας στη χώρα.

Οι Αιγύπτιοι μιλούσαν εδώ και εβδομάδες για τη σημερινή ημέρα, με την αντιπολίτευση να διαμηνύει ότι δεν θα φύγει από τις πλατείες έως ότου αποχωρήσει ο Μόρσι και προκηρύξει προεδρικές εκλογές. Οι υποστηρικτές του προέδρου αντιτείνουν ότι ο Μόρσι έχει εκλεγεί διά της κάλπης και η θητεία του πρέπει να ολοκληρωθεί.

Η αιγυπτιακή κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και το κλίμα πόλωσης γεννά αβεβαιότητα, φόβους διολίσθησης σε περίοδο ταραχών και περιφερειακής αστάθειας. Έως αργά το απόγευμα της Κυριακής οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας είχαν φθάσει τις 200.000 και οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ήλπιζαν ότι μέχρι τη νύχτα θα αριθμούν εκατομμύρια.

Μεγάλες συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου. Περισσότεροι από 100.000 πολέμιοι του προέδρου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, όπου την Παρασκευή ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι πυρπολήθηκαν τρία γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων σε πόλεις στο Δέλτα του Νείλου, τα τελευταία επεισόδια σε μία εβδομάδας βίας και οδομαχιών που οδήγησε στο θάνατο αρκετών ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός Αμερικανού φοιτητή, και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Υπό το φόβο της επανάληψης βίαιων συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε σημαντικά κτίρια, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου του Καΐρου.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιχάμπ Φαχμί κάλεσε τους Αιγύπτιους «να ενωθούν και να ακούσουν τον ήχο της σοφίας». Ανέφερε πως όλες οι πλευρές πρέπει να συμμορφώνονται με τις δημοκρατικές διαδικασίες, και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η προεδρία είναι ανοιχτή «σε πραγματικό και σοβαρό εθνικό διάλογο».

Την ίδια στιγμή, ο στρατός, σε κάθε περίπτωση πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη, έχει διακηρύξει-προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι θα παρέμβει εάν η κατάσταση παρεκτραπεί, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή θέληση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερμηνεύουν διαφορετικά τη στάση του στρατού, με την κυβέρνηση να «διαβάζει» έμμεση υποστήριξη και την αντιπολίτευση ένδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πάρουν τελικά το μέρος των πολιτών, όπως συνέβη το 2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ