Ο Στήβεν Μπάνον αποχωρεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας στο Μανχάταν την περασμένη εβδομάδα. Ομολόγησε την ενοχή του σε ένα κακούργημα για εξαπάτηση δωρητών που είχαν επιδιώξει να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα.
Ο Στίβεν Μπάνον, κορυφαίος σύμβουλος κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ και δημοφιλής φυσιογνωμία μεταξύ των υποστηρικτών του, δήλωσε ότι ο Έλον Μασκ θέλει να “παίξει το ρόλο του Θεού” στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναμορφώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Από τη Maggie Haberman NYTimes – 18 Φεβρουαρίου 2025
Ο Στίβεν Κ. Μπάνον, ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου του προέδρου Τραμπ, αναζωπύρωσε τη διαμάχη του με τον Έλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ, αποκαλώντας τον “παρασιτικό παράνομο μετανάστη” σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη.
Ο κ. Μπάνον έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξή του στο UnHerd, έναν βρετανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
“Ο Μασκ είναι ένας παρασιτικός παράνομος μετανάστης. Θέλει να επιβάλει τα φρικιαστικά πειράματά του και να παριστάνει τον Θεό χωρίς κανένα σεβασμό στην ιστορία, τις αξίες ή τις παραδόσεις της χώρας”, είπε ο κ. Bannon στον δημοσιογράφο. Φάνηκε να αναφέρεται σε ειδησεογραφικές αναφορές ότι ο κ. Μασκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και έχει γίνει επιθετική φωνή κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά, παρέβη τη βίζα του όταν έχτιζε μια εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μασκ έχει αρνηθεί την κατηγορία.
Ο Μπάνον έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Μασκ, αποκαλώντας τον “πραγματικά κακό άνθρωπο” πριν από την ορκωμοσία τον περασμένο μήνα και υποσχόμενος να τον εμποδίσει να έχει πλήρη πρόσβαση στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Μασκ, ο οποίος αρχικά ενόχλησε τον κ. Τραμπ με την επιδεικτική παρουσία του στο ιδιωτικό κλαμπ του Τραμπ, το Mar-a-Lago, κατά τη διάρκεια της προεδρικής μετάβασης, έχει καταστεί ανεκτίμητος για τον Τραμπ ως εσωτερικός εκτελεστής των εκτελεστικών διαταγμάτων και των προσπαθειών για επιθετική περικοπή των δαπανών και μείωση του μεγέθους του ομοσπονδιακού δυναμικού.
Αυτό έχει καταστήσει τον Μασκ ιδιαίτερο στόχο των Δημοκρατικών εκλεγμένων αξιωματούχων και των επικριτών του Τραμπ, μετατοπίζοντας ένα μέρος των πυρών τους από τον πρόεδρο που τον εξουσιοδότησε.
“Είναι αρκετά προφανές ότι ο πρόεδρος τον χρησιμοποιεί ως θωρακισμένη εμπροσθοφυλακή για να προκαλέσει ένα αμβλύ τραύμα κατά του διοικητικού κράτους”, δήλωσε ο Μπάνον στη συνέντευξη. Αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε το έργο του κ. Μασκ ως “επιτελεστικό” και παραπονέθηκε ότι ο Μασκ δεν έχει ασχοληθεί με το Πεντάγωνο, με το οποίο οι ιδιωτικές εταιρείες του Μασκ έχουν συνάψει πολλά συμβόλαια. (Ο Τραμπ έχει προτείνει στον Μασκ α εξετάσει κάποια στιγμή τις δαπάνες του Πενταγώνου).
Παρά τη δραματική και σπαρακτική αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2017, ο Μπάνον βρέθηκε και πάλι κοντά στον Τραμπ κατά το τελευταίο έτος της πρώτης θητείας του. Ο Μπάνον εξακολουθεί να είναι στενός σύμμαχος και μια δημοφιλής φιγούρα του κινήματος Τραμπ: Η εκπομπή του, War Room, παρακολουθείται στενά από πολλούς συμμάχους του Τραμπ, καθώς και από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Ενώ ο Μπάνον έχει υποστηρίξει ορισμένες από τις προσπάθειες που καταβάλλει η λεγόμενη ομάδα του Μασκ για το Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, έχει καταδικάσει τον Μασκ ως μη’ασχετο με το κίνημα που έφερε τον Τραμπ πίσω στην εξουσία.
Ο Μασκ έχει γενικά αποφύγει να απαντήσει στις αιχμές που έχει κάνει ο Μπάνον τους τελευταίους μήνες. Πριν από δύο εβδομάδες, δημοσίευσε στο X, τον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια προσβολή που έχει χρησιμοποιήσει για έναν αριθμό ανθρώπων σε ιδιωτικές συζητήσεις από τότε που εντάχθηκε στην ομάδα του Τραμπ.
“Ο Μπάνον είναι μεγάλος στα λόγια, αλλά λίγος στη δράση”, έγραψε ο Μασκ. “Τι κατάφερε να κάνει αυτή την εβδομάδα; Τίποτα”.
Ούτε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ούτε ο Μπάνον απάντησαν σχετικά με τη συνέντευξη.
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube