Αρχική » Μουσική βραδιά: Ο Γιώργος Λυκούρας τραγουδά την ποίηση (29-11-13)

Μουσική βραδιά: Ο Γιώργος Λυκούρας τραγουδά την ποίηση (29-11-13)

από admin

G.LYC_ARDIN

Μουσική βραδιά στο χώρο του Άρδην

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 20:30 στο χώρο πολιτισμούς και πολιτικής του Άρδην (Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος) ο ερευνητής και συνθέτης Γιώργος Λυκουράς τραγουδά την ποίηση. Μαζί του οι: Ιωάννα Κάππου (τραγούδι), Ανδρέας Αρβανίτης (λύρα), Γιώργος Κασσαβέτης (κρουστά, πιάνο), Μάριος Κουρουνιώτης (λαούτο) και Χαράλαμπος Χωμενίδης (μπάσο).

****

Ο Γιώργος Λυκούρας, συνθέτης και μουσικολόγος ερευνητής -και γεννημένος στη Μεσσήνη -ήταν ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που ακούστηκε στο αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Ιθώμης. Το καλοκαίρι του 2013 πέντε ημέρες πριν τα επίσημα θυρανοίξια του θεάτρου, που κοσμεί πλέον την Μεσσηνιακή γη, με την Μυρτώ Καμβυσίδη, άνοιξαν το μνημειώδες τοπίο με την φωνή του Ομήρου.

Το μελοποιημένο από τον Γιώργο Λυκούρα οκτάστιχο των Σειρήνων, από την 11 η ραψωδία της Οδύσσειας, τραγουδισμένο στον πανέμορφο αυτόν χώρο από την προικισμένη Καλαματιανή τραγουδίστρια Μυρτώ Καμβυσίδη, έδωσε την σκυτάλη του νέου ελληνικού μουσικού πολιτισμού όχι σε φωνή γενική και αόριστη, όπως διατείνονταν οι επίσημες διακηρύξεις, αλλά σε φωνή και ποίηση ελληνική και διαχρονική. Ολόκληρη η υφήλιος μέσα απ’ το διαδίκτυο μπορεί να χαρεί αυτήν την πρώτη, ελληνική- και γι’ αυτό διεθνή- μουσική παρέμβαση.

Ο Γ.Λυκούρας, είχε κάνει την πρόταση να ακουστεί από το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης μελοποιημένη ποίηση ενός σπουδαίου Μεσσήνιου ποιητή, όπως ο Μιχάλης Κατσαρός ή ο Γιώργος Μαρκόπουλος.

Βλέποντας ότι η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού δυσκολεύεται να κατανοήσει προτάσεις με περιεχόμενο που αφορούν τον ελληνικό λόγο, αποφάσισε να τελέσει την εν λόγω παράσταση χωρίς καμιάν επίσημη έγκριση. Να σημειωθεί ότι η μελοποιία των Σειρήνων ήταν μια παραγγελία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, (που το ελληνικό του τμήμα εδρεύει στο Ναύπλιο), στον εν λόγω συνθέτη, με αφορμή μια μουσικομαθηματική μελέτη του πάνω στο ομηρικό αυτό θέμα. Για πρώτη φορά η μελοποιία αυτή παρουσιάστηκε στο νέο μουσείο της Ακρόπολης της Αθήνας τον Μάρτιο του 2012. Συνέχισε το Μέγαρο Μουσικής και η Ολυμπία, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (ISUD).

Ο Γιώργος Λυκούρας, λόγω των ιδιαίτερων ερευνητικών του εργασιών, που σχετίζονται με τα μαθηματικά της αρχαιοελληνικής και ανατολικής μουσικής, τιμήθηκε με το 1ο Εμπειρίκειο Βραβείο για τα Μαθηματικά (2000). Υπήρξε μαθητής του Σίμωνα Καρά και διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

Είναι μέλος της ΕΜΑΕΤ, (Εταιρείας Μελέτης Αρχαιοελληνικής Τεχνολογίας), αφού εκτός των άλλων, είναι και Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πιστεύοντας ότι η ελληνική γλώσσα και η ποίησή της είναι συνεχής, όπως άλλωστε και η ελληνική μουσική, συνεχίζει να μελοποιεί. Συνέταξε το παρόν κείμενο με αφορμή την παρουσία του στον χώρο του περιοδικού Άρδην, (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα), που θα γίνει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 8 30 το βράδυ. Ποιητές, όπως ο Νίκος Καρούζος, η Κική Δημουλά, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Λίκος και αρκετοί άλλοι, ζώντες και τεθνεώτες, θα είναι παρόντες με τα ποιήματά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ