Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη διακυβέρνηση του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου
Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ.112
Όσα διαδραματίζονται στη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες μοιάζουν σε απίστευτο βαθμό με όσα γίνονταν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΓΑΠ, σαν η χώρα να έχει γυρίσει πέντε χρόνια πίσω. Οι πολιτικές, ο Θεός να της πει, που προσπαθούν να εφαρμόσουν, οι παλινωδίες με τους ξένους δανειστές, ακόμα και τα πρόσωπα είναι τόσο ίδια. Θυμίζουμε πως τότε ο ΓΑΠ είχε αρπάξει την εξουσία με κεντρικό σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν», εμπνεύσεως της Λούκας Κατσέλη, που τώρα θα αναλάβει τη διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής. Τώρα ο Τσίπρας βγήκε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που υποσχόταν παροχές 11,3 δισ. ευρώ!
Τότε ο ΓΑΠ για μήνες ολόκληρους πίεζε με κάθε τρόπο να πέσει η κυβέρνηση (ας θυμηθούμε που κατέβαινε στο λιμάνι του Πειραιά, στις κινητοποιήσεις των αγροτών, και έκλαιγε από τα δακρυγόνα), την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Τσίπρας. Δίχως σχέδιο πήρε την εξουσία τότε ο ΓΑΠ, δίχως σχέδιο κινείται και τώρα η συγκυβέρνηση, που εκτός από ένα, δύο υπουργεία, σε όλα τα υπόλοιπα θα χρειαστούν κάποιους μήνες απλώς για να μάθουν τη δουλειά. Άλλο κοινό είναι οι φανφαρόνικες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του Βαρουφάκη, που γίνονται μπούμεραγκ για την χώρα. Ο ΓΑΠ «απειλούσε» τους Ευρωπαίους ότι η χώρα θα έχει την τύχη του Τιτανικού και δεν κατανοούσε ότι, αντί να εκφοβίζει τους ξένους, κατέστρεφε την Ελλάδα, ενώ ο Παπακωνσταντίνου έλεγε για τα πιστόλια που είναι πάνω στο τραπέζι. Την ίδια «επιτυχημένη» τακτική ακολουθεί ο Βαρουφάκης, σαν χαρτοπαίχτης μπλόφαρε, απειλώντας ότι θα τινάξει το παιχνίδι στον αέρα, χωρίς να έχει ούτε ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του, το αποτέλεσμα είναι ότι τον πήραν χαμπάρι οι εταίροι και, με τη συμφωνία που τον έβαλαν να υπογράψει στις 20 Φεβρουαρίου, τον εξευτέλισαν.
Η χώρα βρίσκεται και πάλι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, τότε διακινούσαν διάφοροι από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο αλήστου μνήμης Χάρης Παμπούκης, σενάρια ότι θα βρούμε κάποια δισ. από Άραβες, ή άλλοι έλεγαν ότι θα μας σώσουν οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι (που ήταν και οι μόνοι που κάτι έκαναν αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα), τώρα η κυβέρνηση, με τη θηλιά να σφίγγει, στρέφεται και πάλι σε κέντρα εκτός ευρωζώνης για μια ανάσα και επισπεύδει το ταξίδι στην Κίνα, τη μόνη χώρα που έχει τη δυνατότητα να μας δανείσει. Στα ξένα Μέσα τότε άρχισε να παίζει το σενάριο περί Grexit, τώρα έχουμε το ίδιο σενάριο να επαναλαμβάνεται, συν επιπλέον το σενάριο περί εξόδου ατυχήματος, ότι δηλαδή είναι τόσο οριακά τα πράγματα που από έναν λάθος χειρισμό, χωρίς να είναι πρόθεση των δρώντων, θα οδηγηθούμε στην έξοδο. Και φυσικά και τώρα, όπως και τότε, οι Ευρωπαίοι παίζουν το ίδιο παιχνίδι, μας φτάνουν στα όριά μας για να αποδεχτούμε στο παρά πέντε όλες τους τις απαιτήσεις, τότε μας έβαλαν σε μνημόνιο και γίναμε το πειραματόζωο της Ευρώπης, τώρα οδηγούμαστε σε τρίτο μνημόνιο για παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους (Ποδέμος στην Ισπανία, Σιν Φέιν στην Ιρλανδία κ.ά).
Σε σύγκριση με τότε, όμως, τα πράγματα διαφέρουν σε πολλούς τομείς, πρώτα από όλα η ελληνική κοινωνία φτώχυνε, η Ελλάδα έχασε ένα 25% του ΑΕΠ της, η μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει ποτέ σε καιρό ειρήνης, και κυρίως το έχασαν οι μεσαίες και χαμηλές τάξεις, γιατί οι ανώτερες σε μεγάλο βαθμό πρόλαβαν και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, αφού το διάστημα 2009-12 υπολογίζεται ότι από τις τράπεζες έφυγαν καταθέσεις της τάξης των 90 δισ. ευρώ. Αλλά, παρότι η προσαρμογή ήταν βίαιη και κοινωνικά άδικη, η κοινωνία και η οικονομία έδειξαν ότι έχουν δυνάμεις που μπορούν να επαναφέρουν την χώρα. Το 20081, στην αποκορύφωση του παρασιτισμού, το εμπορικό έλλειμμα είχε φτάσει τα 44 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές δεν έφταναν καν τα 20 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές είχαν σκαρφαλώσει στα 64 δισ. ευρώ (σχέση 1:3,2). Τον επόμενο χρόνο, τον πρώτο της κρίσης, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν στα 15 δισ. ευρώ και κατόπιν οι εξαγωγές (παρά την απουσία κάποιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις) κάθε χρόνο σημείωναν άνοδο και το 2013 έφτασαν τα 22,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώνονταν κάθε χρόνο δραστικά, με το 2013 να «ξεφουσκώνουν» στα 39,7 δισ. ευρώ (σχέση 1 προς 1,76, σχεδόν το μισό από ό,τι το 2008). Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων εκτιμά ότι και το 2014 οι εξαγωγές (εκτός καυσίμων) παρουσίασαν ανεπαίσθητη αύξηση 0,1%, αλλά τα βιομηχανικά προϊόντα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είχαν αύξηση 4,1%.
Η Ελλάδα έδειχνε μέχρι το φθινόπωρο ότι, παρότι πλήρωσε πολύ ακριβά τις επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών και τα εγκλήματα του ΓΑΠ, θα μπορούσε να ξαναγίνει κανονική χώρα, χωρίς μνημόνια. Αυτά ίσχυαν μέχρι τη στιγμή που οι Γερμανοί τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά. Στην επίσκεψη του Σαμαρά στο Βερολίνο, η Μέρκελ του ξέκοψε ότι δεν του δίνει την επιμήκυνση του χρέους, που την είχαν υποσχεθεί από το 2012 και με διάφορες προφάσεις (γερμανικές εκλογές, ευρωεκλογές κ.ά.) διαρκώς την ανέβαλλαν. Ακολούθησε η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεθοδεύσεων των Τσίπρα-Καμμένου (υποθέσεις Ξουλίδου-Χαϊκάλη) και η χώρα μπήκε στη νέα μεγάλη περιπέτεια. Τον Δεκέμβριο αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 4,5 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 12,5 δισ., οι καταθέσεις στις τράπεζες έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό του 2012, κάτω από 150 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του κράτους τον Ιανουάριο ήταν μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές, εκεί που υπολόγιζαν το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. για τη διετία 2015-16, τώρα το αναθεωρούν στα 7 δισ. ευρώ.
Ο Τσίπρας, που τόσο ήθελε να κυβερνήσει, πραγματοποίησε το όνειρό του, αλλά με αντίτιμο να αναλάβει τη χώρα στις χειρότερες συνθήκες. Το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει σε ομόλογα της ΕΚΤ, σε δάνεια του ΔΝΤ, σε ομόλογα ιδιωτών (που δεν συμπεριλήφθηκαν στο κούρεμα) και σε τόκους, 27,7 δισ. ευρώ! Τον Μάρτιο έχει να καλύψει 6,13 δισ. και συνολικά το τετράμηνο της παράτασης του μνημονίου 16 δισ. ευρώ! Έχουμε να καλύψουμε τέτοια ποσά και η τρόικα έχει κλείσει τις κάνουλες της ρευστότητας, μέχρι να γονατίσουμε. Στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν γίνεται κανένας λόγος για τα 7,5 δισ. που είναι τελευταία δόση του μνημονίου, τα 1,9 δισ. που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, όπου ο Ντράγκι, αντί να μας τα επιστρέψει, ως όφειλε, τα μοίρασε στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, ενώ και η τελευταία δόση του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ., αγνοείται. Τώρα καταλαβαίνουμε τι εννοούσε το Σπίγκελ όταν, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, έγραφε «Έλληνες, ελάτε»: Πηγαίναμε σε κατά μέτωπον επίθεση και άοπλοι απέναντι σε έναν πάνοπλο εχθρό.
Πισθάγκωνα δεμένοι οδηγούμαστε σε ένα τρίτο μνημόνιο, αν δεν χρεοκοπήσουμε και επιστρέψουμε στη δραχμή, οπότε οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο δραματικές, ήδη ο Ισπανός υπ. Οικονομικών το έχει δηλώσει δύο φορές, και το έχει εκτιμήσει μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ. Τα σχέδια των Γερμανών για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, ή το εναλλακτικό σενάριο για παραμονή μας σε συνθήκες μόνιμου μνημονίου εξελίσσονται ταχύτατα. Άλλωστε, από τις γερμανικές εκλογές του 2013 ο Σόιμπλε μιλούσε για τρίτο μνημόνιο που θα χρειαζόταν η Ελλάδα το 2014, το γλιτώσαμε πέρυσι, την πατήσαμε φέτος. Ξέρουν ότι μια ταπεινωμένη Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει σοβαρά θέμα κατοχικού δανείου και επανορθώσεων, κάτι που πάντα το φοβούνται. Αλλά μεγάλη ευθύνη φέρουμε και εμείς, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η νέα (που δεν εκτίμησε σε τι συνθήκες θα αναλάμβανε την εξουσία και τυχοδιωκτικά πίεζε να την πάρει στα χέρια της) και ο ελληνικός λαός, που για άλλη μια φορά αφέθηκε να εξαπατηθεί. Γιατί, αν περνούσαμε τον κάβο του Σεπτεμβρίου, τα πράγματα θα καλυτέρευαν. Τους τελευταίους μήνες του 2015 έχουμε δάνεια μόλις 1,6 δισ. και για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε να καλύψουμε δάνεια, ομόλογα και τόκους μόλις 16,7 δισ. ευρώ.
Με τα αν όμως δεν βγαίνει άκρη, ξαναπέσαμε στη λούμπα και πρέπει να δούμε πώς θα βγούμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Γι’ αυτό τουλάχιστον ας κόψουμε όσο μπορούμε τον δρόμο για άλλους τυχοδιωκτισμούς στους ερασιτέχνες επιδειξιομανείς που μας κυβερνάνε, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα πορεία για τη χώρα, πέρα από την καταισχύνη των μνημονιακών και τις αυταπάτες και τα ψεύδη των «αντιμνημονιακών».
Σημειώσεις
1. Τα στοιχεία είναι από την Τράπεζα της Ελλάδος http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/externalsector/balance/commercial.aspx
12 ΣΧΟΛΙΑ
Αν δεις το χρεος των αλλων ευρωπαικων κρατων σε σχεση με το ΑΕΠ (δημοσιο και ιδιωτικο), στις περισσοτερες περιπτωσεις ειναι διπλασιο η’ και τριπλασιο απο το ελληνικο. Και αυτο θα πει οτι (με η’ χωρις ελλαδα) η’ σε λιγο θα ερθει παγκοσμια οικονομικη καταιγιδα η’ η ευρωπη θα μετατραπει σε μια τεραστια εκταση σκλαβων…Ειναι τωρα η καλυτερη ευκαρια να βγουμε απο αυτην την επερχομενη κολαση.
Η ελλαδα επι ΓΑΠ ειχε μια μεγαλη ευκαρια να βαρεσει φτωχευση ”χωρις να ανοιξει μυτη”. Η πτωχευση ομως τοτε δεν εγινε και οχι μονο δεν εγινε αλλα περιηλθαμε και σε δεινη θεση προσπαθοντας να καταφερουμε τα αδυνατα.
Οπως βλεπετε κυριε Ξενε, οι ευρωπαιοι τραβηξαν το χαλι κατω απο τα ποδια του Σαμαρα..που θα πει οτι οσες καλοπροαιρετες προσπαθειες και να κανει η ελλαδα όι ευρωπαιοι παλι θα της τραβανε το χαλι… Βλεπετε εσεις καποιο φως σε αυτη τη τακτικη??? Και θα πηγαιναμε καλυτερα αν εμενε ο Σαμαρας??..Αφου οι ευρωπαιοι ζητουσαν και αλλες θυσιες απο το Σαμαρα για μετα τις εκλογες…θα στεναζε η ελλαδα μεχρι τον Σεπτεμβριο ποια βελτιωση θα ερχοταν? Θα ξεκινουσε σπιραλ καθοδου της οικονομιας και οχι ανοδου!!! Η’ θα το κανουμε σα το γαιδουρι του Χοτζα που μολις εμαθε να δουλευει χωρις να τρωει πεθανε?…..
Οι ευρωπαιοι μονο ενα μελον μας επιφυλασουν και αυτο ειναι η καθολικη καταστροφη μας.
Η ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ. Μονο ετσι θα ξεφυγουμε απο τα δεσμα και θα μπορεσουμε να ξεκινησουμε απο την αρχη.!
Μεχρι να αποφασισουμε να δηλωσουμε πτωχευση ειναι καλυτερα να μην εχουμε δυνατους οικονοικους δεικτες. Γιατι διαφορετικα πως θα βαρεσουμε την πτωχευση???….
Συμπυκνωνοντας λοιπον: Εχουμε 2 δυνατες λυσεις:
α) δηλωνουμε πτωχευση και ξανα ξεκιναμε με μηδενικο χρεος ελευθεροι και ωραιοι…
β) δεν δηλωνουμε πτωχευση και μενουμε για παντα σκλαβοι και περιγελος των γερμανων και ολης της ευρωπης.
ΥΓ1). Αν εσεις ξερετε καποια αλλη λυση…..παρακαλω να μας την πειτε.
ΥΓ2) Το Σεπτεμβριο αν ερθει το podemos θα γινουν καποιες συμφωνιες για ελαφρυνση των βαρων. Εμας ομως δεν θα μας φθασει αυτο. Πρεπει γρηγορα να ξεφορτοθουμε ΟΛΟ το χρεος ωστε να ξεκινησουμε γρηγορα τον ανταγωνισμο με την ανερχομενη περιφεριακη υπερδυναμη Τουρκια. Σε αυτο τον ανταγωνισμο δεν θα μπορεσουμε να ανταπεξελθουμε αν δεν κοψουμε με το μαχαιρι αμεσα και βιαια την θηλια του χρεους που μας εχουνε τυλιξει οι ευρωπαιοι φιλοι μας γυρω απο το λαιμο.
Το πρόβλημα με τους δραχμικούς είναι ότι δεν μπορείς να τους απαντήσεις και τους πείσεις γιατί η πίστη τους ότι η δραχμή είναι το φάρμακο για κάθε αρρώστια είναι σαν την πίστη διαφόρων μεσσιανικών αιρέσεων που πείθουν τα μέλη τους να αυτοκτονήσουν γιατί έρχεται η συντέλεια του κόσμου.
Δεν μας λέτε 2-3 ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστό χρέους διπλάσιο ή τριπλάσιο από της Ελλάδος;
Επί Γαπ μπορούσαμε να απειλησουμε για πτώχευση και να μας παίρναν στα σοβαρά γιατί τότε το χρέος μας ηταν σε εκτεθειμένες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια επιλογή το χρέος είναι στους θέσμούς (τρόικα) ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και μάλιστα τα μισά σε βρετανικό δίκαιο, που σημαίνει και σε δραχμή να πάμε αυτοί θα μας κυνηγούν να μας τα πάρουν (και θα μας τα πάρουν).
Τώρα για την πτώχευση και τους οικονομικούς δείκτες έχετα απόλυτο άδικο, δηλαδή να πάμε σε οικονομικό κράχ και να μην έχουμε την απαραίτητη παραγωγή για να επιβιώσει ο πληθυσμός για τους πρώτους 6 μήνες – έναν χρόνο που τα πράγματα θα είναι δύσκολα; Να γίνει Κούγκι η χώρα, να φύγουν μισό με ένα εκατομμύριο μετανάστες, να έχουμε δεκάδες χιλιάδες να αυτοκτονούν να διαλύθεί η όποια κοινωνική συνοχή για να τα ξαναφτιάξουμε όλα από την αρχή; Ειναι σαν το γηπεδο της ΑΕΚ το γκρέμισαν βιαστηκά για να το ξαναφτιάξουν άμεσα και έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε.
Και κάτι τελευταίο αν χρεοκοπήσουμε ποια νομίζετα θα είναι η στάση της Τουρκίας, θα το διχοτομήσει το Αιγαίο ή θα μας περιμένει για 10-15 χρόνια να ξανασταθούμε στα πόδια μας;
Να προσέχουμε λίγο τι λέμε γιατί μπορεί μια μέρα οι επιθυμίες μας να γίνει πραγματικότητα.
Η δραχμη οπωσδηποτε δεν είναι το φαρμακο για καθε ασθενια, είναι ομως ένα βασικο εργαλειο που θα το χειριζεται η ελληνικη κυβερνηση προς το συμφερον ΜΑΣ και όχι ο ΣΟΙΜΠΛΕ προς το συμφερον ΤΟΥ και εναντιον ΜΑΣ.
Θα σας πω μια ευρωπαικη χωρα με χρεος διπλασιο από αυτό της ελλαδος (δημοσιο + ιδιωτικο) : Την Δανια. Θα αφησω εσας αφου πρωτα γελασετε…να μας πειτε για τις υπολοιπες σε ένα από επομενα ωραια αρθρα σας.
Οι οικονομικοι δεικτες δεν εχουν να κανουν μηπως με το γεγονος ότι το ΔΝΤ κάθε φορα τους υπερεκτιμα για το μελλον και μας ζηταει περισσοτερα??….
Σχετικα με το Αγγλικο δικαιο…Όπως εχετε αναλυσει σε αυτή την ιστοσελιδα η ελλαδα προ ΓΑΠ ηταν σε πολύ καλυτερη θεση από πολλα PIGS… και αρα δεν υπηρχε λογος να μπει στο ΔΝΤ. Το ελληνικο χρεος φουσκοθηκε τεχνητα με ψευδα στατιστικα στοιχεια (εκκρεμει και η υποθεση Γεωργαντα..). Κατοπιν επηλθε η καταρρευση λογο της τεραστιας διεθνους δυσφημισης της χωρας και της βρωμικης δρασης του ΔΝΤ στην χωρα. Συνεπεια αυτων ηταν και η υπαγωγη μας στο αγγλικο δικαιο Δηλαδη μπηκαμε υπο Αγγλικο δικαιο κατοπιν βαριας μορφης αισχροκερδιας που εγινε εις βαρος του ελληνικου λαου. Οι αντιπροσωποι του ελληνικου λαου που υπεγραψαν εδρασαν με δολο και κατά των συμφεροντων του .Ποιος δικαστης μπορει να σε καταδικασει και ποια υπογραφη που μπηκε υπο τετοιες συνθηκες μπορει να σταθει νομικα???
Και περα από αυτό κυριε Ξενε, ο τροπος που μπηκε η ελλαδα στο μνημονιο είναι μια κλασικη περιπτωση που δειχνει ότι η χωρα δεχθηκε δολιο πολεμικο χτυπημα. Γιατι, όπως θα ξερετε…πριν χτυπηθει μια χωρα στρατιωτικα με οπλα…πρωτα χτυπιεται οικονομικα, με σκοπο την δομικη και οργανικη της αποσαρθρωση ώστε να μην εχει τις δυναμεις να προκαλεσει σημαντικες απωλειες στον επιτιθεμενο.
Ο τροπος υπαγωγης μας στο μνημονιο λοιπον εκτος από καθαρη αισχροκερδια ηταν και ξεκαθαρο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ εναντιον του ελληνικου λαου! Τι Αγγλικα δικαια μου λετε τωρα και κουραφεξαλα!… Θα μας κυνηγησουν λετε για να παρουν πισω τα λεφτα… Ας μας κυνηγησουν λεω εγω…ειμαστε ουτος η αλλως σε πολεμο!
Αυτοι που εδωσαν αυτό το χτυπημα στην ελλαδα…το εκαναν για να μην εχει τη δυνατοτητα η πατριδα μας να αντισταθει σε αυτά που εχουν σχεδιασει για μας…Δηλαδη φαινεται ότι μας επιφυλασουν κατι τοσο ασχημο το οποιο θα φερει την ελλαδα ΣΙΓΟΥΡΑ σε συγκρουση με αυτους και θα θελει να πολεμησει αλλα δεν θα εχει δυναμεις όχι μονο να πολεμησει αλλα ουτε καν να σταθει στα ποδια της…Δεν βλεπετε τι λενε οι αμερικανοι για συνδιαχειριση στο αιγαιο και στη κυπρο?…..Λετε να μας αφησουν να ορθοποδησουμε μεσα από τις διαβουλευσεις’’?…..Αστεια πραγματα.
Και βεβαια η Τουρκια δεν θα μας περιμενει 10- 15 χρονια…. Κοιταξτε όμως λιγο: O πολεμος ηδη ξεκινησε και εμεις ειμαστε τον χανουμε!
Εμεις οι δυο προτινουμε δυο διαφορετικους δρομους κυριε Ξενε… Όμως ο δικος σας δρομος θα οδηγησει με ακριβεια στον δικο μου με τα πολύ καταστροφικα αποτελεσματα που αναφερατε.
Ο δικος σας δρομος κυριε Ξενε μονο σε μια περιπτωση μπορει να οδηγησει την ελλαδα σε ασφαλη λυση. Και αυτή θα είναι μονο η περιπτωση κατά την οποια η ελλαδα θα είναι ετοιμη να ακολουθησει τον δικο μου δρομο…..Μονο τοτε θα μπορεις να κανεις με τους δυτικοευρωπαιους πραγματικη διαπραγματευση…….. διαφορετικα θα οδηγηθεις σαν προβατο προς το σφαγιο…. μαζι με τα παιδια , τους γεροντες και τους ανημπορους ελληνες.
Εκτος από καποιους ηλιθιους, δεν προτινε κανενας Κουγκι. Αυτό που προτινα εγω είναι οργανωμενα και συγκροτημενα να προετοιμαστουμε για την συγκρουση που ηδη ξεκινησε… Και αφου ουτος η αλλως θα συγκρουστουμε…ας βαρεσουμε και την πτωχευση (αφου θα εχουμε προετοιμαστει βεβαια πρωτα).
Σας κουρασα παλι…..
Το ξερω ότι πολλες φορες ενοχλω…αλλα τι να κανω αφου μονο αυτή η ιστοσελιδα μου αρεσει!
Κλεινω κατά την προσφιλη μου συνηθεια με δυο ρητα:
1) Από αυτό που φοβασαι δεν γλιτωνεις
2) Προετοιμασου για το χειροτερο αν θες να ερθει το καλυτερο.
ΥΓ. Όταν λεω να προετοιμαστουμε, εννοω μεσα στους επομενους μηνες…. Όχι σε καμια δεκαρια χρονια… όπως εσεις του Αρδην που ακομα δεν εχετε φτιαξει κομμα…εχετε μια κακη σχεση με το χρονο παντως και αυτό πρεπει να το ξερετε!
Είμαστε η Δανία του Νότου; Μάλλον όχι γιατί η Δανία είχε το 2013 δημόσιο χρέος 44,5% του ΑΕΠ της (η Ελλάδα έχει γύρω στο 170%), ΑΕΠ 336 δισ δολ και κατά κεδαλήν εισόδημα 59.800 δολ και συνορεύει με τη Γερμανία, τη Σουδία και τη Βαλτική.
Για το πως μπήκαμε στο ΔΝΤ έχετε απόλυτο δίκαιο, αλλά οι συμβάσεις δεν σκίζονται έτσι εύκολα εκτός αν γίνουμε Β. Κορέα ή Σομαλία, έθνος-κράτος γ΄ εθνικής. Οργανωμένα και συγκροτημένα λοιπόν να οδηγηθούμε στη σύγκρουση, αλλά αυτό χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση και κάλυψη των βασικών αναγκών της χώρας από την εγχώρια παραγωγή δεν γίνεται. Αν μπορεί αυτό η συγκεκειμένη κοινωνία να το κάνει σε μερικούς μήνες καλώς να ρθει.
Και για να αστειευτούμε και λίγο στην Κίνα ο Μάο πολεμούσε σχεδόν 30 χρόνια για να κερδίσει στο διμέτωπο που έδινε, όταν η μάχη που δίνεις ειναι σοβαρή και όχι σχέδια επί χάρτου χρειάζεσαι χρόνο και προπαντώς να παραμένεις στο παιχνίδι. Να περνάνε οι γύροι στον πυγμαχικό αγώνα και εσύ ακόμα να στέκεσαι όρθιος και συνεχίζεις στον επόμενο. Να κερδίζεις με μισό μηδέν όπως η Εθνική στο Ευρο.
Η Δανια εχει ΣΥΝΟΛΙΚΟ χρεος 538 % του ΑΕΠ. Αυτο το βρηκα σε μια αρκετα αξιολογη ιστοσελιδα (analyst.gr)
http://www.analyst.gr/2015/02/05/nea-vouna-xreon/
Απο εκει και περα εμεις οποιο δρομο και να παρουμε ,χωρις παραγωγικη ανασυγκροτηση, θα ειναι σιγουρα καταστροφικος ειτε με η’ χωρις ευρω.
Βεβαια αυτο που αναφερει ο Κ. Καραμπελιας στο video ειναι ολη η ουσια (ποιοι θα οδηγησουν την χωρα σε περιπτωση εξοδου απο το ευρω?…)
Η πιο αρνητικη κατα την γνωμη μου επιπτωση απο ενδεχομενη εξοδο της ελλαδας απο το ευρω ειναι το οτι θα μηνει η γερμανια μεσα στο ευρω να το ελεγχει και να χρησιμοποιει και ολη τη ΕΕ εναντιον μας ενω εμεις θα βρεθουμε στην ακρη σαν τον ψωριαρη να δεχεται παλι επιθεση. Γιατι ως γνωστον οταν καποιο μελος βγαινει απο μια ομαδα’ μετα η ομαδα αυτη παντα του κανει επιθεση. Οποτε ισως το καλυτερο ειναι να μηνουμε στο ευρω δινοντας τον αγωνα για την αλλαγη του τροπου ληψεων των αποφασεων στην ΕΕ και για τον περιορισμο της επιρροης της γερμανιας στη ληψη αυτων των αποφασεων.
Παντως την στιγμη που οι ΗΠΑ εχουν σχεδιο για το τι θα κανουν ακομα και για την περιπτωση που μπορει να υπαρξει ”επιδημια ζομπι”. δεν μπορουμε εμεις να μην εχουμε σχεδιο για το τι θα κανουμε σε περιπτωση που αναγκαστει η ελλαδα να χρεοκοπησει η ακομα και να φυγει απο το ευρω. Αυτα τα σχεδια πρεπει να υπαρχουν και να χρησιμοποιηθουν ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ σε καποια δεδομενη στιγμη θα συμφερουν τη χωρα.
Σχετικα με τον Μαο ειναι ατυχες το παραδηγμα..γιατι εμεις δεν εχουμε σε καμια περιπτωση ουτε τις αντοχες ουτε τον χρονο των Κινεζων….
Οσο για τον αγωνα του μποξ εχε υποψιν σου οτι ο δικος μας παιχτης ειναι ενας καλομαθημενος χοντρουλης που δεν εχει ιδεα απο μποξ, εχει μερες να φαει, λυγιζουν τα γονατα του και εχει και πυρετο!!! Λες να αντεξει τους πολλους γυρους?… Απεναντιας χρειαζεται οικονομια δυναμεων και αν μπορει με καποιες ευκολες κινησεις να θεσει τον αντιπαλο νοκ αουτ και να τελειωσει ΓΡΗΓΟΡΑ τον αγωνα…Διαφορετικα θα πεσει απο τα ποδια του πριν καν φαει το πρωτο χτυπημα. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…
Αν βαρεσουμε πτωχευση σιγουρα θα υπαρξει προσπαθεια να επιβληθουν κυρωσεις στην ελλαδα.
Ομως υπαρχει (δεν ξερω αν την βλεπετε) και η τεραστια οικονομικη αλλα και γεωπολιτικη καταιγιδα που ερχεται ουτος η αλλως…και θα συμπεριλαβει ολη την ευρωπη και τις ΗΠΑ. Λογο αυτης της επερχομενης καταιγιδας λοιπον ειναι πιθανον φοβουμενοι επιταχυνση της να μας αφησουν ησυχους..ως ιδιαζουσα περιπτωση… Αν οχι…οταν ερθει η καταιγιδα εμεις θα ειμαστε οι μονοι που θα εχουμε ξεφορτοθει τα οικονομικα βαριδια του χρεους και αρα θα μπορεσουμε να ανταπεξελθουμε καλυτερα.
Ρεαλιστική αν και ανατριχιαστική η ανάλυση. Το μόνο στοιχείο που δεν λαμβάνει υπόψιν του ο συντάκτης είναι το ενδεχόμενο η βιασύνη και σπουδή της ηγετικής ομάδας του Σύριζα να καταλάβει την εξουσία να μην είναι ούτε από λάθος ούτε από άγνοια ούτε καν από φιλοδοξία ή μεγαλομανία. Όπως και στην περίπτωση του ΓΑΠ φαίνεται ολοένα και πιθανότερο να πρόκειται για σχέδιο που εξυπηρετεί κρυφές ατζέντες και σκοπιμότητες…..
Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η χώρα το φθινόπωρο του 2014 είχε μπει σε τροχιά εξομάλυνσης, δεδομένων των υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί για επίτευξη παράλογα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων όλα τα επόμενα έτη (της τάξης του 4,5%), πράγμα που μαθηματικά οδηγούσε σε διατήρηση και επίταση της υπερφορολόγησης. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και δεν χωρεί αμφιβολία ότι αυτή η πορεία έπρεπε να ανακοπεί.
Από την άλλη δεν μπορώ να διαφωνήσω με τη βασική θέση του “Άρδην” ότι δεν ήταν αυτός ο κατάλληλος χρόνος και ότι έχουν γίνει σημαντικά στρατηγικά λάθη που πιθανώς (το απεύχομαι) θα οδηγήσουν σε αποτυχία το όλο εγχείρημα…Ποιό είναι λοιπόν το δεον γενέσθαι; Σίγουρα κάποιας μορφής τακτική αναδίπλωση που θα μας βοηθήσει να κερδήσουμε πολύτιμο χρόνο. Αυτό σε πρώτη φάση. Από κει και πέρα όμως είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων (αλλά πραγματικά όλων – κι εδώ ο ρόλος της πατριωτικής κεντροδεξιάς πρέπει επιτέλους να αναδειχτεί!) των εθνικών μας δυνάμεων, με σαφές σχέδιο δράσης και συμπεφωνημένους στόχους….είδομεν…
Ευχαριστούμε Γιάννη για την ωραία ανάλυση. Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι, έστω και με αυτές τις μπλόφες, δημιουργήθηκε ένας ντόρος προς τα έξω ως
ένα δείγμα ελάχιστης πληροφόρησης για την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Ξέρεις, τουλάχιστον οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους, αδυνατούν να κατανοήσουν τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας, διότι πολύ απλά δεν ζουν στην Ελλάδα. Αυτό φαντάζομαι ισχύει για το σύνολο των βόρειων Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι ζουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και δεν φαντάζονται καν τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Ακόμη και αν η διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης έλαβε τελικά αρνητική διάσταση, αφύπνισε πάντως την περιέργεια ορισμένων, και ευρωπαϊκά, για το τι εστί Τρόικα, λιτότητα και σημερινός “ευρωπαϊσμός”.
Αυτό φαίνεται και σε σοβαρά δημοσιογραφικά κανάλια, όπως είναι το γαλλογερμανικό ΑΡΤΕ, το οποίο αφιερώνει όλο και περισσότερα ντοκιμαντέρ στην
πολιτική λιτότητας της Ένωσης.
Θα μου πεις ΄’τι με νοιάζει εμένα’ αν τώρα το πήραν χαμπάρι οι Ευρωπαίοι. Συμφωνώ. Θεωρώ όμως ότι η πληροφορία είναι ένα ελάχιστο πρώτο βήμα αφύπνισης από την στιγμή που η Ένωση κατάντησε να λειτουργεί καθαρά ως τεχνοκρατική κοινότητα. Στο μέτρο που απαρτίζεται από κράτη-μέλη με τεράστιες ανομοιογένειες μεταξύ τους, μια ελάχιστη πολιτική πληροφόρηση σε κράτη-πειραματόζωα όπως η Ελλάδα είναι μια καλή μικρή αρχή. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της άγαρμπης διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης,
Τέλος, σύμφωνοι ότι ο Σύριζα εκβίασε για να πάρει την εξουσία. Αυτό που θα ήθελα να πω πάντως ως νομικός μιλώντας είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να φύγει. Και αυτό όχι μόνο γιατί υπερθεμάτιζε υπέρ μέτρων σκληρότατης πολιτικής, αλλά και γιατί προέβαινε σε κατάφωρες κοινωνικές και θεσμικές παραβιάσεις και λάνσαρε νόμους παντελώς ασυμβίβαστους με την εθνική ιδιαιτερότητα.
Να σαι καλά Ντένια, μας συμπαθούν πια (κάποιοι) Ευρωπάιοι, αλλά δεν μας δανείζουν και εμείς τώρα δανεικά θέλουμε!
Η προηγούμενη κυβέρνηση αργά η γρήγορα θα έπεφτε και πρόεδρο να έβγαζε, θα άντεχε μέχρι το καλοκαίρι, τουλάχιστον όμως θα τελειώνε την βρωμοδουλειά που είχε αναλάβει, να μας βγάλει από το μνημόνιο. Και αυτό θα το έκανε, μπορεί να έπαιρνε κι άλλα μέτρα (1-2 δισ) αλλά στο τέλος θα βγαίναμε εκτός μνημονίου. Και αφού βγαίναμε, όλοι οι Ελληνες θα μουτζωναν τον Σαμαρά (γιατί ο Σαμαράς τελειώσε πολιτικά από τον Νοέμβρη του 2011 που από αντιμνημονιακός δέχτηκε να μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου) και θα έδιναν αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε με άλλους όρους ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο απροετοιμαστοι και αν ήταν, θα είχε πίστωση χρόνου και λιγότερο ασφυκτικές συνθήκες να πετύχει κάτι, ή τουλάχιστον να κρατηθεί στην εξουσία 2-3 χρόνια. Ενώ τώρα έτσι που το πάνε αυτοί μετρούν μήνες (μην πουμε εβδομάδες). Και το θέμα δεν είναι μόνο η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία, αλλά και αν αυτοί μας τελειώσουν γρήγορα θα χαντακώσουν όλο το αντιμνημονιακό χώρο και με τα μυαλά που έχουν οι Έλληνες δεν θα είναι καθόλου περίεργο να δούμε να παίρνει τα πάνω της πάλι η ακροδεξιά (ειτε ως Χρυσή Αυγή είτε κάποιο άλλο κόμμα με πάνω κάτω το ίδιο σκεπτικό) και τότε θα πάμε πολλές δεκαετίες πίσω.
Όχι δεν μιλάω για απλή συμπάθεια αλλά για μια αρχή ελάχιστης πληροφόρησης για την πολιτική της Ένωσης η οποία στο όνομα της οικονομίας – κρίσης πάει να καταργήσει κάθε θεσμικό πλαίσιο. Αναφορικά με αυτή την πολιτική που αφορά όλους όσους μπήκαμε στην Ένωση, αρκετοί Ευρωπαίοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα.
Από εκεί και πέρα, προφανώς και μας ευνοούσε να βγαίναμε πρώτα από το Μνημόνιο. Σύμφωνοι. Είδωμεν…
”Ίδωμεν” , συγγνώμη.