Αρχική » Προβολή ταινίας: Το Δόλωμα (Παρασκευή 20 Νοεμβρίου)

Προβολή ταινίας: Το Δόλωμα (Παρασκευή 20 Νοεμβρίου)

από Άρδην - Ρήξη

L_Appat

Γαλλία 1995 | Σκηνοθεσία Μπερτράν Ταβερνιέ | Παίζουν: Marie Gillain, Olivier Sitruk, Bruno Putzulu, Richard Berry  | Διάρκεια 115΄

Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ. – Είσοδος Ελεύθερη

Φιλμ του Γάλλου σκηνοθέτη, Μπερτράν Ταβερνιέ, που προβλήθηκε το 1995 και βραβεύτηκε την ίδια χρονιά με τη Χρυσή Άρκτο, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, που συνέβη κατά τη δεκαετία του 80, ο Μπερτράν Ταβερνιέ μας δίνει ένα δυνατό φιλμ, καθρέφτη της κοινωνίας της «αφθονίας» της εποχής, όπου αξίες νοούνται πλέον μόνο οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Δύο αγόρια και ένα κορίτσι ονειρεύονται τη μεγάλη ζωή. Δεν σκέφτονται κάτι κακό. Άλλωστε, είναι αμφίβολο αν σκέφτονται καν. Έτσι, χωρίς να το θέλουν, αλλά και χωρίς να νιώθουν κάποια ενοχή στη συνέχεια, φτάνουν να γίνουν δολοφόνοι. Μαγεμένοι από τα σινιέ αντικείμενα, τα ακριβά αυτοκίνητα, με μοναδικά πνευματικά εφόδια την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οδηγούνται στη στυγερή δολοφονία λες να παίζουν πλέι-στέσιον. Η ηθική εκπτώχευση της κοινωνίας, που επιδεινώνεται από τη δικτατορία του φαίνεσθαι και του χρήματος, οδηγεί τρία νεαρά άτομα, που έχουν χάσει κάθε σημείο αναφοράς, να διαπράξουν το ανεπανόρθωτο. Μάλιστα, ένας από αυτούς θα φτάσει να πει στο τέλος: «Είναι εύκολο να σκοτώσεις, γίνεται στα γρήγορα, ο καθένας μπορεί να το κάνει».

Το έργο του Ταβερνιέ δεν είναι ηθικοπλαστικό, δεν κάνει κήρυγμα. Καθρεφτίζει μια κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε όλοι καθημερινά και η οποία μας εθίζει στον κυνισμό. Το φιλμ είναι γυρισμένο το 1995, την εποχή της θριαμβεύουσας παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας του χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, τα νέα παιδιά, μεγαλωμένα σε αυτό το περιβάλλον, από το οποίο απουσιάζει κάθε ηθικός κώδικας, παραδέρνουν σαν ζαλισμένες πεταλουδίτσες γύρω από την απατηλή λάμψη της χλιδής, που αδυνατούν να αγγίξουν. Έργο σημαδιακό, που εξηγεί εν πολλοίς και το πώς χάθηκαν τα οράματά μας, πώς στερηθήκαμε εκείνα τα ιδεολογικά εφόδια που θα μας επέτρεπαν να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση που μαστίζει όλες τις δυτικές κοινωνίες.

Χώρος πολιτικής και πολιτισμού “Ρήγας Βελεστινλής” (Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, πλ. Συντάγματος)

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ