Αρχική » Κάλεσμα για την διεξαγωγή πανελλαδικής συνάντησης τοπικών-αυτοδιοικητικών κινήσεων

Κάλεσμα για την διεξαγωγή πανελλαδικής συνάντησης τοπικών-αυτοδιοικητικών κινήσεων

από Άρδην - Ρήξη

του δημοτικού σχήματος «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Οι εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 δημιούργησαν μια νέα πολιτική κατάσταση στον τοπικο-αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας που συμβαδίζει πλήρως με την γενική πανεθνική τάση να μεταβληθεί η χώρα μας σε μια «αποικία χρέους» καθοδηγούμενη από ένα ληστρικό, εθνικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η ρότα στην οποία έχει μπει η χώρα μας τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια σηματοδοτεί έναν «μεγάλο μετασχηματισμό» στο τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιό της, η ελληνογερμανική συμφωνία για την ‘επιστασία’ των ελληνικών Δήμων, η επαίσχυντη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, η γενικότερη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι είναι δυνατόν από την περιουσία του ελληνικού λαού -καθώς και η εμφάνιση νέων ολιγαρχών παρα-αθλητικού τύπου, που στήνουν τα δικά τους ιδιωτικά πελατειακά δίκτυα και αξιώνουν ρόλο διαμεσολάβησης στο μεγάλο ξεπούλημα- συστήνουν ένα σκηνικό πανεθνικό σκηνικό διάλυσης, αποσύνθεσης, και γενικευμένης λεηλασίας. Ούτως ή άλλως, το θεσμικό σκηνικό που έπλεξαν οι Καλλικράτης Ι & ΙΙ, το οποίο υποβαθμίζει τους δήμους σε ρόλο απλής τοπικής διοίκησης ανοίγει τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί κάθε ζήτημα που άπτεται της δικαιοδοσίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της πολιτικής ακραίας λιτότητας και καταιγιστικών ιδιωτικοποιήσεων: Από την διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι τις ποικίλες «εργολαβίες» –καθώς πλέον, και μετά το κύμα απολύσεων που χτύπησαν του ΟΤΑ– ένα ελάχιστο μέρος από το έργο των Δήμων αναλαμβάνεται από τις ίδιες τις υπηρεσίες τους. Στη δε Θράκη, η κατάρρευση των παλαιών πελατειακών δικτύων επέτρεψε για πρώτη φορά στα δίκτυα επιρροής του τουρκικού προξενείου να δράσουν σε καθεστώς ευρύτερης αυτονομίας, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές και το DEB.

Ταυτόχρονα με τις αρνητικές εξελίξεις, όμως, η κρίση δημιουργεί προοπτικές. Ο παλιός πολιτικός κόσμος πεθαίνει, οι εξαρτήσεις του σβήνουν, οι άνθρωποι έστω και αργά απελευθερώνονται από τις επίπλαστες πολιτικές διαιρέσεις της ύστερης μεταπολίτευσης.

Σε όλη την Ελλάδα συγκροτούνται μικρές, αλλά υπολογίσιμες, αδέσμευτες πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίες αξιώνουν μιαν άλλη πολιτική, που βαδίζει στον δρόμο της αντίστασης, της εθνικής και της κοινωνικής αξιοπρέπειας, που υπερασπίζεται τον τόπο, την εργαζόμενη πλειοψηφία, το περιβάλλον. Μερικές από αυτές κατέγραψαν αξιοσημείωτες επιτυχίες στις τελευταίες εκλογές. Άλλες επέλεξαν να  μην συμμετάσχουν αλλά να διευρύνουν τις παρεμβάσεις τους πάνω σε τοπικά ζητήματα.

H συγκυρία επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε σε αυτές τις δυνάμεις όχι μόνο να στερεωθούν ως εναλλακτική επιλογή για ευρύτερα λαϊκά στρώματα αλλά και να βρουν μορφές πανεθνικής συνεννόησης και συντονισμού. Ούτως ή άλλως, οι μεθοδεύσεις των αντιπάλων, η συστηματική διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων στους Δήμους, η ληστρική δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, η συστηματική προσπάθεια του τουρκικού επεκτατισμού να εκμεταλλευτεί την κρίση συνοχής του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να εγκαθιδρύσει μια σφαίρα επιρροής σ’ ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε τι συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα –και βέβαια στην Θράκη), καθώς και η εμφάνιση των «νέων ολιγαρχών» σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν ζητήματα που θέτουν από μόνα τους μια κοινή πανεθνική ατζέντα γι’ αυτές τις δυνάμεις.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, καλούμε όλες τις τοπικές πρωτοβουλίες, τους φίλους και τις φίλες που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ’ ένα πρόταγμα εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογικής ευαισθησίας και άμεσης δημοκρατίας, σε μια πρώτη πανελλαδική συνάντηση τοπικών-αυτοδιοικητικών κινήσεων. Στόχος, η ανταλλαγή εμπειριών, μια συστηματική αποτίμηση της νέας κατάστασης, καθώς και η ανίχνευση των όρων για μια εναλλακτική αντιστασιακή πολιτική στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, 5-6 Σεπτεμβρίου 2014, στο στέκι του δημοτικού σχήματος «Μένουμε Θεσσαλονίκη» (Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου). Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν.

Στοιχεία επικοινωνίας: menoumethess@gmail.com ,  τηλ.  23105437516972720422.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

8 ΣΧΟΛΙΑ

Παρατηρητής 28 Αυγούστου 2014 - 13:12

Αναρωτιέμαι αν με πολιτικούς όρκους θα φέρουμε την ανατροπή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παρατηρητής 29 Αυγούστου 2014 - 09:36

¨Γι’ αυτούς τους λόγους, λόγους βαθύτατα πολιτικούς, επιλέξαμε να ορκιστούμε εκεί όπου ορκίστηκαν ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης, ο παπα-Ανυπόμονος και ο Άρης Βελουχιώτης.”

Πολιτκό όρκο έδωσε ο Κολοκοτρώνης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παρατηρητής 29 Αυγούστου 2014 - 09:32

“Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έδωσε πολιτικό όρκο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, εκτός από δύο που διάλεξαν το θρησκευτικό. Πολιτικό όρκο έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι σύμβουλοι (Γλυκερία Κυριακίδου, Γιώργος Αβαρλής), ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο έτερος σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η Ελεάννα Ιωαννίδου (Οικολόγοι Πράσινοι) και ο ανεξάρτητος Γιώργος Ρακκάς .”
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/405605/me-to-asteri-tou-dauid-o-boutaris-stin-orkomosia-tou/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώργος Ρακκάς 29 Αυγούστου 2014 - 09:42

Το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, στηρίζεται σε λανθασμένη ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που μετέδωσε ότι ορκίστηκα με πολιτικό όρκο –ενώ συνέβη το αντίθετο.

Όταν επικοινώνησα με το Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημοσιογράφος που κάλυπτε το γεγονός, αρχικά ισχυρίστηκε ότι με είδε να ορκίζομαι με πολιτικό όρκο, για να ομολογήσει στην συνέχεια, ότι δεν γνωρίζει ποιός είμαι και ότι για να κάνει το ρεπορτάζ ρώτησε κάποιους αντι-δημάρχους (οι οποίοι, επίσης δεν με γνωρίζουν).

Εν πάσει περιπτώσει, επειδή πολλές ιστοσελίδες αναπαράγουν τις ανταποκρίσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το λάθος αναπαρήχθη σε δεκάδες ιστοσελίδες και έντυπα. Η διόρθωση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ήρθε αργά, και αρκετοί δεν μπήκαν στον κόπο να αλλάξουν το ρεπορτάζ τους –για την ορκωμοσία του εκπροσώπου μιας μικρής παράταξης που δεν είναι γνωστή έξω από τα όρια της πόλης.

Σήμερα, θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση του Μένουμε Θεσσαλονίκη για τα συμβάντα της χθεσινής ορκωμοσίας, που θα περιέχει και την σχετική διάψευση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώργος Ρακκάς 29 Αυγούστου 2014 - 10:24

Επισυνάπτω σύνδεσμο από την ανακοίνωσή που βγάλαμε: http://goo.gl/s42dEG

Κι επίσης το βίντεο από την ορκωμοσία: https://www.youtube.com/watch?v=MfcXhZeDumo

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
μιχαλης χατζηπετρου 29 Αυγούστου 2014 - 11:27

Μια συγγνωμη επιβαλλεται κ Παρατηρητη τοσο στον Γ.Ρακκα προσωπικα ,οσο και σε ολους εμας τους υπολοιπους του Μενουμε Θεσσαλονικη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παρατηρητής 29 Αυγούστου 2014 - 15:49

Συγγνώμη βεβαίως και σας οφείλω. Άλλωστε παρακολουθώ και διαβάζω τον κο Ρακκά και γι’ αυτό μού έκανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ αρνητική εντύπωση η είδηση ότι ορκίστηκε με πολιτικό όρκο!! Το θεώρησα ανακόλουθο και ασύμβατο με τις απόψεις του γι’ αυτό και τα σχόλια μου. Έπεσα όμως θύμα της ανύπαρκτης δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τις προχειρότητας στην μετάδοση των ειδήσεων από τους σύγχρονους δημοσιογράφους. Λυπάμαι ειλικρινά και εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη. Μακάρι να δούμε αντίστοιχες κινήσεις και στους Δήμους της Αττικής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ