Αρχική » Ντόναλντ Τραμπ: Ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο για τη 2η θητεία

Ντόναλντ Τραμπ: Ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο για τη 2η θητεία

από Άρδην - Ρήξη

Του Jonathan Swan Πηγή: A radical plan for Trump’s second term, axios.com, 22/07/2022 Μετάφραση: Γ.Ρ.

Αναδημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από μια μεγάλη έρευνα της ιστοσελίδας Axios.com, για τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να ελέγξει ασφυκτικά τον κρατικό μηχανισμό σε ενδεχόμενο επανεκλογής του, κάτι που, αν συμβεί, θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του αμερικανικού πολιτεύματος…

Οι στενοί σύμμαχοι του Ντόναλτ Τραμπ ετοιμάζονται ν’ αναμορφώσουν ριζικά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν επανεκλεγεί, αντικαθιστώντας χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους με πιστούς σε αυτόν και την ατζέντα του. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο, στόχος τους δεν είναι οι συνήθεις υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τους Συντηρητικούς, όπως η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI, οι Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.
Η καρδιά του σχεδίου αφορά ένα εκτελεστικό διάταγμα γνωστό ως «Πρόγραμμα F», το οποίο ο Τραμπ υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2020. Το διάταγμα, που καθιέρωνε μια νέα κατηγορία απασχόλησης για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, συγκέντρωσε την προσοχή των ΜΜΕ για λίγο, προτού ξεχαστεί στο χάος που προκάλεσε η 6η Ιανουαρίου. Σύντομα, ανακλήθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Πηγές προσκείμενες στον Τραμπ λένε ότι, αν εκλεγόταν για δεύτερη θητεία, θα το επέβαλλε αμέσως ξανά.
Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ρόλους που θεωρείται ότι έχουν κάποια επιρροή στην πολιτική θα υπάγονταν στο νέο καθεστώς που προβλέπει το Πρόγραμμα F, το οποίο προβλέπει άρση της μονιμότητας που απολάμβαναν μέχρι σήμερα.
Κάθε νέος πρόεδρος αντικαθιστά περισσότερους από 4.000 αξιωματούχους σε πολιτικές θέσεις επιφορτισμένες με την επίβλεψη της λειτουργίας των διοικήσεών τους. Κάτω από αυτό το εναλλασσόμενο στρώμα αξιωματούχων βρίσκεται μια μάζα κυβερνητικών υπαλλήλων οι οποίοι απολαμβάνουν μονιμότητα και συνεχίζουν την υπηρεσία τους από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση του προέδρου.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του αξιωματούχου του Τραμπ που επινόησε το Πρόγραμμα F, το διάταγμα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε 50.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των 2 εκατομμυρίων υπαλλήλων, που διατηρεί ωστόσο μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής ζωής. Ακόμη κι αν ο Τραμπ δεν χρησιμοποιήσει το διάταγμα σε αυτή την έκταση, η ισχύς του και μόνον θα λειτουργήσει ως φόβητρο.
Το Πρόγραμμα F ανατρέπει την αρχή ουδετερότητας της δημόσιας διοίκησης, κλονίζοντας καίρια την αξιοπιστία της. Ο πρόεδρος που θα τον διαδεχθεί θα προχωρήσει λογικά στην εκκαθάριση των υπαλληλικών στρωμάτων που συνδέονται με τον Τραμπ – ενώ θ’ αντιμετωπίσει και το δίλημμα αν θα τους αντικαταστήσει με δικούς του πιστούς ή θα επανέλθει στην ουδετερότητα.
Τέτοιου είδους ταλαντεύσεις κλονίζουν την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του αμερικανικού κράτους και υπονομεύουν τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Πλήττουν δηλαδή πολύ ουσιαστικές πτυχές της αμερικανικής δημοκρατίας.
Οι σύμμαχοι του Τραμπ ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, επειδή δεν θα χρειαστεί ν’ απολυθούν και οι 50.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «αλλαγής συμπεριφορών», όπως τον ονομάζουν. Η απόλυση ενός μικρότερου τμήματος, των «σάπιων μήλων», θα συνετίσει και τους υπόλοιπους που θα μπουν σε πειρασμό να παρεμποδίσουν τις ενέργειες του προέδρου.
Από το περιβάλλον του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η επαναφορά του Προγράμματος F θα θέσει τέλος στην «παρωδία» μιας υποτιθέμενα ουδέτερης δημόσιας διοίκησης, η οποία επί της ουσίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλελεύθερων ακτιβιστών, οι οποίοι υπονομεύουν το έργο των Ρεπουμπλικανών προέδρων εδώ και δεκαετίες. Τα συνδικάτα και οι Δημοκρατικοί αναμένεται ν’ αντιταχθούν αμέσως σε κάτι τέτοιο, αλλά οι σύμβουλοι του Τραμπ επενδύουν στη δικαστική εξουσία, η οποία κυριαρχείται πλέον, στα υψηλότερά της κλιμάκια από τους Συντηρητικούς.
Καμία επιχείρηση αυτής της κλίμακας δεν είναι δυνατή χωρίς έναν μηχανισμό για την υλοποίησή της. Για τον σκοπό αυτό, ο Τραμπ έχει δημιουργήσει έναν κύκλο συντηρητικών ινστιτούτων και οργανώσεων: Οι κυριότερες από αυτές είναι το Κέντρο για την Ανανέωση της Αμερικής (CRA), το Ινστιτούτο Πολιτικής America First (AFPI) και το Ινστιτούτο Συντηρητικής Συνεργασίας (CPI).
Το CPI αποτελεί σημαντικό κόμβο των προετοιμασιών του Τραμπ για το 2025. Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, κάτι που του επιτρέπει να αποκρύπτει την ταυτότητα των δωρητών του. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που παραμένουν μαζί του, καθώς και του κινήματός του, «Πρώτα η Αμερική».
Η ομάδα διευθύνει τις δραστηριότητές της από ένα κτήριο σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Προσλαμβάνει, εκπαιδεύει και προωθεί εγκάθετους στα γραφεία των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο.
Το CPI έχει γίνει μια μηχανή συλλογής κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια: πέρυσι μάζεψε 19,7 εκ.$. Κατέχει ακίνητα στην Ουάσινγκτον, εκμισθώνει χώρους γραφείων σε συντηρητικές ομάδες, ενώ έχει αγοράσει ακόμη και ένα αγρόκτημα στο ανατολικό Μέριλαντ, το οποίο χρησιμοποιεί για εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η υπερσυντηρητική ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεδριάζει στα κεντρικά γραφεία του CPI.
Τον Μάρτιο, η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία που έδειχναν ότι η επιτροπή πολιτικής δράσης του Τραμπ, «Σώστε την Αμερική», είχε περισσότερα χρήματα στο ταμείο της από ό,τι η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή και η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή μαζί. Επομένως ήταν μια πράξη με ιδιαίτερο νόημα όταν ο Τραμπ ενέκρινε δωρεά 1 εκ. $ προς το CPI –πρόκειται για τη μακράν μεγαλύτερη δωρεά του Τραμπ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Η οργάνωση θ’ ασκήσει σημαντική επιρροή στην κυβερνητική σύνθεση μιας δεύτερης θητείας Τραμπ. Στο CPI δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Γνωρίζουν αρκετά καλά τον Τραμπ, για να καταλάβουν ότι κανείς άλλος πέρα από τον ίδιο δεν θα έχει λόγο στη διαμόρφωσή του. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι οι χαμηλότερες θέσεις. Εδώ και πέντε χρόνια, συγκεντρώνουν πληροφορίες για πιθανούς υποψηφίους, σε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πλέον χιλιάδες περιπτώσεις.
Στο CPI υπολογίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θ’ ανακτήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως τη Γερουσία. Αυτό θα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία στελέχωσης, καθώς θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας προσωπικού στο Καπιτώλιο το επόμενο έτος –από τα γραφεία του Κογκρέσου μέχρι τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Στόχος του CPI είναι να βρει τουλάχιστον 300 «ιδεολογικά εγγυημένους» υπαλλήλους, ώστε να στελεχώσουν τα γραφεία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Αυτοί οι νέοι υπάλληλοι θ’ αποκτήσουν θεωρητικά πολύτιμη εμπειρία για να τη χρησιμοποιήσουν στο Καπιτώλιο, αλλά και να εκκολαφθούν για μια κυβέρνηση Τραμπ το 2025.
g

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ