Αρχική » Οι αγανακτισμένοι είναι (ακόμα) εδώ και είναι χιλιάδες

Οι αγανακτισμένοι είναι (ακόμα) εδώ και είναι χιλιάδες

από admin

από το Φιλελεύθερο της Κύπρου (13/09)

Δύο μήνες μετά την τραγωδία, το πρωτόγνωρο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών παραμένει ακμαίο. Στη χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα» χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το Προεδρικό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και τιμώντας τη μνήμη των 13 νεκρών. Ρίγη συγκίνησης, όταν ακούστηκε η φωνή του νεκρού πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη να λέει τον ύμνο του Ναυτικού. Οργή για την καταγγελία της Πόπης Χριστοφόρου που της έκοψαν το επίδομα μάνας μετά το θάνατο των διδύμων.

Γύρω στις έξι το απόγευμα είχε ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από το Παραλίμνι, η οποία και κατέληξε στον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού. Λεωφορεία με αγανακτισμένους κατέφθαναν από διάφορες επαρχίες, ενώ λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ, έφτασε και η πορεία των διαδηλωτών από την Πλατεία Ελευθερίας.

Οι εθελοντές μοίραζαν στον κόσμο άσπρες και μαύρες φανέλες, τεράστια πανό κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέκλυσαν για άλλη μια φορά το χώρο, ενώ σε μια οθόνη προβάλλονταν ρεπορτάζ και αφιερώματα για τους 13 νεκρούς. Πολλοί από τους συγκεντρωθέντες, επανέλαβαν την απαίτησή τους για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, είτε φωνάζοντας συνθήματα είτε μέσω δημόσιων παρεμβάσεων. Στο βήμα ανέβηκαν και συγγενείς των θυμάτων. Χαρακτηριστική η δήλωση της Πόπης Χριστοφόρου, μητέρας των διδύμων αγοριών Χρίστου και Μίλτου, η οποία τόνισε πως τους πολιτικούς τους ακούσαμε και δεν μας έπεισαν, τώρα είναι η σειρά η δική μας, του κόσμου, να μιλήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με απώτερο σκοπό την αποφυγή επεισοδίων. Η χθεσινή εκδήλωση είχε απασχολήσει το Αρχηγείο για αρκετές μέρες και είχε κριθεί αναγκαία η παρουσία δεκάδων Αστυνομικών αλλά και μελών της ΜΜΑΔ, τόσο έξω όσο και μέσα στο Προεδρικό μέγαρο. Μέχρι αργά το βράδυ, ευτυχώς, δεν είχαν σημειωθεί οποιαδήποτε επεισόδια.

Ας θυμίσουμε πως οι αγανακτισμένοι πολίτες ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις έξω από το Προεδρικό από τις 11 Ιουλίου, ημέρα της φονικής έκρηξης. Κάθε Δευτέρα πραγματοποιούν μαζικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 13 θύματα της τραγωδίας και στήριξης των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα εμμένουν στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης Χριστόφια.

Στο μεταξύ, το ποσό των 5.600 ευρώ θα λάβει τις επόμενες μέρες από το Φιλανθρωπικό ίδρυμα «Στέλιος», η κάθε οικογένεια που έχασε το δικό της άνθρωπο την 11η Ιουλίου από την τραγική έκρηξη στο Μαρί. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία στήριξης και ανθρωπιάς που εξήγγειλε στις 2 Αυγούστου, ο ιδρυτής του «Stelios Philanthropic Foundation», Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος προσέφερε πρώτος το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Το συνολικό ποσό της εκστρατείας έχει μοιραστεί σε ίσα μερίδια και θα δοθεί στις οικογένειες των νεκρών.

ΤHΣ EKOΨAN TO EΠIΔOMA MANAΣ

Ευθύνες στο απρόσωπο και γραφειοκρατικό σύστημα επέρριψε το υπουργείο Οικονομικών, όταν αρμόδιος λειτουργός κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι έκοψαν το επίδομα μάνας το οποίο ελάμβανε η μητέρα των διδύμων, που πέθαναν στη φονική έκρηξη. Η ίδια η μητέρα των δύο παλληκαριών, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι δεν είναι το θέμα των χρημάτων, αλλά το ότι η ιδιότητα της μάνας δεν τερματίζεται, ακόμα κι όταν χάσει τα παιδιά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ