Αρχική » 14/11/18 | Θεσσαλονίκη | Κ. Χατζηαντωνίου: «Ο κύκλος του χώματος»

14/11/18 | Θεσσαλονίκη | Κ. Χατζηαντωνίου: «Ο κύκλος του χώματος»

από Άρδην - Ρήξη

Διάλεξη 14 Νοεμβρίου Κύκλος του χώματος

Ο «Κύκλος του χώματος» εξιστορεί, μέσα από την πορεία μισού αιώνα μιας οικογένειας ευπατρίδων Μικρασιατών, την περιπέτεια του ελληνισμού μέσα στον 20ό αιώνα. Και κυρίως, το τελευταίο του τέταρτο, με την κυπριακή τραγωδία, και την είσοδο της ελληνικής κοινωνίας στην μεταπολιτευτική ευωχία, που θεμελιώθηκε ακριβώς πάνω στα σαθρά θεμέλια της εισβολής και της κατοχής του 1974, για να σκάσει σαν σαπουνόφουσκα μερικές δεκαετίες αργότερα.

Το έργο του Κώστα Χατζηαντωνίου, καταφέρνει δια της λογοτεχνικής οδού να αποτυπώσει ό,τι μέχρι σήμερα αδυνατεί η πολιτική επιστήμη, η κοινωνιολογία και η επίσημη ιστορία των πανεπιστημίων: Μια ακτινογραφία της βαθιάς αλλοτρίωσης του ελληνισμού, του τρόπου με τον οποίο κατέληξε στην αυγή του 21ου αιώνα σε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, μια μέρα πριν από την επέτειο από την ανακήρυξη του κατακτητικού ψευδοκράτος στην Κύπρου και τρεις από εκείνην της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Άρδην Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαλεξη με τον συγγραφέα, θέλοντας να αναδείξει την στενή συνάφεια των γεγονότων εκείνης της εποχής με το σημερινό αδιέξοδο.

Ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.

Εναλλακτικός Πολυχώρος Αρδην, Δαναΐδων 7, 1ος όροφος.

***

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στη Ρόδο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση. Δοκιμιογράφος και πεζογράφος, έχει συνεργαστεί με έγκριτες περιοδικές και εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις.
Σήμερα διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό «Κοράλλι». Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο δοκιμίου του PENClub και το βραβείο Φωτέα για το βιβλίο του «Εναντίον του χρόνου». Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το μυθιστόρημά του «Αγκριτζέντο», το οποίο μεταφράστηκε στα ιταλικά, τα πολωνικά, τα σερβικά, τα κροατικά και τα αλβανικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ