Αρχική » Εκλογές ΤΕΕ – Κοινότητα Μηχανικών

Εκλογές ΤΕΕ – Κοινότητα Μηχανικών

από Άρδην - Ρήξη

ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΙ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ…

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 οι Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, καλούμαστε να εκλέξουμε τα νέα όργανα διοίκησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», για δεύτεργη φορά θα συμμετάσχει ζητώντας την ψήφο των συναδέλφων μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ ΤΔΕ.
Τα προηγούμενα 2,5 περίπου χρόνια, με τις μικρές μας δυνάμεις είχαμε μια διακριτή παρουσία στα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο μας, υπερβαίνοντας στην πράξη ψευδοδιαχωρισμούς οι οποίοι έχουν χάσει το παλιό τους νόημα και υπάρχουν μόνο για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους παρατάξεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με κόμματα εξουσίας, ακολουθώντας μια πολιτική αρχών. Το ίδιο ευελπιστούμε να κάνουμε και τώρα, εφόσον το αποτέλεσμα της κάλπης μας δώσει αυτή την δυνατότητα.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις προηγούμενες εκλογές, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Παρά την ψευδαίσθηση της «κανονικότητας», τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την χώρα είναι ακόμα εδώ: Η ανεργία, η μετανάστευση σε συνδυασμό με το καταρρέον δημογραφικό, το φορολογικό – ασφαλιστ(ρ)ικό, η αποψίλωση του παραγωγικού τομέα με την κατάρρευση της ενδογενούς παραγωγής, η τράπεζα Αττικής που φυτοζωεί, η γραφειοκρατία και υποστελέχωση του Δημόσιου τομέα, η διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης, είναι θέματα που βρίσκονται στην ίδια, αν όχι και χειρότερη, κατάσταση όπως πριν τρία χρόνια.
Σε τοπικό επίπεδο, τα μεγάλα ζητήματα υποδομών έχουν μείνει στάσιμα, εάν δεν έχουν υποχωρήσει. Η διέλευση του τρένου, η Πατρών – Πύργου, η διαχείριση των απορριμμάτων, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, άλλο περισσότερο, άλλο λιγότερο, βρίσκονται στον αέρα.
Παράλληλα, νέα ζητήματα που άπτονται του τεχνικού κόσμου αναδύονται στο προσκήνιο και αναμένεται να μας απασχολήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα είναι ζητήματα που αναλόγως με την διαχείρισή τους, μπορούν είτε να απογειώσουν είτε να καταστρέψουν την περιοχή μας.
Στο τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, επίσης είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν. Η σωστή και παραγωγική λειτουργία των μόνιμων επιτροπών, η παραγωγή έργου μέσω ομάδων εργασίας για κρίσιμα ζητήματα του τόπου, η λειτουργία της Αντιπροσωπείας, η επιμόρφωση και ενημέρωση των συναδέλφων.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, φιλοδοξία μας είναι να πορευτούμε με μια πολιτική αρχών, προάγοντας το (καλώς εννοούμενο) συμφέρον των συναδέλφων μηχανικών, την πρόοδο της περιοχής μας και του τόπου γενικότερα. Χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις, χωρίς παζάρια πάνω και κάτω από το τραπέζι.
Με στόχο το σταμάτημα της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τον εξορθολογισμό του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, την ορθολογική και αειφορική ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή μας, την ισόρροπη οικολογική και παραγωγική αναγέννηση της Δυτικής Ελλάδας.
Συνάδελφε,
Σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα, σε καλούμε να μας στηρίξεις, αλλά κυρίως, να συμμετάσχεις κι εσύ! Χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς εξαρτήσεις και ανατολίτικα παζάρια.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
1. ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α
2. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Π
3. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Μ
4. ΚΟΡΑΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Π
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ
6. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Η
7. ΛΑΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Η
8. ΜΗΤΣΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Η
9. ΝΤΡΙΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Μ
10. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ Μ
11. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ Μ
12. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Μ
13. ΡΑΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ Μ
14. ΧΑΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Η
15. ΧΑΝΤΖΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Σπύρος Καναβός 3 Νοεμβρίου 2019 - 08:44

Τι θα κάνει δηλαδή η νέα διοίκηση; Θα σταματήσει αυτό που γίνεται: οι μηχανικοί, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι να δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 600 – 700 € ; Θα δίνουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Αυτά δεν τα σταματάει καμία νέα διοίκηση, γιατί δε θέλουν τα μέλη του σωματείου.
Για την διάλυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης έχετε δίκιο. Για την μετανάστευση των μηχανικών έχετε άδικο. Και κρίση να μην υπήρχε που θα έβρισκαν όλοι αυτοί εργασία στην Ελλάδα. Δεν άκουσα ποτέ επί 30 χρόνια το πανίσχυρο ΤΕΕ να πει: Να μειωθούν οι εισακτέοι στα Πολυτεχνεία της Ελλάδος.
Τέλος, το επιχείρημα για το δημογραφικό πρέπει να σταματήσει.
Αν η Ελληνική κοινωνία δεν έχει γίνει αυτό που είναι: ο ένας να κοροϊδεύει τον άλλον και όλοι μαζί το κράτος η Ελλάδα θα ήταν μία προηγμένη χώρα με ακμάζουσα Οικονομία και εύρωστη Δημοκρατία.
Ένα παράδειγμα: Ένας πρόεδρος συνεταιρισμού Β. Ελλάδος είπε προ ολίγων ετών: Ζητήσαμε αιτήσεις για 5000 πέντε χιλ., εποχιακούς εργάτες συλλογής ροδακίνων. Στις 5000 είχαμε μόνο 5 πέντε αιτήσεις Ελλήνων, οι οποίο και απέσυραν στη συνέχεια. Οι νέοι δεν κάνουν οποιαδήποτε δουλειά αφού γράφονται φοιτητές με λευκή κόλα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ιδρύονται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και με πόρους της ΕΕ. Δηλαδή ένα τρελοκομείο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σταύρος Πνευματικάκης 3 Νοεμβρίου 2019 - 12:27

Κύριε Καναβέ, όταν μέσω της φορολόγησης και του ασφαλιστικού δημευει ουσιαστικά πάνω από το 70% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία, τι περιμένετε να γίνει έκτο; από έξαρση της φοροδιαφυγής; Γι’ αυτό ζητάμε εξορθολογισμό του φορολογικού-ασφαλιστικού, με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί αυτό δημιουργεί επιπλέον τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευση, εν μέρει έχετε δίκιο. Όμως αυτό που εμείς επισημαινουμε, είναι το ζήτημα του παρασιτικού μοντέλου ανάπτυξης, που στηρίζεται αποκλειστικά στην οικοδομή και τον τουρισμό. Με την συνέχεια του μοντέλου αυτού, προφανώς και μεγάλο μέρος των Μηχανικών θα μεταναστεύει.
Όσον αφορά το δημογραφικό, όσο η ελληνική κοινωνία καταρρέει δημογραφικά, ότι και να λέμε είναι κενό γράμμα.
Απέναντι λοιπόν σε αυτή την παρακμή, με τις μικρές μας δυνάμεις προσπαθούμε να χτίσουμε ένα ανάχωμα. Ελπίζουμε κάτι να καταφέρουμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Καναβός 3 Νοεμβρίου 2019 - 17:41

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πνευματικάκη για την απάντηση στο καλογραμμένο και καλοζυγισμένο σχόλιο σας.
Για το άδικο φορολογικό και την διαχρονική ευθύνη του κράτους συμφωνώ. Όμως σύμφωνα με στοιχεία του διακεκριμένου δημοσιογράφου Δ. Στεργίου: Μέχρι σήμερα πάνω από 9 στους 10 αγρότες και πάνω από 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω του αφορολογήτου και δεν πληρώνουν φόρο. Και 5,1 εκατομμύρια δηλώνουν κάτω από 8000 € εισόδημα και πληρώνουν μηδενικό φόρο.
Από άλλες πηγές γνωρίζω επίσης ότι ο μαγαζάτορας κατά μέσον όρο δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 500 €. Για τους μηχανικούς γιατρούς και δικηγόρους έγραψα.
Χρειάζεται και θάρρος εδώ που φτάσαμε. Να πουν οι μηχανικοί: Να κλείσουν ΤΕΙ και ΑΕΙ και στη θέση αυτών να γίνουν Τεχνικές σχολές διαφόρων και πάντως όχι υψηλών βαθμίδων, που θα βγάζουν τεχνικούς. Ή π.χ. από τα τεχνικά Λύκεια τα οποία θα ενισχυθούν θα απαγορεύεται να συμμετέχει κάποιος στις Πανελλαδικές για τα ΑΕΙ για ένα ικανό χρονικό διάστημα από την αποφοίτησή του κ.λ.π., κ.λ.π.
Το δημογραφικό δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η νοοτροπία του Ελληνικού λαού και των πάσης φύσεως elite του. Και φυσικά η αδιαφορία όλων για το μέλλον της Ελλάδος
Η κατάρρευση της Ελλάδος θα προέλθει από το μεταναστευτικό. Αλλά και σε αυτό η νοοτροπία του λαού είναι ο κύριος αίτιος. Δε μου διαφεύγουν και οι ευθύνες της ΕΕ η οποία δυστυχώς ευρίσκεται σε κρίση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ