Αρχική » Το ψηφοδέλτιο του «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Το ψηφοδέλτιο του «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

από Άρδην - Ρήξη

menoumethess_550_300_pix1

Την Κυριακή, 27 Απριλίου, καταθέσαμε στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, που αποτελείται από 49 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, και 14 συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των δημοτικών συμβούλων είναι τα 32 χρόνια, ενώ το 46% των υποψηφίων μας είναι γυναίκες.

Από μόνη της, η κατάθεση του ψηφοδελτίου υπήρξε ένας μεγάλος άθλος –πράγμα που ισχύει για οποιαδήποτε αδέσμευτη/ανεξάρτητη δημοτική παράταξη. Διότι, αυτήν τη στιγμή, ο τρόπος που είναι διατυπωμένος ο νόμος και οι προϋποθέσεις της εκλογικής καθόδου υπονομεύουν ντε φάκτο το κατά τα άλλα καθολικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, για αδέσμευτες πρωτοβουλίες πολιτών, και φωνές που πηγάζουν απευθείας από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας –δίχως να διαμεσολαβούνται από κόμματα, δίκτυα εξουσίας και άλλους μηχανισμούς ισχύος– να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Πόσο μάλλον όταν αυτά ανακοινώνονται από το υπουργείο δέκα μόλις μέρες πριν το πέρας των σχετικών προθεσμιών, με σημαντικές αλλαγές στις προϋποθέσεις καθόδου, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.
Αφού καταφέραμε και ξεπεράσαμε αυτόν τον τεχνητό σκόπελο, προχωρούμε στην τελευταία φάση του προεκλογικού μας αγώνα. Προσπαθούμε να υπερβούμε τον αποκλεισμό της τηλεολιγαρχίας και την κατάφωρα μονομερή στήριξη που δίνουν στον «αγαπημένο» τους νυν δήμαρχο –αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους ώστε να διαδώσουμε το μήνυμά μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη φυσική μας παρουσία στις γειτονιές, κι αυτό όχι απλώς για μια επίσκεψη. Οργώνουμε τους δρόμους ΟΛΗ ΜΕΡΑ και η επαφή μας με τους συμπολίτες μας αποτελεί για μας ένα μεγάλο σχολείο.
Προχωράμε καταθέτοντας πάνω από 50 θέσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης –ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουμε τη φούσκα της διοίκησης Μπουτάρη, δημοσιοποιώντας πάνω από σαράντα υποσχέσεις που πραγματοποίησε προεκλογικά και δεν υλοποίησε καμία. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε δύο μεγάλες εκδηλώσεις, μια για την κοινωνική αλληλεγγύη στις γειτονιές, και μία άλλη για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της πόλης.
Κυρίως, σκοπεύουμε να αναδείξουμε το μείζον, το κεντρικό ζήτημα, που λείπει από αυτή την προεκλογική περίοδο –όχι τυχαία, πιστεύουμε. Έχει να κάνει με το ποια θα είναι η γενική φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας της πόλης μας το 2020. Τη γενική της κατεύθυνση και φυσιογνωμία που θα έχει στο μέλλον: Γιατί, αυτήν τη στιγμή, τη διοικούν δυνάμεις που επιθυμούν να τη μεταβάλουν σε αποικιακό-τουριστικό υποσταθμό του άξονα Βερολίνου-Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ο οποίος επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολάκληρη τη Βαλκανική.
Σε αυτούς, δε, που μας κατηγορούν για «στείρο αντιμπουταρισμό», απαντούμε: Μια ενδεχόμενη επανεκλογή Μπουτάρη, που αποτελεί από τις πιο εξτρεμιστικές φωνές της σύγχρονης εθελοδουλίας, θα σηματοδοτήσει μια 10ετία κυριαρχίας του στα δημοτικά πράγματα, γεγονός που θα αλλάξει εκ βάθρων την ίδια την πόλη μας.
Αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αντιληπτό από μια μεγάλη μερίδα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, φταίνε οι κυριότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης: Που ασκούν στον Μπουτάρη από μηδενική έως ελάχιστη κριτική στις κεντρικές του επιλογές, ενώ εστιάζουν στα δευτερεύοντα: Ο Σταύρος Καλαφάτης, για παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας τη διπροσωπία της ΝΔ (που απ’ τη μία τον κατεβάζει ως υποψήφιο και από την άλλη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βγει ο Μπουτάρης) περιορίζεται αυστηρά στα ζητήματα καθημερινότητας, παρεμβάσεων στις γειτονιές κ.ο.κ. Σαν να είναι απλώς ένας αντιδήμαρχος… έργων του Μπουτάρη. Το ίδιο και με τους άλλους υποψηφίους (κυρίως με τους Τρ. Μηταφίδη-Ελ. Ιωαννίδου), που μάλλον δεν επιθυμούν να θίξουν το κεντρικό ζήτημα που θέτει η υποψηφιότητα Μπουτάρη, με συνέπεια να αυτοϋποβαθμίζονται σε μια θέση «εσωτερικής αντιπολίτευσης».
Βέβαια, πέρα απ’ όλα αυτά, βλέπουμε την ίδια την κάθοδό μας στις δημοτικές εκλογές ως ένα «πείραμα υπό πραγματικές συνθήκες». Αυτό που θέλουμε να επαληθεύσουμε είναι το εάν είναι εφικτή η παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές μ’ έναν τρόπο που αφαιρεί το μονοπώλιο άσκησηςτης κάστας των πολιτικών πάνω στα κοινά, επαναφέροντάς τα στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Με αιχμή αυτή την αρχή, σχεδιάζουμε να τρέξουμε στον προεκλογικό στίβο μέχρι τις 18 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ