Αρχική » Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος: Το τελευταίο Βυζαντινό προπύργιο (βίντεο)

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος: Το τελευταίο Βυζαντινό προπύργιο (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Από τους cognoscoteam.gr

Η περίοδος πριν το 1204 χαρακτηρίστηκε από πολιτικό χάος και αποσχιστικά κινήματα κατά μήκος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Aυτοκρατορίας, η οποία παράπαιε υπό την ανίκανη κυβέρνηση της δυναστείας των Αγγέλων.

Λίγες εβδομάδες πριν οι Λατίνοι μπουν στην Πόλη, οι τελευταίοι άνδρες απόγονοι του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Κομνηνού, ο Αλέξιος και ο Δαβίδ, αποφάσισαν να διεκδικήσουν για δικό τους κράτος τις παρευξείνιες ακτές.

Οδηγώντας τον στρατό που τους παρείχε η θεία τους Θάμαρ, βασίλισσα της Γεωργίας, κατέλαβαν όλη σχεδόν την ακτογραμμή του Πόντου και της Παφλαγονίας, μέχρι την Ηράκλεια στα δυτικά.

Το πώς εξελίχθηκε το εγχείρημα των δύο Κομνηνών, μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Οπισθοδρομικός 21 Οκτωβρίου 2019 - 06:41

Πάντα ωραία τα βιντεάκια της Cognosco και ευχαριστίες και στο Άρδην που μας προτείνει μερικά. Ένα σχολιάκι χωρίς πολύ μεγάλη σημασία, του τύπου κουβέντα-να-γίνεται. Η Περατεία που δείχνει και το βίντεο, ή αλλοιώς Θεοδωρού ή αλλοιώς και Γοτθία, εκεί στη “φτέρνα” της Κριμαίας, βάσταξε μερικά χρόνια παραπάνω απ’ την ίδια την Τραπεζούντα! Φαντάζομαι λόγω γεωγραφίας και μικρής αξίας. Πάντως δηλαδή “τυπικά” ίσως έχει βάση να λέμε ότι εκεί στην Κριμαία ήταν το τελευταίο – τελευταίο προπύργιο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ