Αρχική » Κοινωνία δύο ταχυτήτων με τη βούλα των δικαστών

Κοινωνία δύο ταχυτήτων με τη βούλα των δικαστών

από Άρδην - Ρήξη

Κοινωνία δύο ταχυτήτων με τη βούλα των δικαστών

Του Γιάννη Ξένου

Image00086

Στη 60σελιδη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λήφθηκε υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου τον Απρίλιο του 2013 (δηλαδή πριν 14 μήνες!) και δημοσιεύθηκε χθες, το ανώτατο δικαστήριο διατηρεί σε ισχύ όλα τα μέτρα του Μνημονίου 2 που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Οι ανώτατοι δικαστές για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» αποφάνθηκαν ότι είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τόσο η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Συνταγματική ακόμα η κατάργηση του επιδόματος γάμου, συνταγματική και η κατάργηση της μετενέργειας, η κατάργηση δηλαδή της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους κατώτατους μισθούς, έπειτα από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
Από την άλλη οι δικαστές της Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν τον Δεκέμβριο του 2013 αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις περικοπές στις απολαβές τους από τον Αύγουστο 2012. Με τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τους μισθούς των δικαστικών λειτουργών. Η κυβέρνηση όμως δουλεύει και για τους βουλευτές, μιας και η τροπολογία θεωρητικά μπορεί να επιφέρει αυξήσεις και στις βουλευτικές αποζημιώσεις, καθώς οι μισθοί των βουλευτών συνδέονται άμεσα με τις απολαβές του πρόεδρου του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές κατά βαθμό στο βασικό μισθό:
Πρόεδρος Αρείου Πάγου 4.134 ευρώ, από 3.023 ευρώ (αύξηση 1.100 ευρώ).
Αντιπρόεδρος 3.721 ευρώ, από 2.880 ευρώ (αύξηση 841 ευρώ).
Αρεοπαγίτης 3.307 ευρώ, από 2.525 ευρώ (αύξηση 782 ευρώ).
Εφέτης 2.894 ευρώ, από 2.258 ευρώ (αύξηση 636 ευρώ).
Πρόεδρος Πρωτοδικείου 2.480 ευρώ, από 2.009 ευρώ (αύξηση 471).
Πρωτοδίκης 2.067 ευρώ, από 1.778 ευρώ (αύξηση 289).
Πάρεδρος Πρωτοδικείου 1.654 ευρώ, από 1.511 ευρώ (αύξηση 143).
Ειρηνοδίκης Δ’ τάξης 1.488 ευρώ, από 1.369 ευρώ (αύξηση 119 ευρώ).
Ακόμα το επίδομά τους για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης αυξάνεται:
Πρόεδρος Αρείου Πάγου 688 ευρώ, από 500 ευρώ.
Αντιπρόεδρος 656 ευρώ, από 485 ευρώ.
Πρόεδρος Εφετών, αρεοπαγίτης 625 ευρώ, από 470 ευρώ.
Εφέτης 594 ευρώ, από 460 ευρώ.
Πρόεδρος Πρωτοδικείου 563 ευρώ, από 456 ευρώ.
Πρωτοδίκης 487 ευρώ, από 420 ευρώ.
Ειρηνοδίκης Γ’ και Δ’ Τάξης 344 ευρώ, από 316 ευρώ.
Πάγια μηνιαία αποζημίωση λόγω παραμονής στη έδρα:
Πρόεδρος Πρωτοδικών και ανώτεροι 769 ευρώ, από 560 ευρώ.
Ειρηνοδίκης Δ’ μέχρι πρωτοδίκης 644 ευρώ, από 460 ευρώ.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι η αύξηση των βασικών μισθών της ιεραρχίας θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσόν του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, τα οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60% επί του βασικού μισθού με τα έτη υπηρεσίας. Η μέση αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας θα είναι της τάξης του 20% περίπου.
Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την αναπροσαρμογή θα αγγίξει τα 170 εκατομμύρια ευρώ.
Και αφού βολεύτηκαν δικαστές και βουλευτές(;), πέντε βουλευτές της ΝΔ «απειλούν» να μπλοκάρουν την τροπολογία αν δεν περιληφθούν στις αυξήσεις στρατιωτικοί και αστυνομικοί.
Η κυβέρνηση και οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι μόνο αυτοί και οι ένστολοι έχουν αδικηθεί από την χειρότερη μεταπολεμική κρίση, αλλά οι περικοπές στο εισόδημα εκατομμυρίων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ. που στην πλειονότητα τους έχουν ξεπεράσει το 40%, είναι δίκαιες!
Πριν λίγες μέρες όμως ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου, αποτελεί μείζον αγαθό συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν»». Μας λένε λοιπόν οι δικαστές ότι είναι προς την εξυπηρέτηση του «εθνικού συμφέροντος» να χάσουν τις δουλειές τους οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά για λόγους και πάλι «εθνικού συμφέροντος» πρέπει οι μισθοί των ίδιων, των βουλευτών και των ένστολων να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα!
Είναι φανερό πια ότι σταδιακά εξελισσόμαστε σε μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Από τη μια τα εκατομμύρια φτωχών και νεόπτωχων που η πενταετής ύφεση τους έχει ξεζουμίσει και δεν βλέπουν στον ορίζοντα προοπτικές καλυτέρευσης της θέσης τους και από την άλλη ομάδες που πλήγηκαν και αυτές από την κρίση (φυσικά πολύ λιγότερο), αλλά σιγά σιγά βγαίνουν από την κρίση. Η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στη δεύτερη τους δικαστές και τους ένστολους, γιατί τους χρειάζεται χορτάτους και ευχαριστημένους, ώστε να μπορούν να θεσπίζουν με δικαστικές αποφάσεις τις περικοπές για όλους τους υπόλοιπους, και να τις επιβάλλουν με τα γκλομπς των «ενστόλων». Ίσως έτσι πάψουν να αλληθωρίζουν δικαστικοί και αστυνομικοί προς τη… Χρυσή Αυγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Χρίστος Δάλκος 26 Ιουνίου 2014 - 08:17

Μετά τίς νέες εὐτυχεῖς ἐξελίξεις στόν χῶρο τῆς δικαιοσύνης, πού ἔβαλε -ἐπί τέλους!- τά πράγματα στή θέση τους, προτείνω σέ ὅλες τίς λέξεις πού σχετίζονται μέ τό δίκαιος καί τά παράγωγά του νά προστεθῇ ἕνα ἀ-. Εἶναι προφανές ὅτι τό ἀ- αὐτό δέν εἶναι στερητικό ἀλλά ἐπιτατικό: ἔτσι θά δειχθῇ καί σέ γλωσσικό ἐπίπεδο ἡ ἐμπιστοσύνη στήν ἑλληνική ἀδικαιοσύνη καί στούς ἕλληνες ἀδικαστές!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 26 Ιουνίου 2014 - 15:59

Και δυστυχώς τα δείγματα γραφής της δικαιοσύνης δεν περιορίζονται μόνον στα οικονομικά θέματα. Δείτε εδώ τις μηχανορραφίες που απεργάζονται με το κομματικό σύστημα για να καλύψουν τον Μπένυ:
http://www.nooz.gr/greece/sti-vouli-dikografia-gia-eu8ines-venizelou
Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας αλλά και το δικαστικό μας σύστημα τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
GKY 26 Ιουνίου 2014 - 10:02

ο “έλληνας” καδής, συνεργάτης του σουλτανο-γκαουλάιτερ… Αυτά για να μην έχουμε υποψίες περί της τυπικής αδικίας των μνημονίων και της ανατροπής της μέσω της α-δικαιοσύνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Konstantinos 1 Ιουλίου 2014 - 16:45

Κακό άρθρο, μα “ευχάριστο”!!!.
Διάβασα την απόφαση του ΣΤΕ για τους στρατιωτικούς και εγώ κατάλαβα ότι λέει πως δεν μπορείς να κόβεις μισθούς χωρίς μελέτη γιατί η άμυνα είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Δηλαδή οι πολιτικοί δεν μελέτησαν ως όφειλαν (εισηγητική έκθεση νόμου) το θέμα και το αποδέχθηκαν “λογιστικά” καθ’ υπόδειξη … και ως εκ τούτου (μη επαρκούς αιτιολογήσεως/ μελέτης) ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.
Είμαι στρατιωτικός και νομίζω ότι η μελέτη θα κατέδειχνε ότι όλοι οι Έλληνες περνούν δύσκολα και λχ το πολύ – πολύ αντί 10% μείωση σε όλους να έδινε 9 σε εμάς και 11% στους γιατρούς (σιγά το πράγμα).
Τα βάζουμε με τους δικαστές και μας διαφεύγει κάτι:
ΜΗΠΩΣ ΤΕΧΝΙΕΝΤΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 8 Ιουλίου 2014 - 09:56

Κανονικά τζάμπα έπρεπε να υπηρετείτε όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες άρρενες οι οποίοι δεν πληρωνόμαστε για να κάνουμε το χρέος προς την Πατρίδα…. Αλλά δυστυχώς η εποχή του Κολοκοτρώνη και του Παύλου Μελά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί….
Αλλοιώς να γίνει το στράτευμα πλήρως επαγγελματικό κόβοντας μισθό από τους ανωτέρους κι ανωτάτους αξ/κούς και δίνοντάς τους σε εθελοντές οπλίτες κι υπαξ/κούς. Α και κάτι άλλο: να κατασθεί ασυμβίβαστη η απασχόληση των στρατιωτικών μετά την αποστρατεία τους και συνταξιοδότησή τους όπως για κάθε άλλο συνταξιούχο στην Ελλάδα. Γιατί ξέρω πολλά λαμόγια συνταξιούχους αξ/κούς που απασχολούνται ή τουλάχιστον απασχολούντο την εποχή των παχέων αγελάδων σε κάτι “μυστήριες” εξωχώριες ως “σύμβουλοι” για κάτι εξοπλιστικούλια κλπ. Ή μήπως το κάνουν κι αυτό από τον υπερβάλλοντα πατριωτισμό κι εθνικοφροσύνη τους;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ