Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ*
από την ιστοσελίδα iskra
Οι εφαρμοζόμενες από το 2010 πολιτικές στην Ελλάδα, οι ονομαζόμενες και μνημονιακές πολιτικές έχουν συγκεκριμένους στόχους που δεν αφορούν μόνο τα δημοσιονομικά. Στο χώρο της αγροτικής οικονομίας ο στόχος είναι η ανάπτυξη μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που θα ελέγχουν την παραγωγή αλλά και τη γη. Για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός βασική προϋπόθεση είναι η εξόντωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και η λεηλασία της γης τους.
Βασικά όπλα στην προσπάθεια αυτή είναι η δημιουργία συνθηκών αδυναμίας επιβίωσης και η υπερχρέωση . Με τον τρόπο αυτό οι αγρότες καθίστανται όμηροι των τραπεζών και του κράτους, που συντονισμένα εργάζονται για τα συμφέροντα όσων εποφθαλμιούν την ελληνική αγροτική παραγωγή και τη γεωργική γη. Στα πλαίσια της δημιουργίας συνθηκών αδυναμίας επιβίωσης των αγροτών στα χωριά και τη γη τους εντάσσονται και οι σχεδιασμοί για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς αυτούς, αποφάσισε μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες ,αυτοαπασχολούμενους να εξοντώσει πλήρως και τους αγρότες, την αγροτική παραγωγή καθώς και όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν. Με όπλο το 3ο μνημόνιο εκτελεί τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς της χώρας μας. Το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που παρουσίασε περιέχει για τους αγρότες τις εξής σημαντικές αλλαγές.
1) Καταργείται η οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη στον ΟΓΑ , ο οποίος ενοποιείται με τα άλλα ταμεία.
2) Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία (οι οποίες καταργούνται από 1/1/2017), αλλά μετατρέπονται σε ποσοστό φόρου επί του φορολογητέου εισοδήματος και για την κύρια σύνταξη και για την περίθαλψη.
Συγκεκριμένα:
Α) Από το α΄εξάμηνο του 2015 αρχίζει η σταδιακή αύξηση των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη από 7% που είναι σήμερα και θα φθάσει το 2019 στο 20%.( το 2016=10%, 2017=14% ,2018=17%, 2019=20%).
Β) Αυξάνεται από το 2017 η εισφορά για την περίθαλψη από 2.5% σε 6,95%, και ορίζεται και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία η οποία παύει επίσης να χρηματοδοτείται από το κράτος.
Δηλαδή το 2019 το 27,45% του εισοδήματος θα πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές.
Γ) Επιπλέον η πιο παρανοϊκή διάταξη είναι που ορίζει ως κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα τα 468,8 ευρώ το μήνα, τα οποία αντιστοιχούν στο ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Αυτό λοιπόν το ποσό είναι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται κάθε αγρότης να καταβάλει ανεξάρτητα αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα. Δηλαδή 468,8Χ27,45% = 129 ευρώ το μήνα!!! / ανά ασφαλιζόμενο μέλος της οικογένειας.
Λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι το 80% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες οικογενειακού τύπου , τότε οι κατώτατες εισφορές τουλάχιστον διπλασιάζονται .Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα μόνο στην περίπτωση που αυτό υπερκαλύπτει το άθροισμα του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, που επιμερίζεται εξ ίσου για κάθε ασφαλιζόμενο μέλος.
Η δυσβάσταχτη φοροκαταιγίδα όμως δεν τελειώνει εδώ. Αν στα παραπάνω προστεθεί η αύξηση φορολογίας που ήδη έχει συμφωνηθεί στο 3ο μνημόνιο(από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 100%), το τε μιλάμε για κανονική ληστεία που φθάνει περίπου στο 80% του ετήσιου καθαρού εισοδήματος.
Με τα υπόλοιπα ψίχουλα που απομένουν θα πρέπει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ(σπίτι,αποθήκες,χωράφια κλπ),την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ (και τ΄ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά από τότε που έπαψε το κράτος να στηρίζει τον ΕΛΓΑ και λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια), τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων κλπ. Τέλος για να μπορέσει να καλλιεργήσει πρέπει ν΄αγοράσει όλα τα αγροτικά εφόδια (σπόροι, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο κλπ) με τις πανάκριβες τιμές που διαμορφώνει η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε23%.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα ν΄αντιληφθεί κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στις νέες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Ήδη από τους 688.812 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ οι 300.000 (το 40%) αδυνατούν να καταβάλλουν τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ μικρότερες.
Επιπλέον, κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν από διάφορα αγροτικά προγράμματα (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης κλπ) που έχουν ενταχθεί ή σκέπτονται να ενταχθούν στο μέλλον καθόσον η εγγραφή στον ΟΓΑ και η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ένταξης.
Η σχεδιαζόμενη αυτή επίθεση στους αγρότες έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο που συντελείται στην ελληνική γεωργία –κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες, με βασικό μοχλό την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Μόνο η μαζική και δυναμική αντίδραση των μικρομεσαίων αγροτών σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και την νεολαία , μπορεί να σταματήσει τους σχεδιασμούς για την καταστροφή τους. Για να μη μετατραπούν σε εργάτες στα ίδια τους τα χωράφια. Για να έχουν μέλλον οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Για να μην καταστραφεί η ελληνική αγροτική οικονομία στο όνομα του κέρδους των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων.
*Η Μαρία Παπαμιχαλοπούλου είναι Γεωπόνος, μέλος της Σ.Ε. αγροτικού της ΛΑΕ
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016
1 ΣΧΟΛΙΟ
Σαν ιδιωτικο υπαλληλο μου προκαλουν μειδιασμα τα νουμερα 129Ε και 27,45%.