Αρχική » H Άγκυρα «ζεσταίνει» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο

H Άγκυρα «ζεσταίνει» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο

από Άρδην - Ρήξη
H Άγκυρα «ζεσταίνει» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr 

Με ένα νέο μπαράζ Αναγγελιών (NAVTEX) η Άγκυρα «ζεσταίνει» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Καστελόριζο, καθώς εκτός από άσκηση με πραγματικά πυρά επαναφέρει και πάλι τακτικές αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της Κύπρου.

Αργά χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε τρεις NAVTEX εκ των οποίων οι δυο αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική περιοχή ευθύνης για έκδοση NAVTEX στο Καστελόριζο και η τρίτη την περιοχή ευθύνης της Λευκωσίας για  Έρευνα και Διάσωση.

Με την NAVTEX 799/17 η Τουρκία αναγγέλλει την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά στις 22 Αυγούστου στην περιοχή του Καστελόριζου, και με την NAVTEX801/17 που εκδόθηκε αργότερα, δεσμεύει παράνομα την ίδια ακριβώς περιοχή με ταυτόσημες συντεταγμένες για την «ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο» στις  20 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα με την NAVTEX 800/17 η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για την διεξαγωγή  άσκησης Έρευνας και  Διάσωσης για τις 20 Αυγούστου, αμφισβητώντας ευθέως την περιοχή ευθύνης της Κύπρου για SAR.

Την Παρασκευή η Τουρκία είχε αναγγείλει και πάλι άσκηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμεύσει για τις σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros και όπου η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούσε πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αμφισβητήσει όχι μόνο την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και κάθε κυριαρχικό δικαίωμα και  αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχής ανατολικά των ορίων των χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.

Η «επιστροφή» στην προκλητική τακτική των αμφισβητήσεων στο Καστελόριζο μετά από μια μικρή «ανάπαυλα» του θερινού μορατόριουμ, το οποίο βεβαίως έχει αλλοιωθεί και συρρικνωθεί τόσο σε ουσιαστικό περιεχόμενο όσο και σε χρονική διάρκεια, προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα ,με δεδομένη και την ανακίνηση θέματος Συνθήκης της Λοζάνης και «ανυπαρξίας Θαλασσίων συνόρων» στο Αιγαίο από τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και την απειλή του τούρκου υπουργού ενέργειας Αλμπαϊράκ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Τουρκία θα είναι σε θέση με δικό της πλωτό γεωτρύπανο να πραγματοποιεί γεωτρήσεις στις περιοχές που η ίδια θα επιλέξει…

Οι τουρκικές NAVTEX:

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτριος Προβάδος 21 Αυγούστου 2017 - 11:18

Μετά την ανακάλυψη της Μάλτας από τους “απίθανους” γείτονες μας, “Μάλτα γιοκ”, τώρα παριστάνουν και τους ναυτικούς. Κατά το γνωστή ρήση: “έκανε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ 21 Αυγούστου 2017 - 16:13

Η Άγκυρα αναδιατάσσει τη στρατηγική της όχι μόνον στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Ήδη ετοιμάζει εισβολή στη Συρία σε συνεργασία με το Ιράν και με την συμφωνία, αν όχι συνδρομή, της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσσαντ…
http://www.kathimerini.gr/923401/article/epikairothta/kosmos/koinh-eisvolh-sth-syria-me-to-iran-etoimazei-h-toyrkia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ