Αρχική » Εκλογές εκπαιδευτικών

Εκλογές εκπαιδευτικών

από Άρδην - Ρήξη

pysde

Αποτύπωση των αλλαγών στην κεντρική πολιτική σκηνή

Του Τάσου Χατζηαναστασίου από την Ρήξη φ. 128

Την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εκλογές για τα τοπικά συμβούλια κρίνονται σε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και από την προσωπική επιρροή των υποψηφίων, ανεξάρτητα πολλές φορές από το ψηφοδέλτιο στο οποίο μετέχουν, ενώ οι εκλογές για τα περιφερειακά και τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.
Παρ’ όλο που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα επίσημα αποτελέσματα, οι πρώτες ενδείξεις από τα επιμέρους αποτελέσματα σε όλη την χώρα επιτρέπουν την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ο πρώτος μεγάλος κλάδος του δημοσίου στον οποίο αποτυπώνονται οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με τη διαφορά ότι η αριστερά, έστω και πολυδιασπασμένη, διατηρεί συνολικά μια αξιοσημείωτη επιρροή, σε πολλές περιοχές μάλιστα πλειοψηφική. Έχουμε λοιπόν ως αδιαφιλονίκητη νικήτρια τη ΔΑΚΕ, που ενισχύεται σημαντικά, ενώ σημαντικές απώλειες, όπως αναμενόταν, καταγράφουν οι ΣΥΝΕΚ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέρος των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξαν οι Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), που αποτέλεσαν μία πιο αξιόπιστη, αλλά και σχετικά ανώδυνη επιλογή για τους αριστερούς ψηφοφόρους μετά την «προδοσία» του ΣΥΡΙΖΑ, ανώδυνη με την έννοια ότι δεν χρεώνεται σε συγκεκριμένο κομματικό φορέα.
Σε ό,τι αφορά στην παρουσία όσων έχουν υπογράψει τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πατριωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών», είχαμε συμμετοχή ως αυτόνομο σχήμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση) και μαζί με τις Παρεμβάσεις και την ΧΕΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην Πελοπόννησο, παρά το ότι το σχήμα δεν είχε υποψηφίους από τους δύο μεγαλύτερους νομούς, στους υπόλοιπους τρεις κατέγραψε σημαντικά ποσοστά και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη και, συνολικά, πέμπτη. Πρόκειται για ένα πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η συνεργασία των δυνάμεων που αναφέρθηκαν αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Σύντομα ωστόσο θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και για άλλες περιοχές όπως η Κεντρική Ελλάδα, όπου η Ενωτική Κίνηση στην Βοιωτία ειδικά ήρθε πρώτη στις εκλογές για το τοπικό ΠΥΣΔΕ.
Παρ’ όλο που δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας τα επίσημα τελικά αποτελέσματα για τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, είναι δεδομένο ότι παραμένει κενό εκπροσώπησης όσων θεωρούν σημαντικά τόσο τα μορφωτικά όσο και τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας στην Παιδεία. Με δεδομένο ότι αυτό το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά ούτε από την ανασυγκρότηση των υπολειμμάτων της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΚ, ούτε από τη ΔΑΚΕ, επαφίεται σε μας, της Δημοκρατικής Πατριωτικής Κίνησης, να εργαστούμε περισσότερο εντατικά για να το καλύψουμε. Τα αποτελέσματα στις περιοχές που είχαμε παρουσία καταδεικνύουν ότι αυτό είναι εφικτό.

Οι εκλογές στην Βοιωτία

Η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας στις εκλογές για ανάδειξη ΠΥΣΔΕ στην Βοιωτία βγήκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 33,28%, λαμβάνοντας 201 ψήφους (140 Λιβαδειά και 61 Θήβα). Δεύτερη ήρθε η παράταξη της ΝΔ (29,64%), τρίτες οι Παρεμβάσεις (αριστεριστές και ΛΑΕ) με 18,05%, μόλις τέταρτη η παράταξη του Σύριζα με 10,1%, μόλις λίγες ψήφους πάνω από την παράταξη του ΚΚΕ (8,94%). Σιδηροκέφαλοι οι συναγωνιστές της Ενωτικής Κίνησης.

Ρήξη

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ν. αποστολίου 7 Νοεμβρίου 2016 - 23:10

Δεν ξέρω τον χώρο των εκπαιδευτικών στη Βοιωτία αλλά μου κάνει εντύπωση πως δεν αναφέρεται συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ..Μήπως , σκέφτομαι, μήπως..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σ.Β. 9 Νοεμβρίου 2016 - 15:34

Το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε τον χώρο των Εκπαιδευτικών Δ.Ε. στη Βοιωτία αποτελεί από μόνο του μια ικανή αιτία για την “έκπληξης” σας. Για να μην σκέπτεστε πιθανά “μήπως” σας ενημερώνω ότι: στις εκλογές της ίδιας μέρας για το ΚΥΣΔΕ η παράταξη της πρώην ΠΑΣΚ και νυν ΠΕΚ έλαβε στη Βοιωτία 5.45% ενώ στις εκλογές για το ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας δεν συμμετείχε και στις εκλογές για το ΠΥΣΔΕ συμμετείχε στο σχήμα Κοινό Μέτωπο (ΔΑΚΕ), όπως κάνει τα τελευταία χρόνια από το 2012 και εφεξής σε εκλογές για ΠΥΣΔΕ και ΕΛΜΕ. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει με τέτοια τεράστια απήχηση (βλέπε 5.45%);
Με την ελπίδα τα “μήπως” σας να απαντήθηκαν επαρκώς και πλήρως – παραμένω στη διάθεσή σας….
Σ.Β.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ