Αρχική » Μίκης Θεοδωράκης: Όχι στο έγκλημα της Γενεύης

Μίκης Θεοδωράκης: Όχι στο έγκλημα της Γενεύης

από Άρδην - Ρήξη

Με κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει έγκλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα, ανεπανόρθωτη εθνική καταστροφή τη Διάσκεψη της Γενεύης και τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτή.

Και συνεχίζει: 

“…θεωρώ ότι στην Γενεύη οι Αμερικανοί μαζεύουν γύρω από ένα τραπέζι τους υπάκουους υπηκόους τους για να στραγγαλίσουν τους απείθαρχους ελληνοκύπριους, να τους αφοπλίσουν αφήνοντας ανέπαφο τον τούρκικο στρατό, που σημαίνει ότι παραδίδουν το νησί μέσω της μειοψηφίας των τουρκοκυπρίων στην Άγκυρα.

Όλα αυτά θα συμβούν στις μέρες που έρχονται, ενώ ο ελληνικός λαός θα βρίσκεται σε κατάσταση μνημονιακού λήθαργου. Μέσα σε παρόμοιες κοσμοϊστορικές ανεμοθύελλες οι Έλληνες έμαθαν να ζουν από την εποχή του Μαραθώνα ακόμα. Αλλά τότε υπήρχε ένας Μιλτιάδης και ένας Θεμιστοκλής και ένας Λαός ελεύθερος, με υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Βλέπετε σήμερα να υπάρχει κανένας σύγχρονος Μιλτιάδης ή Θεμιστοκλής; Υπάρχει λαός όρθιος και υψηλό επίπεδο μόρφωσης και πολιτισμού; Ή τουλάχιστον ευημερίας;

Επειδή είμαι βέβαιος ότι μιλώ μέσα σε έρημο, θα στραφώ προς την πλευρά της Κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, για να ρωτήσω ευθέως: «Πιστεύετε ότι εσείς είστε ικανοί να αντιμετωπίσετε αυτή τη νέα πρόκληση; Με ποιες δυνάμεις; Ποσοτικά και ποιοτικά; Έχετε μεγάλη ευθύνη και κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε άσχημα και κατά τη γνώμη μου άδικα, γιατί δεν πιστεύω ότι έχω απέναντί μου προδότες. Το αντίθετο θα έλεγα. Είστε όπως σχεδόν όλοι οι Έλληνες πατριώτες. Όμως χωρίς το απαραίτητο έρμα που οφείλει να έχει η χώρα και η κυβέρνησή της για να αντέξει σ’ αυτούς τους νέους ανέμους η χώρα μας και έτσι θα οδηγηθούμε σε μια ανεπίτρεπτη προδοτική ενέργεια απέναντι στους Κύπριους αδελφούς μας.

Θα απευθυνθώ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον παρακαλέσω να μελετήσει προσεκτικά όλα τα δεδομένα σχετικά με την Διάσκεψη της Γενεύης, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα ανεπανόρθωτη εθνική καταστροφή.

Εμένα προσωπικά ως Έλληνα δεν με φοβίζουν αυτοί οι ιστορικοί άνεμοι. Απεχθάνομαι μόνο την ιδέα ότι μπορεί να με κάνουν να αισθάνομαι σαν φρόκαλο. Είμαι πεπεισμένος, ότι ο ελληνικός λαός είναι ικανός κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (που δεν υπάρχουν σήμερα) να αντιμετωπίσει σαν αιωνόβιος πλάτανος ακόμα και τους πιο άγριους ανέμους. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας κοιτάξουμε όλοι μαζί πώς θα γλιτώσουμε από τη νέα παγίδα στην οποία μας οδηγούν.

 

Αθήνα, 23.6.2017

Μίκης Θεοδωράκης

Ολόκληρο το κείμενο του Μ. Θεοδωράκη εδώ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Γιάννης Κ. 26 Ιουνίου 2017 - 15:17

Δυστυχώς Μίκη με όλο το σεβασμό θα διαφωνήσω. Λες: “…δεν πιστεύω ότι έχω απέναντί μου προδότες”. Και όμως, έχεις απέναντί σου Quislings που δεν διστάζουν σε τίποτα, όπως δεν δίστασαν να ξεπουλήσουν όλη τη χώρα για 99 χρόνια (Μάϊος 2016), χωρίς ούτε καν να ξέρουν τι έλεγε αυτό που ψηφίσανε τότε στη Βουλή. Αυτούς και τους ομοίους τους πρέπει να ξεφορτωθούμε αν θέλουμε να ελπίσουμε σε κάποιας μορφής μέλλον για τη χώρα και το λαό της. Ούτε κανένα ενδοιασμό έχουν να παραδώσουν την Κύπρο στον Αττίλα αν τους προσφερθούν τα ανάλογα ανταλλάγματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Μπατάλη Κάραλη 27 Ιουνίου 2017 - 18:56

Απαιτείται οικουμενική εκπροσώπηση από τους άριστους για τέτοια θέματα, ή οικουμενική κυβέρνηση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ