Αρχική » Τα αθλητικά της Ρήξης: Κερύνεια, η επιστροφή

Τα αθλητικά της Ρήξης: Κερύνεια, η επιστροφή

από Άρδην - Ρήξη

/ Μετά από 69 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας, με τα 47 στην προσφυγιά, η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας, η ομάδα της κατεχόμενης από τους Τούρκους Κερύνειας ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α΄ Εθνική. Η άνοδος της ομάδας στην πρώτη κατηγορία προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλο τον κυπριακό Ελληνισμό, με πρώτους τους ανθρώπους της Κερύνειας, που το 1974 ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους…

/ Το σωματείο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1953 ως ΠΑΕΚ (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωσης Κερύνειας). Η ανάγκη δημιουργίας της ΠΑΕΚ προέκυψε από την απουσία ποδοσφαιρικού σωματείου στην πόλη της Κερύνειας. Η ιδέα για ίδρυση ποδοσφαιρικού σωματείου δόθηκε από τους Τάκη Γ. Γεωργιάδης Αντώνη Παγούρα, Τεύκρο Χειμώνα και Δήμο Καραμαλλάκη. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από τον φίλαθλο κόσμο και ιδιαίτερα από τα νεαρά μέλη του ΣΑΓΚ. Η ιδρυτική συνέλευση έγινε τον Οκτώβρη του 1953 στο οίκημα του ΣΑΓΚ, στην οδό Ελευθερίας. Τα χρώματα του συλλόγου κιτρινόμαυρα και έμβλημα ο δικέφαλος αετός.

/ Από την αρχή, ο αθλητικός Σύλλογος προσπάθησε να μείνει μακριά από τους κομματικούς διαχωρισμούς που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Η ομάδα της Κερύνειας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δεύτερης Κατηγορίας. Το 1957, η ομάδα αποσύρθηκε από το Πρωτάθλημα, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές συνελήφθησαν από τους Άγγλους γιατί ήταν μαχητές της ΕΟΚΑ. Ο Σύλλογος λειτούργησε ξανά μετά το 1959, μέχρι το καλοκαίρι του 1974.

/ Ο Αττίλας και η τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο ξερίζωσαν το αθλητικό σωματείο από την Κερύνεια, που πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς- όπως και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης. Η ΠΑΕΕΚ έγινε άλλο ένα προσφυγικό σωματείο. Ο εκτοπισμός δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομάδα, που βρέθηκε χωρίς έδρα, χωρίς αθλητικό υλικό και με τα μέλη και τους φιλάθλους της διασκορπισμένους σε ολόκληρη την Κύπρο. Το σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η έδρα της προσφυγικής ομάδας είναι πλέον στη κυπριακή πρωτεύουσα και μέχρι το 2021 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Β΄ και Γ΄ ποδοσφαιρικής κατηγορίας της Κύπρου. Μέχρι τις αρχές του φετινού Μαΐου, όπου σφράγισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η ΠΑΕΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α΄ κατηγορία. Φίλαθλοι και πρόσφυγες προσμένουν το ίδιο πράματα που γράφει και το έμβλημα της ΠΑΕΕΚ από το 1974 μέχρι σήμερα: Επιστροφή!

/ Κάποιοι Τουρκοκύπριοι ενοχλήθηκαν, γιατί στις φανέλες της ΠΑΕΕΚ έγραφαν «Δεν Ξεχνώ» και είχαν τη βαμμένη με αίμα κατεχόμενη Κύπρο. Μάλιστα έγιναν σχόλια και στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Την απάντηση στους Τούρκους έδωσε ο διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος Δήμος Γεωργιάδης: «Αυτό που αποκαλείτε “ΤΔΚΒ” είναι η μισή μας πατρίδα, και το αίμα που βλέπετε να στάζει είναι αίμα ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στην τουρκική εισβολή του 1974. Αν όντως εκπροσωπούσατε την Κερύνεια, θα χαιρόσασταν μαζί μας την ιστορική επιτυχία της κερυνειώτικης ομάδας. Η ΠΑΕΕΚ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα αθλητικό σωματείο, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα κατεχόμενά μας εδάφη και η ΠΑΕΕΚ θα είναι εδώ να το υπενθυμίζει».
Μικίων ο Βοιωτός *
*Αρχαίος αθλητής (3ος/2ος αι. π.Χ.) από τη Βοιωτία, στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 146ους ολυμπιακούς αγώνες (196 π.Χ.)

g

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ