Αρχική » Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης

Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης

από Άρδην - Ρήξη

μικρη

Μια παραδειγματική κίνηση

Από τη Ρήξη φ. 121

Ποιοι είμαστε; Eνεργοί πολίτες της Αλεξανδρούπολης, προερχόμενοι από την (πρώην) μεσαία τάξη – ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι λειτουργοί, συνταξιούχοι, στρατιωτικοί, νομικοί, ιατροί, υπάλληλοι στον λεγόμενο ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, κ.ά. – οι οποίοι αποφασίσαμε να λειτουργούμε οργανωμένα, στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης εξ αιτίας της κρίσης που περνάει η πατρίδα μας.

Η Κίνηση Πολιτών για την Αλληλεγγύη και την άμεση Δημοκρατία είναι μια αυθόρμητη κίνηση, που δημιουργήθηκε από μια παρέα ατόμων οι οποίοι, εξοργισμένοι και σοκαρισμένοι από τη σημερινή ελληνική τραγελαφική παρακμιακή πραγματικότητα, θέλησαν να διοχετεύσουν και να μετατρέψουν αυτήν την οργή σε ενέργεια για δημιουργικότητα και πράξεις. Ήταν Νοέμβριος του 2011 όταν κατανοήσαμε πως η οικονομική κρίση ήρθε για να μείνει στην πατρίδα μας, οπότε αποφασίσαμε πρώτα να πράξουμε και μετά να μιλήσουμε. Πρώτα να «κάνουμε» και μετά να «πούμε».
Γιατί κάνουμε πράξη τον λόγο μας για αλληλοβοήθεια; Εμπνεόμενοι από τη μακροχρόνια παράδοση της προσφοράς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε μένοντας απαθείς θεατές της φτώχειας και της εξαθλίωσης μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας. Σύνθημά μας, «Κανείς να μην πεινάσει, κανείς να μην κρυώσει».
Γιατί δεν ενταχθήκαμε σε άλλη κίνηση; Έχοντας την πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση ήρθε ως συνέπεια μιας μεγάλης αξιακής και πνευματικής κρίσης που εξελίσσεται στον τόπο μας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, θελήσαμε, διά του εμπράκτου παραδείγματος, να συμβάλουμε στην καλλιέργεια νοοτροπίας και συνείδησης ενεργού, ενημερωμένου και ευαισθητοποιημένου πολίτη στην τοπική κοινωνία. Να συγκροτήσουμε μια κίνηση από τα σπλάχνα του λαού για τον λαό, για όποιον αναζητά άμεσο και πρακτικό τρόπο αντίστασης και θέλει να δράσει υπέρ του κοινού συμφέροντος. Από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά, χωρίς να περιμένουμε από κανέναν άλλον σωτηρία.
Είναι η δραστηριότητά μας ανταγωνιστική προς άλλες; Κάθε άλλο, μάλλον συμπληρωματική θα λέγαμε και προς τις δημόσιες – δημοτικές δομές και προς την Εκκλησία, το έργο της οποίας εκτιμούμε και σεβόμαστε απεριόριστα.
Πώς λειτουργούμε και τι προσφέρουμε; Με άμεσο-δημοκρατικό τρόπο, με συνεχείς ενημερώσεις όλων των εμπλεκομένων και απολογιστικές συνελεύσεις. Καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί. Άλλος όσα ευρώ του περισσεύουν ή έχει ακόμη, άλλος τρόφιμα, άλλος γάλα και αυγά, άλλος κρέας, άλλος φαγητό ή ψωμί από το κατάστημά του, άλλος προσφέροντας ιατρικές ή νομικές υπηρεσίες, άλλος διαθέτει τον χρόνο του βοηθώντας σε πρακτικά ζητήματα/ διανομή κ.ο.κ.
Ποιους βοηθάμε; Οποιονδήποτε συμπολίτη μας έχει πραγματική ανάγκη, προσπαθώντας να είμαστε με συστηματικό και συνεπή τρόπο κοντά τους, πάντα στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων μας.
Τι χρειαζόμαστε; Κυρίως τρόφιμα, αλλά και φάρμακα, κουβέρτες, καυσόξυλα/πετρέλαιο, ρουχισμό, υποδήματα, παιχνίδια, συσκευές, βιβλία κλπ.
Από πού προμηθευόμαστε τα προϊόντα που διαθέτουμε; Κυρίως από τοπικούς παραγωγούς και καταστηματάρχες ή, εναλλακτικά, από καταστήματα ελληνικών συμφερόντων απ’ όπου αγοράζουμε κατά προτίμηση ελληνικά προϊόντα. Στηρίζουμε την τοπική και ευρύτερη παραγωγή και τις θέσεις εργασίες στην Ελλάδα, βοηθώντας όσο μπορούμε τις οικογένειες να έχουν εισόδημα και εργασία.
Έχουμε κάποια σχέση με κόμματα; Καμία (τελεία και παύλα…)
Γιατί διοργανώνουμε εκδηλώσεις; Εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την ενίσχυση του ταμείου της κίνησης, προσπαθούμε και είμαστε παρόντες και με εκδηλώσεις λόγου και ουσιαστικής ενημέρωσης. Δηλαδή, δεν είμαστε μια ουρανοκατέβατη, «αφελής» φιλανθρωπική οργάνωση, έχουμε πολιτικό (όχι κομματικό) στίγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, ποιες πολιτικές οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία και ποια φυσικά πρόσωπα είναι υπεύθυνα, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Έχουμε κάποιον χορηγό/χρηματοδότη; Όχι, αποκλειστική πηγή εξεύρεσης πόρων αποτελεί η προσφορά φίλων, γνωστών και αγνώστων. Απευθυνόμαστε σε όσους συμπολίτες μας δεν βολεύονται με τον ρόλο του (τηλε)αποβλακωμένου καταναλωτή υλικών αγαθών και κατευθυνόμενων πληροφοριών, αγωνιώντας μόνο για την ατομική τους σωτηρία. Η συνεισφορά όλων από το υστέρημά μας, πέρα από τη δική μας ηθική ικανοποίηση, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανακούφιση και στη διατήρηση της αξιοπρέπειας των συνανθρώπων μας.

Ο ρόλος μας

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων ξεκίνησε ένα «παράτολμο» σχέδιο με σκοπό, πέραν του προφανούς για ενίσχυση των αναξιοπαθούντων, να
δείξει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο πως με θέληση και πίστη προς έναν σκοπό πολλά μπορούν να επιτευχθούν. Χωρίς ιδιαίτερα μέσα, χωρίς χορηγούς και χρηματοδότες, χωρίς διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κονδυλίων, καταφέραμε να στηριχθούμε στις ίδιες δυνάμεις και στην εθελοντική προσφορά γνωστών και αγνώστων. Καταφέραμε να συσπειρώσουμε πολλούς γύρω από αυτήν την ομάδα και να δημιουργήσουμε κάτι υγιές και ανιδιοτελές. Καθημερινά δίνουμε τον δικό μας αγώνα, γνωρίζοντας πως προσφέρουμε και δεν καθόμαστε άπραγοι και μοιρολάτρες απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση.
Συμπεράναμε πως, οι περισσότεροι από όσους μας στηρίζουν, το κάνουν από το υστέρημά τους, ενώ ελάχιστοι μας δίνουν από το πλεόνασμά τους. Όσο πιο «πλούσιοι» στην τσέπη, τόσο πιο «φτωχοί» στη συνεισφορά. Ξεκινήσαμε μια ιδιότυπη επανάσταση και πιστεύουμε να τη συνεχίσουμε. Το να (ξανα)ανακαλύψεις την ταυτότητά σου, την Πίστη, την οικογένεια, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, τη φιλοπατρία, τη φιλία, την αγάπη για τον τόπο σου, αποτελεί στις μέρες μας κάτι το επαναστατικό κυριολεκτικά.
Στο χρονικό διάστημα της ύπαρξής μας καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τον λαό μας και να διαδώσουμε την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Μας εξέπληξαν ευχάριστα συμπολίτες μας οι οποίοι ανυστερόβουλα, ανιδιοτελώς και ανωνύμως μας συμπαραστάθηκαν και μας συμπαραστέκονται. Μέσα από την όλη διαδικασία ωφεληθήκαμε πνευματικά πρωτίστως εμείς οι ίδιοι. Πάνω απ’ όλα μετράει η θέληση, η επιμονή και η υπομονή.
Ούτε έμμισθοι είμαστε, ούτε «επαγγελματίες». Δεν έχουμε μέντορες και σπόνσορες. Οι χορηγοί μας είναι ο ελληνικός λαός και μόνο. Δεν μας διαφεντεύει ούτε διαφεντεύουμε κανέναν. Δεν ζητάμε φορολογικές δηλώσεις, Ε9 και δηλώσεις στήριξης ή μετανοίας από τους συνανθρώπους μας για να τους βοηθήσουμε. Δεν διασπαθίζουμε δημόσιο χρήμα, όπως έπραξαν αρκετές δεκάδες “ΜΚΟ” (και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα). Ευχόμαστε να εξαπλωθεί το όλο κίνημα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: