Αρχική » Για τη συγκρότηση μιας πανελλήνιας Κίνησης Πολιτών

Για τη συγκρότηση μιας πανελλήνιας Κίνησης Πολιτών

από admin

Το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διήμερη πανελλήνια συνδιάσκεψη του Άρδην και της Ρήξης, στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού. Συμμετείχαν γύρω στα 100 άτομα, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ναύπλιο και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, το Βόλο, τη Ζάκυνθο και τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και την Κύπρο.

Ήταν μια διαφορετική συνδιάσκεψη από εκείνες που μας έχει συνηθίσει ο χώρος μας, περισσότερο εντοπισμένη σε κεντρικά πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα.

Κατά τις εργασίες της, συζητήσαμε διεξοδικά για τις μεγάλες παγκόσμιες ανατροπές (την παρακμή της δυτικής ηγεμονίας, την άνοδο της Ανατολικής Ασίας, το χάος, την αστάθεια και τους ανταγωνισμούς που συνεπάγονται από μια τέτοιου τύπου μετάβαση), τη θέση της χώρας μας μέσα σ’ αυτές τις καταιγιστικές αλλαγές καθώς και την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, στις συνθήκες της πολιτικής της κρίσης.

Κεντρικό συμπέρασμα των πολιτικών συζητήσεων, ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται ταυτόχρονα από δύο μεγάλους κινδύνους. Αφενός, είναι η εσωτερική αποσύνθεση και η κοινωνική διάλυση που προκαλεί η οικονομική κρίση, τα λαοκτόνα μέτρα της κυβέρνησης και της Τρόικας. Αφετέρου, είναι η υπονόμευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας που από κοινού επιχειρούν οι δυνάμεις από τη Δύση και την Ανατολή: Οι Δυτικοί νεο-αποικιοκράτες και η νεο-οθωμανική Τουρκία.

Γύρω στα… 40 χρόνια ο χώρος του Άρδην και της Ρήξης εργαζόταν μεθοδικά στην επεξεργασία ενός οράματος εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής χειραφέτησης, οικολογίας και άμεσης δημοκρατίας. Σήμερα, και ενώ όλα γύρω μας καταρρέουν απελπιστικά, όταν πλέον το δίλημμα «αντίσταση και ανατροπή ή εξαφάνιση» έχει τεθεί επιτακτικά, όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω αναμονές. Γι’ αυτό και στο δεύτερο σκέλος της συνδιάσκεψης, εκείνο που αφορά στις δυνατότητες παρέμβασης του χώρου μας, αποφασίστηκε ένα ουσιαστικό βήμα: Να επεξεργαστούμε μια πρόταση για την οργανωτική μας αναβάθμιση σε Κίνηση Πολιτών.

Αν μέχρι σήμερα ο κύριο;άξονας της παρέμβασης του Αρρδην ήταν ιδεολογικού χαρακτήρα, η Κίνηση αυτή θα έχει ιδεολογικό-πολιτικό χαρακτήρα. Ο ρόλος της καθορίζεται από το ίδιο το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία. Διότι μετά από τον πρώτο κύκλο των αντιστασιακών κινητοποιήσεων του ελληνικού λαού ενάντια στην μεθοδευμένη διάλυση της χώρας, ένα πράγμα είναι σαφές: Δίχως την ιδεολογική, οραματική, ηθική και αξιακή ανασυγκρότηση του ελληνικού λαού, και την παράλληλη σταδιακή διαμόρφωση μετώπων γύρω από συγκεκριμένα αιτήματα δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου απελευθέρωσης, ικανού να μας βγάλει από την κρίση, εκφράζοντας τον πόθο του ελληνικού λαού για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Από αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και η επιμονή στην «βαθιά», οραματική πολιτική και την άμεση παρέμβαση γύρω από συγκεκριμένους ενοποιητικούς στόχους. Όχι, λοιπόν, στα παχιά λόγια και στις κούφιες ελπίδες, αλλά συστηματική δουλειά προς δύο κατευθύνσεις:

Την άμεση, που υπαγορεύει την συμμετοχή του χώρου μας, μαζί με άλλα σχήματα, κινήσεις και ανένταχτο κόσμο, σε κινητοποιήσεις που έχουν άμεσο απτό αποτέλεσμα: Την ανατροπή της κυβέρνησης, την προστασία των δημόσιων κοινωνικών υποδομών, την άρνηση καταβολής των λαοκτόνων φορολογικών μέτρων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση σε ρυθμούς πολυβόλου, τις γερμανικές αποζημιώσεις, εγχειρήματα ανάπτυξης της εναλλακτικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, οικολογικές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της παιδείας και του πολιτισμού, επιτροπές για την επαγρύπνηση-αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον νεο-οθωμανισμό και τις απειλές που εκτοξεύει για το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη.

Την συστηματική. Που αφορά στην οργάνωση της παρέμβασής μας με σκοπό την ιδεολογική, πολιτιστική, ηθική και αξιακή αναγέννηση του ελληνικού λαού. Μέσω των εντύπων μας αλλά και εναλλακτικών εγχειρημάτων, όπως είναι οι κοινοτικοί χώροι (στέκια) μέσα στις πόλεις, η διεξαγωγή φεστιβάλ, ημερίδων, εκδηλώσεων κ.ο.κ.

Στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση δίχως φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Αναδείξαμε ένα προσωρινό συντονιστικό όργανο και ένα Γραφείο Τύπου το οποίο θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση της Κίνησης. Στο αμέσως ερχόμενο διάστημα, οι κατά τόπους ομάδες θα συνέλθουν για να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους πάνω στην προετοιμασία του Ιδρυτικού Συνεδρίου, ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις-παρουσιάσεις της πρωτοβουλίας για την Κίνηση σε όλες τις πόλεις.

Ταυτόχρονα, διαμορφώσαμε ορισμένα κεντρικά πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία εκφράζουν όσο το δυνατόν ολοκληρωμένες τις απόψεις μας για την παγκόσμια κατάσταση, τη θέση της Ελλάδας μέσα σ’ αυτήν, την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι αυτά τα κείμενα ξεκαθαρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις, τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του προτεινόμενου εγχειρήματος, καθώς και το πως αυτό τοποθετείται ιδεολογικά και πολιτικά.

Καλούμε τους φίλους του Άρδην και της Ρήξης, όλους όσους παρακολουθούσαν στενά όλα αυτά τα χρόνια τα έντυπα και την ιδεολογική μας δουλειά και αισθάνονται ότι εκφράζονται από αυτήν, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την προετοιμασία της Κίνησής μας. Αυτές, θα είναι αυθεντικά δημοκρατικές και θα στηρίζονται στη συμφωνία πάνω στο πρόταγμα, στις αρχές και στις ιδεολογικές κατευθύνσεις, και όχι σε ευκαιριακές συμμαχίες, ή την αλαζονεία του αλάθητου που στη μεταπολίτευση οδήγησαν μέσα από τον δογματισμό, τον σεχταρισμό και τον οπορτουνισμό στο να εκφυλιστούν οι αντιστάσεις του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα, κι επειδή η κυβέρνηση της Καταστροφής συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της, δεν παύουμε να διεκδικούμε την άμεση παραίτησή της, την τιμωρία όλων των υπευθύνων, και την ακύρωση των άθλιων συμφωνιών και των λαοκτόνων μέτρων.

Στην ιστοσελίδα του Άρδην θα δημοσιευτούν υλικά της Συνδιάσκεψης και πληροφορίες για το μέλλον της Κίνησης…

21 Σεπτεμβρίου 2011

Το Γραφείο Τύπου της Κίνησης Πολιτών «Άρδην»

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΖΙΩΓΑ ΠΕΡΣΕΦΩΝΗ 23 Σεπτεμβρίου 2011 - 15:45

Εσμέν Ελληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί…και ναι, Εμεις οι Ελληνες μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή και μαζἰ να προχωρήσουμε σε μια κοινωνική και πολιτική αναδιοργάνωση με σκοπό μια Ελλάδα -Πολιτεία όπου οι άνθρωποι “κάλλιστα τε και άριστα βιώεν και εις όσον οίον τε ευδαιμονέστατα”. Δυστυχώς δεν μένω στην Ελλάδα μας αλλά παραμένω στην διάθεσή σας για ὀτι χρειαστεί…Με φιλικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς, Περσεφώνη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ