Αρχική » Τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι;

Τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι;

από admin

Μπαράζ διώξεων – Τρία δικαστήρια σε ένα μήνα

Πολίτες και Φίλοι της Καντάνου και του Σελίνου, αναδήμοσίευση από Αγώνας της Κρήτης δημοσιεύτηκε και στη Ρήξη φ. 97.
Από τον Σεπτέμβρη η φάμπρικα διώξεων που λειτουργεί στα Χανιά βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Ήδη, μονάχα για την υπόθεση στο Αποπηγάδι, έχουν σταλθεί τρεις διαφορετικές κλήσεις για δικαστήρια μέσα σε διάστημα μόλις μερικών εβδομάδων!
Το πρώτο δικαστήριο έχει οριστεί για τις 18/09/2013 και αφορά τα γεγονότα της 11/02/2010. Εκείνη τη μέρα, στη θέση Άναβος, στο σημείο της διασταύρωσης για Σπίνα, δεκάδες πολίτες είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην Κάντανο. Παρών μαζί με τους πολίτες ήταν τόσο ο τότε δήμαρχος Καντάνου Ευτ. Δασκαλάκης, όσο και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σ. Αλφιέρη και ο αντιδήμαρχος Βουκολιών κ. Καλαϊτζάκης, ενώ τις κινητοποιήσεις είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ε. Δαμιανάκης, ο μητροπολίτης Κισσάμου κ. Αμφιλόχιος, αλλά και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης. Ο αποκλεισμός του δρόμου είχε λήξει με την έλευση του εισαγγελέα Χανίων κ. Πατεράκη ο οποίος, έπειτα από επικοινωνία με τον τότε περιφερειάρχη κ. Καρούντζο, διέταξε την προσωρινή αναστολή των εργασιών της εταιρείας και την απομάκρυνση των αστυνομικών οργάνων.
Το δεύτερο δικαστήριο αφορά παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και, πιο συγκεκριμένα, της διέλευσης φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε. Δέκαεπτά πολίτες διώκονται για τα γεγονότα της 19/04/2010, με το δικαστήριο να έχει οριστεί για την Τρίτη, 8/10/2013. Η υπόθεση σχετίζεται με την περιφρούρηση δεντροφύτευσης, που πραγματοποιήθηκε σε σημείο όπου η εταιρεία σκόπευε να εγκαταστήσει τις τρεις πρώτες βάσεις ανεμογεννητριών. […] Το τρίτο δικαστήριο αφορά τα γεγονότα της 11/08/2009, όπου η παρουσία δεκάδων πολιτών, καθώς και αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, απέτρεψε τη διέλευση συνεργείου της εταιρείας. Η δίκη που είχε αρχικά αναβληθεί, έχει οριστεί πλέον για τις 23/10/ 2013.[…]

αποπηγαδι 1
Τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι;
Να υπενθυμίσουμε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με το Αποπηγάδι ότι πρόκειται για την επένδυση της κοινοπραξίας Αιολική Μουσούρων, η οποία ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. Το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E., η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricite de France).
Σύμφωνα με έρευνα της Ν. Ψαρρού με θέμα «Αποπηγάδι: νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό» για το Unfollow, η EDF δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία:
«Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, που ταυτόχρονα κατείχε το κρατικό μονοπώλιο στη Γαλλία ως το 2004 –στη συνέχεια μετοχοποίησε το 20%. Ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα πολυεθνικής κρατικομονοπωλιακής επιχείρησης, με 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία: το 75% της παραγόμενης ενέργειας είναι πυρηνική, το 16% υδροηλεκτρική, το 10% θερμική και το 0,1% αιολική».
Το έργο για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις προβλέπει δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή της επαρχίας Κισσάμου, την εγκατάσταση αρχικά τριών ανεμογεννητριών και ενδεχομένως στη συνέχεια άλλων δέκα. Η συνολική ισχύς του πάρκου, τουλάχιστον για την πρώτη φάση των τριών ανεμογεννητριών, προβλέπεται να είναι 2,55 MW, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα έχουν διάμετρο ρότορα 52 μέτρα και ύψος 50 ως 75 μέτρα. Παρά το μέγεθος της επένδυσης, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν πως το έργο γίνεται στο πόδι, και με μόνο στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των πλουσιοπάροχων ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από τους κατοίκους, αλλά και από τις αρχές του δήμου Καντάνου στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου καθώς και λάθη στην αποτύπωση της περιοχής, δεν απέτρεψαν τη νομαρχία Χανίων από το να  εγκρίνει αρχικά την περιβαλλοντική μελέτη.
Εξίσου περίεργη είναι η κατάσταση που επικρατεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, αφού στις μελέτες που έχει παρουσιάσει η εταιρεία η περιοχή αναφέρεται ως δασική, ενώ οι κάτοικοι επιμένουν πως, για την πλειονότητα των στρεμμάτων, υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, ο χαρακτηρισμός ως δημόσιας και δασικής, και αργότερα η παραχώρησή της, έγινε επί Ν.Δ. και από τον τότε περιφερειάρχη.
Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι αγωνίζονται, καταθέτουν προσφυγές, οργανώνουν την αντίστασή τους, απευθύνονται όπου μπορούν για να ζητήσουν βοήθεια, μπαίνουν μπροστά από τις  μπουλντόζες και προσπαθούν να διασώσουν τόσο τις περιουσίες τους όσο και τις ζωές τους. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν καταγγείλει ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους, έχουν γίνει προσπάθειες εξαγοράς τους και έχουν αποτελέσει στόχο βιαιοπραγιών. Σε αυτό το διάστημα δεκάδες είναι οι συλλήψεις, πολλές οι μηνύσεις για «παράνομη βία», και η φάμπρικα διώξεων που έχει στήσει η εταιρεία δεν έχει τελειωμό. Με τη σύμπραξη πολλές φορές των αστυνομικών αρχών, οι οποίες σπεύδουν να «προστατεύσουν» την επένδυση.

Το Αποπηγάδι και η Κρήτη ως «μπαταρία»
Φαίνεται, άλλωστε, πως το Αποπηγάδι αποτέλεσε μονάχα την αρχή για τα ευρύτερα σχέδια που υπάρχουν, μετατροπής της Κρήτης σε «μπαταρία». Ήδη, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό την προεδρία του Βενιζέλου, είχε εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος πάνω από 2.000 MW στην Κρήτη. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουν υπολογιστεί όσες βιομηχανικές ΑΠΕ τελούν υπό έγκριση, οι ήδη εγκατεστημένες, τα υβριδικά και φωτοβολταϊκά.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθούν και οι συνεχείς διώξεις των κατοίκων της περιοχής Αποπηγαδίου. Επειδή τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και η επένδυση πολύ σημαντική. Ξεκινά από το Αποπηγάδι και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που εν τέλει έχει σημασία είναι η «σιωπή» των πολιτών. […]
Ενδιαφέρον έχει και η σχετική ιστοσελίδα για το πρόγραμμα HELIOS. Mε εγκαταστάσεις που θα παράγουν ισχύ έως και 10.000 MW και με πάνω από 80.000.000.000 ευρώ επένδυση, δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτό το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ