Αρχική » Κόβεται η Σαμπιχά Σουλειμάν από το ψηφοδέλτιο υποστηρίζουν τα μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Κόβεται η Σαμπιχά Σουλειμάν από το ψηφοδέλτιο υποστηρίζουν τα μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

από Άρδην - Ρήξη

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει σιωπή, ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι αν υποχωρήσουν, θα ικανοποιήσουν το τουρκικό προξενείο. Άλλος ένας γόρδιος δεσμός για τον Αλέξη Τσίπρα.

Της Βασιλικής Σιούτη
αναδημοσίευση από το The Press Project

Για κόψιμο της υποψηφιότητας της ρομά Σαμπιχά Σουλειμάν μιλούν τα τουρκογενή μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι έπεισαν την ηγεσία του κόμματος να κάνει πίσω. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει σιωπή, ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι αν υποχωρήσουν, θα ικανοποιήσουν το τουρκικό προξενείο. Άλλος ένας γόρδιος δεσμός για τον Αλέξη Τσίπρα.

[pullquote]Πίσω φαίνεται, ωστόσο, ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλειμάν Σαμπιχά μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης[/pullquote]

Πίσω φαίνεται, ωστόσο, ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλειμάν Σαμπιχά μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ήδη από εχθές παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας ισχυρίζονται ότι η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλειμάν κόπηκε από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι τώρα αποφεύγει κάθε αναφορά στο θέμα.

Μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι μετά την επίσκεψη κλιμακίου της Κουμουνδούρου με επικεφαλής τον Δ.Βίτσα στην περιοχή, τους έπεισαν ότι πρέπει να πάρουν πίσω την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλειμάν, την οποία αποκάλεσαν «μεγάλο λάθος του κόμματος».

Το πρόβλημα με δυο λόγια: η Σαμπιχά που αυτοαποκαλείται «Ελληνίδα Ρομά» κατηγορείται από την τουρκογενή μειονότητα ως εθνικίστρια, ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους» και ο αυτοαποκαλούμενος “Τούρκος” βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ, που σήκωσε το κυρίως βάρος της επίθεσης εναντίον της, κατηγορείται από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της επίσης ως εθνικιστής και «ενεργούμενο του τουρκικού βαθέως κράτους».Μπροστά σε αυτό το κουβάρι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να λύσει τη διαφορά και να επιλέξει ποιον θα ικανοποιήσει. Το πρόβλημα άλλωστε, είναι όλο δικό της {της ηγεσίας).

Η Σαμπιχά Σουλειμάν ανήκει στην κοινότητα των ρομά της Θράκης και στο παρελθόν έχει καταγγείλει το τουρκικό προξενείο της περιοχής για εξαναγκασμό και εκτουρκισμό της μειονότητας (πομάκων και ρομά). Επίσης, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδρύματα (όπως το Νιάρχος) και την ελληνική κυβέρνηση (επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ) για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στους καταυλισμούς των ρομά, που μέχρι τότε πολλά μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο σε τουρκικά ή καθόλου. Δράση που τη μετέτρεψε σε κόκκινο πανί, όχι μόνο για το τουρκικό προξενείο, αλλά και για τα μειονοτικά στελέχη που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι (κάποιοι είναι όντως τουρκογενείς και κάποιοι είναι πομάκοι που εκτουρκίστηκαν).

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει για άλλη μια φορά παγωμάρα μετά το καινούργιο αυτογκόλ και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Οι αντιδράσεις είναι δύο ειδών, καθώς υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με την απόσυρση και μιλάνε για «νέο λάθος» και οι άλλοι που υπερασπίζονται την υποψηφιότητα της Σαμπιχά και θεωρούν «ολέθριο λάθος» την απόσυρσή της, υποστηρίζοντας ότι θα φανεί πως «υποχωρούν στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ κατηγορείται για στενές σχέσεις με το τουρκικό κράτος

Η αλήθεια είναι πως όταν την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες, μόλις ανακοινώθηκε το όνομα της Σαμπιχά Σουλειμάν, ένα μειονοτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αιχάν Καραγιουσούφ, αντέδρασε αμέσως, λέγοντας : «Εμείς οι Τούρκοι της Θράκης μην περιμένετε να ψηφίσουμε τη τσιγγάνα Σαμπιχά». Τότε ο Ρούντι Ρινάλντι του απάντησε «εσείς οι Τούρκοι να μην την ψηφίσετε, θα την ψηφίσουμε εμείς οι Έλληνες».Ο Καραγιουσούφ εξέφρασε έντονα τις ενστάσεις του, κατηγορώντας την περίπου ως εθνικίστρια που προπαγανδίζει την ελληνική συνείδηση στους ρομά της Θράκης, και τα βάζει με τους Τούρκους, αλλά δε φάνηκε να πείθει την ΚΠΕ ούτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Του απάντησαν ότι οι υποψηφιότητες όλες είχαν εξεταστεί προσεκτικά πριν προταθούν και ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία και η Σαμπιχά υπερψηφίστηκε με μεγάλο ποσοστό.

Από την επομένη όμως, στη μειονότητα άναψαν φωτιές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ την κατηγόρησε ότι ανήκει στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την κόψει από το ευρωψηφοδέλτιο τελικά. Οι υπερασπιστές της Σαμπιχά στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Ζειμπέκ ότι σχετίζεται με το τουρκικό προξενείο και πρόκειται για τούρκο δεξιό εθνικιστή που βρίσκεται για τυχοδιωκτικούς λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται σε φωτογραφίσεις του με φόντο την τουρκική σημαία και το πορτρέτο του Κεμάλ, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

«Τι δουλειά έχουν να υποδεικνύουν ποιους θα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο; Δεν πρόκειται για τοπικό ή περιφερειακό ψηφοδέλτιο για να είναι υποχρεωτική η έγκρισή τους. Πρόκειται για ψηφοδέλτιο της επικράτειας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μία ακτιβίστρια ρομά» λέει στέλεχος της Κουμουνδούρου στο TPP. «Η κεντρική επιτροπή την ψήφισε, αφού άκουσε και τις ενστάσεις. Είναι αντιδημοκρατική κάθε προσπάθεια ακύρωσής της» λέει.

«Όσο για τις κατηγορίες» τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι είναι αστείες». «Καμία σχέση δεν υπάρχει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πέρα από το ότι ο Τέρενς Κουίκ της έδωσε κάποτε συγχαρητήρια, όταν έμαθε για τη δουλειά της και αναφέρθηκε στη δράση της. Την κατηγορούν ως εθνικίστρια μόνο και μόνο επειδή τα έχει βάλει με το τουρκικό προξενείο».

Από την άλλη πλευρά στέλεχος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, από αυτούς που κατηγορούν ως εθνικίστρια τη Σαμπιχά, μιλώντας στο ΤPP ισχυρίζεται ότι πίσω από τη δράση της βρίσκεται το Δίκτυο 21 και η κυβέρνηση Σαμαρά. «Κανένας μας δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αποσύρουν αμέσως τη Σαμπιχά» λέει. «Ξέρετε ποια είναι η κυρία; Γυρνάει στην Ευρώπη και στον ΟΗΕ και κατηγορεί την τουρκική μειονότητα ότι τους αναγκάζουμε να μιλάνε τουρκικά. Την υποκινεί το Δίκτυο 21 και μισθοδοτείται από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ».

Η Σαμπιχά Σουλειμάν, πάλι, αρνείται τις κατηγορίες αυτές και οι άνθρωποί της μιλάνε «για τουρκική προπαγάνδα» ενώ καταγγέλλουν ότι « η Σαμπιχά έχει δεχθεί μέχρι κι επίθεση ξυλοδαρμού». «Πρώτη φορά θα κατέβαινε υποψήφιος μη αρεστός στο προξενείο και το θεώρησαν κακή αρχή. Μέχρι τώρα όλα τα κόμματα κατεβάζουν ως μειονοτικούς υποψήφιους, μόνο όσους εγκρίνει το τουρκικό προξενείο» λένε.

Η ίδια εμφανίζεται απογοητευμένη, καθώς περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ να την υπερασπιστεί, από τη στιγμή που την πρότεινε. Δηλώνει στο περιβάλλον της ότι «το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της είναι πολύ άγριο για να αντέξει να το σηκώσει μόνη».

Στα πολιτικά στελέχη της μειονότητας, πάντως, υπάρχει ικανοποίηση και θεωρούν ότι πέτυχαν μία νίκη, κόβοντας τη Ρομά υποψήφια που κατηγορούν ως ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους». Παραμένουν επιφυλακτικοί, ωστόσο, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοινώνει και επισήμως όσα συμφώνησε μαζί τους, όπως λένε, ο Δ. Βίτσας.

Στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν ακόμα πως θα το διαχειριστούν επικοινωνιακά και πολιτικά, καθώς υπάρχουν πολλά στελέχη που τους κατηγορούν ήδη ότι «υποχωρούν στις απαιτήσεις του τουρκικού προξενείου».

Αντιμετωπίζουν κι ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος μειονοτικός υποψήφιος που να έχει να παρουσιάσει κάποια δράση. Τα σημαντικά στελέχη της τουρκογενούς μειονότητας δεν επιθυμούν να κατέβουν σε αυτές τις ευρωεκλογές, καθώς θα κατέβει το τουρκικό μειονοτικό εθνικιστικό κόμμα DEB (συνέχεια του κόμματος του Σαδίκ) και η γραμμή του προξενείου λέγεται ότι είναι να υποστηριχθεί από όλους. Είναι γνωστό ότι όλα τα κόμματα ( και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ ) συζήτησαν με πολλά πρόσωπα και δέχθηκαν πολλές αρνήσεις για τα ευρωψηφοδέλτια .

Ο Χουσείν Ζειμπέκ πάντως, πρότεινε ως λύση ανάγκης στον ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει την Σαμπιχά Σουλειμάν με τον βοηθό του, αλλά η απόφαση της Κουμουνδούρου δεν είναι ακόμα γνωστή.

Σάββατο 19/04/2014.

***

Ακολουθεί η αναδημοσίευση της  ομιλίας που έδωσε η Σ. Σουλεϊμάν στο 5ο συνέδριο για τις μειονότητες στη Γενεύη. [πηγή αναδημοσίευσης ιστολόγιο taxalia]

«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».
Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.
Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.
Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.
Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.
Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.
Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.
Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.
Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

therion 21 Απριλίου 2014 - 17:49

εσεις του συριζα ειστε και ανεβαζετε ολο ειδησεις και αναλυσεις για το συριζα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 22 Απριλίου 2014 - 15:19

Η συγκεκριμενη ειδηση ειναι πρωτο θεμα σε ιστολογια που καθε αλλο φιλοσυριζα θα μπορουσε να τα πει κανεις. Οπως defencenet, defencepoint και ”ινφογνωμων” το τελευταιο μαλιστα εχει βαλει τρια αρθρα για το θεμα!
Η κα Σαμπιχα ειναι μια αξια Τσιγγανα ακτιβιστρια της οποιας η δραση ( και εδω ειναι η αληθεια και η δυναμη και ο λογος των βιογραφικων) εμας τους Ελληνες θα επρεπε τουλαχιστον να μας γεμιζει με υπερηφανια…κανενας λογος να στεναχωριεται η κα Σαμπιχα…η ντροπη πεφτει ολη πανω στο ΣΥΡΙΖΑ.
Εμεις οι αριστεροι που απο την κουνια μας εχουμε μαθει να αγαπαμε τους τσιγγανους και το τροπο ζωης τους και να τους χαιρομαστε μεσα στις κοινωνιες μας, θεωρουμε την πραξη αυτη του συριζα μια προσβολη πρωτα απ’ολα προς εμας και προς την Ελλαδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ωραία λογική... 21 Απριλίου 2014 - 17:53

Το αν το τουρκικό προξενείο έχει επιτύχει τέτοιο βαθμό επιρροής στη Θράκη, ώστε έμμεσα να έχει λόγο στις υποψηφιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης -προφανώς δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 21 Απριλίου 2014 - 20:35

όχι ρε παιδιά δεν έχει καμμία επιρροή το τουρκικό προξενείο στη Θράκη. Για παράδειγμα δείτε τη φωτό του Ζεϊμπέκ (όπως λέμε ζεϊμπέκικα δηλ.) όπου μιλά σε συνέδριο… αστρολογίας (γι’αυτό η ημισέληνος και το αστέρι πίσω του, δεν είναι η τουρκική σημαία όπως νομίζετε). Η δε φωτό δεξιά απεικονίζει τον ουρανό κατά την αυγή (ή κατά το σούρουπο δε γνωρίζουμε ακριβώς….). Η φάτσα του Κεμάλ βρίσκεται στο “κάδρο” της φωτό όλως τυχαίως…. Απλά έτυχε να περνά από εκεί ο άνθρωπος όταν φωτογράφιζαν τον ουρανό….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πληρώνεται για να τα λέει στην Πάντειο 22 Απριλίου 2014 - 14:15

Ας δούμε την κοσμοπολίτικη προσέγγιση η οποία σκόπιμα συγχέει τις έννοιες «πατριωτισμός»- «εθνικισμός»: ο Δημήτρης Χριστόπουλος, υποψήφιος και ο ίδιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είπε: “δύσκολα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο (τη Σαμπιχά) που στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε.”(…)‘Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς – ελληνικό και τουρκικό – αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.
Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, «πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών». Με το «γένος» δεν τα πάω καλά όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. “
(…) “Στο επίδικο της υποψηφιότητας που ευτυχώς ανακλήθηκε και δηλώνω δημοσίως ότι δούλεψα για αυτό λέω πως ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι «δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος» και άλλο να λέει η κυρία να λέει ότι «με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 22 Απριλίου 2014 - 14:30

Να την βάλει στο ψηφοδέλτιό του άλλο κόμμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 23 Απριλίου 2014 - 09:58

Σαν να προσπαθεί ο Σύριζα να μην εκλεγεί. Πάνω που πάει να πάρει κεφάλι στο οικονομικό πεδίο, πυροβολάει τα πόδια του στο εθνικό.

Σε όσους έλεγαν να τον ψηφίσουν για διαμαρτυρία, είναι σαν να απαντάει «παρακαλούμε μη!».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ