Αρχική » Για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς

Για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς

από Άρδην - Ρήξη

Του Γιώργου Ρακκά από την Ρήξη φ. 130  

Για την Πέμπτη 26 Ιανουαρία αναβλήθηκε η απόφαση του  Αρείου Πάγου σχετικά με την τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, τα μέλη του δικαστηρίου φαίνεται προς το παρόν να διχάζονται γύρω από την επικείμενη απόφαση, καθώς υπάρχουν κάποιοι που «δεν συμμερίζονται τους φόβους» (sic!) για την μεταχείριση που θα έχουν, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο στην Τουρκία. Το δε ζήτημα έχει περιπλακεί αρκετά, καθώς οι πρωτοβάθμιες δίκες που διεξήχθησαν ήταν 3, και άρα τρία διαφορετικά τμήματα του Αρείου Πάγου καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των 8. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν δικαστές που σε άλλες, αντίστοιχες υποθέσεις, έχουν εκφράσει την θέση ότι… η ελληνική πλευρά δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί περί της μεταχείρισης των υπό έκδοση ατόμων στη χώρα έκδοσης (!). Υπάρχουν και άλλα παράδοξα που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση, όπως ότι σε προηγούμενη δίκη το ένα δικαστήριο αποφάνθηκε… εμπλοκή των κατηγορουμένων σε απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, ενώ από τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις προέκυπτε ότι οι περισσότεροι βρίσκονταν σπίτια τους εκείνο το βράδυ (!) και κλήθηκαν επειγόντως στη μονάδα τους κατόπιν εκδήλωσης του πραξικοπήματος.
Προφανώς, όλα αυτά συνεπάγονται την ύπαρξη έντονων πολιτικών πιέσεων, και, βέβαια, άγνωστο είναι το τι θα πράξει εν τέλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, και, βέβαια, ο πρωθυπουργός. Αρνητική, φυσικά, ένδειξη ήταν ότι ο υπουργός επέλεξε να επιτεθεί στην «Πρωτοβουλία για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών», μετά την οργάνωση διαμαρτυρίας ενάντια στην έκδοσή τους, που πραγματοποίησε στα παλαιά κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (στην οποία, συμμετείχε και το Άρδην, με τον Γιώργο Καραμπελιά και τον Γιάννη Ξένο).
Επομένως, η έκβαση της όλης υπόθεσης παραμένει άδηλη –παρά τις θαρραλέες τοποθετήσεις ορισμένων εισαγγελέων, όπως εκείνης που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο της Ρήξης (Εισαγγελέας Βούλγαρης:  «Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι» Ρήξη φ. 129). Και για αυτήν την κατάσταση φταίει βέβαια και η μικρή κινητοποίηση των πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν πολυεπιθυμούν να κακοκαρδίσουν μια «αριστερή κυβέρνηση» ή, εν πάση περιπτώσει, να στοχοποιήσουν την Τουρκία τόσο άμεσα. Γι’ αυτό και στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οι… εκσυγχρονιστές. Δεν πειράζει, ας είναι• καλύτερα με τους εκσυγχρονιστές, παρά με τους υποκριτές…

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις όσων συμμετείχαν στην διαμαρτυρία στα παλαιά κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ ενάντια στην έκδοση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ