Το πέμπτο τεύχος του Άρδην, είναι αφιερωμένο στις ριζικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο πολιτικό σκηνικό και την είσοδο σε μια “νέα εποχή”. Γράφουν για το αφιέρωμα, το στέλεχος του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, οι δημοσιογράφοι Ε. Λυγερός, Χ. Λαζαρίδης, Γ. Σταματόπουλος, οι συνεργάτες του περιοδικού Β. Στοϊλόπουλος, Λ. Αποσκίτης Φ. Μαλκίδης και τα μέλη της Σ.Ε. του “Άρδην”, Θ. Γούλιαρου, Γ. Καραμπελιάς, Θ. Ντρίνιας, Τ. Φιλανιώτης, Χ. Ναξάκης, Λ. Λεβαντής, ενώ το άρθρο του διευθυντή του Monde Diplomatique, Ιgnacio Ramonet, για την “Μονοδιάστατη σκέψη”, αναφέρεται στο γενικό ιδεολογικό πλαίσιο της “νέας εποχής”.
Στην Κύπρο αναφέρονται τα κείμενα των δημοσιογράφων Γ. Γιουκάκη -για τον εξοπλισμό του νησιού- και Λ. Μαύρου -για την τρομοκρατία πάνω στους Τουρκοκύπριους- ενώ ο Β. Φτωχόπουλος συνεχίζει να μας φέρνει τη Λευκωσία… “αιδώ”.
Ο Θ. Στοφορόπουλος σχολιάζει την πρόταση Ροζάκη για moratorium στο Αιγαίο.
Γίνεται μνεία στις επιθέσεις των φασιστών ενάντια στους μουσουλμάνους στο Γκάζι και “αναρχικών” στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο.
Ο καθηγητής Δ. Ρόκος επιμένει “επι-θετικά” στην τακτική στήλη του και η υπεύθυνη της εκστρατείας των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη σωτηρία του Νέστου, Ρ. Βασιλακοπούλου, παρουσιάζει το αντίστοιχο θέμα. Η συζήτηση για την Τουρκία συνεχίζεται με κείμενο του Τούρκου αγωνιστή της ελληνικής αντικατοχικής αντίστασης, Μεχρί Μπελί, για τον αγώνα των Κούρδων, που δημοσιεύτηκε και σε εφημερίδα της Τουρκίας, και με κείμενα των Θ. Μπατρακούλη και Π. Κόνιαρη. Ο Π. Παπανδρέου γράφει για την Παλαιστίνη, ενώ υπάρχει πληθώρα σχολίων, από το αντάρτικο στην Λατινική Αμερική, τις ιδιωτικές αστυνομίες, την καταστροφή του Αμαζονίου έως… την δημιουργία, ισότιμου με το ελληνικό, διεθνούς απολυτηρίου στα αγγλικά! Ο Θ. Ζιάκας ολοκληρώνει έναν κύκλο με το κείμενο του “από το άτομο στο πρόσωπο”, ο καθηγητής Π. Ήφαιστος διερευνά την σχέση ανάμεσα στην “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων”, ενώ ο καθηγητής Φ. Νικολόπουλος αναρωτάται για την “διιστορικότητα της επαναστατικής διαδικασίας”. Το διήγημα της Ε. Φαμελιάδου-Νάκου μας ανοίγει έναν κύκλο από “γνωριμίες” και ο Α. Ανδριόπουλος μελετά την σημειολογία της φωτογραφίας και του πορτρέτου.
Ο συγγραφέας Θ. Βαλτινός μας παραχώρησε την συνέντευξη του τεύχους, στην οποία συζητούμε την “περιπέτεια του ελληνισμού στον εικοστό αιώνα”, όπως αναδύεται από τα βιβλία του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολύκροτη Ορθοκωστά του, που γράφτηκε από τη σκοπιά των “κακών” της Κατοχής, των ταγματασφαλιτών, και το οποίο, γραμμένο από τον σεναριογράφο της “Αναπαράστασης” ή του “Ταξιδιού στα Κύθηρα”, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Το επόμενο τεύχος του Άρδην θα είναι αφιερωμένο στα Βαλκάνια και στην δυνατότητα συγκρότησης ενός βαλκανικού πόλου.